Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie chciałbym prosić o nie pisanie bezsensownych uwag na temat gazu i jakie 'to' jest złe ;) Ok przechodząc do sedna sprawy problem wygląda następująco, założyłem a właściwie gazownik założył mi instalacje sekwencyjną STAG 300. Samochód jeździ ok ale po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów wywala kontrolkę check engine, gość ją kasuje i po kilkudziesięciu km znowu się zapala. Jeżdżę do niego co chwile, kasuje mi błąd i po chwili znowu wyskakuje i znowu muszę jechać na wykasowanie. Czy ktoś wie jaka może być przyczyna ciągłego pojawiania się tego checka ?

Ps. auto to 325 a silnik m54b25

Opublikowano
Pełna norma. W moim służbowym Seacie Leonie 1.8 na gazie jest to samo. Tam też jest sekwencja ale zaraz po przełączeniu się auta na gaz wywala kontrolkę pogorszenia składu spalin. Auto przejechało tak już 150 tys km i nic się nie dzieje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki błąd wywala ?

Jeżeli sonda lambda (skład mieszanki) to wina regulacji gazu, lichej sondy lub TAK MUSI BYĆ. Jeżeli wtryskiwacze, to wina montażu instalacji (emulacji wtryskiwaczy).

To dwie najczęstsze bolączki przy montażu LPG.

Opublikowano
Wywala pogorszenie składu spalin, jest tak od czasu założenia sekwencji. Jeśli pojeżdżę kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów na benzynie kontrolka gaśnie, gdy przełączę na gaz i znowu przejadę kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów kontrolka zapala się. Czy można tak jeździć, czy nic nie stanie się z silnikiem itp. ?
Opublikowano (edytowane)
Spaliny auta jezdzacego na lpg są bardziej przyjazne srodowisku wiec nastepuje ich polepszenie a nie pogorszenie. Mi takze proponowano polski sterownik STAGA ale tylko jaka najtansza alternatywe. Obiegowa opinia o nim jest taka ze jest to elektroniczna imitacja :!: ktora pozwala przejsc przeglad. Mechanik i moj dobry znajomy zarazem powiedzial wprost jesli chce jezdzic bezproblemowo a nie tylko na trasie dom-warsztat to musi mi polecic cos innego. Posiadam sterownik OMVL Dream i nie mam z instalka zadnych problemow jak dotychczas.... Peacher nie dziala Ci emulacja sondy czyli wprost - masz zle zalozona instalacje albo wadliwy sterownik Edytowane przez czarny316
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeździć można z tą przypadłością. Czy dużo więcej auto pali Ci LPG niż benzyny ?? Niektóre instalacje LPG po wgraniu dedykowanych map są praktycznie gotowe do użytku, inne trzeba jeszcze regulować. Wina może tkwić w regulacji LPG (może masz program do innego silnika), lub sonda ruszona wiekiem, na gazie przy większych temperaturach fiksuje. To jest taki problem, na który jednoznacznie powinien odpowiedzieć gazownik. Widać , że wielkiego doświadczenia w LPG nie ma.
  • 14 lat później...
Opublikowano

Czy ktoś mi podpowie po Vinie jaki jest dokłądnie silnik. Bo kupiłem auto w USA i płynie i ni edo konca wiem co mam :D

WBAFR1C52BC739415

BĘDĘ WDZIECZNY

Opublikowano

Od początku serii ma degradację składu spalin. Jeśli przejadę kilkanaście/dziesiątki kilometrów na benzynie kontrolka gaśnie; jeśli przełączę się na gaz, zapali się. Czy da się tak jeździć, czy silnik się nie zepsuje?

smash karts