Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Ostatnio zacząłem słyszeć dziwny odgłos gdy np. stoje na światłach, lewarek mam w pozycji neutralnej, zapala się pomarańczowe więc wciskam sprzęgło, wrzucam jedynkę... I w tym momencie właśnie kiedy włączam pierwszy bieg (sprzęgło cały czas wciśnięte) słychać głuche uderzenie dochodzące z tyłu samochodu, tak jak by dobiegało z mostu tylnego. Czy wiek ktoś co to może być? :roll: Dodam jeszcze że nie za każdym razem to słychać i nie chodzi mi o standardowy "klik" słyszany przy włączaniu biegów, to jest takie nisko-tonowe uderzenie, a wcześniej tego nie było. Edytowane przez <Cobi>

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano
Dołączam sie do pytania.Co to za licho??U mnie jest to samo , takie głuche pukniecie w okolicach mostu :( Dodam tez ze ten dzwiek słychać także przy właczaniu wstecznego oraz czasami przy puszczaniu sprzegła.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie tak było na 1, 2, i 3 wymieniłem sprzęgło bo już się ślizgało i wymieniłem łącznik wału ze skrzynią i teraz czasami ale bardzo rzadko słychać na 1. Podobno to może być przyczyną właśnie ten łącznik z tym, że jest jeszcze jeden, wału z mostem którego nie wymieniłem.
Opublikowano
Nie miałem z takim przypadkiem do czynienia osobiście, ale z tego co mi wiadomo to objaw luzów gdzieś na krzyżaku (krzyżakach?) w okolicy połączenia wału z mostem.

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano
Tego się obawiałem... -wydatki! :( Ale chyba narazie nie ma co się za to brać bo chyba nie jest jeszcze tak poważnie. Ale na przyszłość to wymiana tych łączników to droga przyjemność?? Ile takie elementy mogą kosztować i czy dużo jest przy tym roboty?

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymienia się to przy demontażu skrzyni biegów(np. wymiana sprzęgła) Za samą część tzn ten łącznik z przodu płaciłem 280zł.