Skocz do zawartości

dlaczego budyn w zbiorniczku wyrownawczym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam jestem ciekaw dlaczego mam budyn w zbiorniczku wyrownawczym,otoz samochod mam juz rok i jak go kupywalem to juz to bylo na poczatku nie wiedzialem i myslalem ze to poprostu taki plyn ale po czasie postanowilem wyczyscic system i spuscilem cala wode chlodnice wzielem do domu aby przeplukac troche tego g..... wyszlo ale troche zostalo na sciankach pewnie w silniku i nadal jeszcze troche jest w zbiorniczku wyrownawczym,silnik chodzi jak zyleta i nie bierze oleju,czy jest to spowodowane ze ktos zmieszal dwa rozne glikole(srodek przeciw zamarzaniu) np alkocholowy i bez alkocholu czy moze jest to wina czegos innego
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano

Witam

Może to pozostałości po jakimś uszczelniaczu do chłodnic, co to go się leje do płynu...

Bo skoro oleju nie bierze, to raczej nie uszczelka...

Pozdrawiam

p.s. glikol jest alkoholem!!!! :mlotek: :mrgreen:

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

A jak jezdzisz ??

Nalot jasnego kolory na bagnecie,korku,zbiorniczkach itp pokazuje sie jak ktos jezdzi krotkie trasy,jeszcze gdy silnik sie nie rozgrzeje itp...

B M W
Opublikowano
na bagnecie olej,podczas wymian oleju tez nigdy nie widzialem zadnego budyniu dlatego mnie to interesuje,fakt samochod jezdzi na krotkich dystansach ale to raczej nie wina dystansow
Opublikowano
no tu bym sie zgodzil tylko ze sa dwa rodzaje glikoli jeden jest na bazie alkocholu a drugi niewiem dokladnie sam ale jest na bazie chemii
Opublikowano
no tu bym sie zgodzil tylko ze sa dwa rodzaje glikoli jeden jest na bazie alkocholu a drugi niewiem dokladnie sam ale jest na bazie chemii

Szanowny kolego - glikol etylenowy ( stosowany w układach chłodzenia ) sam w sobie jest już ALKOHOLEM ------------>C2H6O2 lub jak kto woli C2H4(OH)2, więc nie bardzo rozumiem na jakiej bazie ma być wytworzony :duh:

Drugi z rodzajów glikolu to glikol dietylenowy -----> C4H10O3 - także należy do grupy ALKOHOLI.

Pzdr,

Opublikowano

A może masz nie wielki przeciek i olej dostaje się do płynu?

:duh:

Opublikowano
kurcze pojde jutro do tego sklepu i zobacze te zasrane glikole,moze sie myle ,ale to sprawdze,ja niewiem ale moze tutaj umnie jest inaczej tu wogole wszystko jest posrane ale sprawdze
Opublikowano
Stawiam na uszczelkę pod głowicą-kwalifikuje się do wymiany.Też miałem taki osad konsystencji budyniu koloru mlecznobiałego na ściankach zbiornika wyrównawczego.Ponadto co miesiąc,półtora musiałem dolewać tak setkę,dwie setki płynu,bo ubywało.Ale nie kopcił na biało,jak był rozgrzany,ani też nie podnosił się poziom oleju.Uszczelkę pod głowicą wymieniłem pół roku temu i od tamtej pory wszystko wróciło do normy-zero ubytków płynu i nie ma żadnego osadu na ściankach zbiornika wyrównawczego.Jesli zależy Ci na autku,to radzę wymienić uszczelkę jak najszybciej,bo skutki pózniejsze mogą być tragiczne.Pozdrawiam.

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

Opublikowano
wlasnie oto chodzi ze nic nie ,albo tak malo ubywa albo cos sie dzieje ze jest to niezauwazalne,ale tak na boku to ile kosztuje wymiana uszczelki