Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupiłem niedawno 528 jak kupowałem to sprzedający twierdził że zalewał go tylko najlepszym syntetykim,

dziś jak go sobie czyściłem to znalazłem na dole kartke z olejem wymianą oleju,

mobil 10w40 czyli co by nie mówić to pół syntetyk

czym go zalewać dalej czy tym co jest czy przejśc na pełen syntetyk?

przejechane ma 210tys

silnik chodzi równo

nie mam pojęcia czmu zaleawł go pół syntetykim jak narazie nie zauwazyłem ubytków oleju przejchałem tylko 500km,

co myślicie czym go dalej zalewać?

Opublikowano

a bierzesz pod uwagę że może mieć więcej niż 210tys?

Możesz zmienić i nie stanie się nic,albo będziesz likwidował wycieki przez pół roku.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
U siebie też miałem dylemat. Ten sam silnik, podobny przebieg, ten sam olej lany wcześniej. Zdecydowałem się na dobry 10W40 - Castrola. Nie lałem syntetyka z obawy na możliwość wystąpienia wycieków.
Opublikowano

Nie rozumiem was, chłopaki. Gdzie jest napisane że po przejechaniu 200 tkm trzeba lac półsyntetykiem?? Silnik został zaprojektowany na pełen syntetyk i taki własnie trzeba zalać czyż nie?

Mój ma przejechanie 285 tkm, i zalany jest castrolem edge sport 0w-40 I nic nie cieknie. Odrobine wiecej wiary w inzynierów z BMW i w wasze samochody, chyba że nie macie zaufania do poprzednich właścicieli :)

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
Nie rozumiem was, chłopaki. Gdzie jest napisane że po przejechaniu 200 tkm trzeba lac półsyntetykiem?? Silnik został zaprojektowany na pełen syntetyk i taki własnie trzeba zalać czyż nie?

Mój ma przejechanie 285 tkm, i zalany jest castrolem edge sport 0w-40 I nic nie cieknie. Odrobine wiecej wiary w inzynierów z BMW i w wasze samochody, chyba że nie macie zaufania do poprzednich właścicieli :)

Chodzi o to, że jeżeli poprzedni właściciel zalał półsyntetyk (z powodów znanych tylko jemu i jego psychiatrze), to po ponownym zalaniu syntetykiem mogą być wycieki.

• Moderatorzy
Opublikowano

A co Wy za legendy tworzycie :shock: :shock: :shock:

Jeszcze nie słyszałem aby komuś coś się zepsuło lub ciekło po wymianie z pół syntetyku na syntetyk.Tak może być po wymianie z mineralnego na syntetyk.

Poza tym producent w zalecanych olejach wymienia również pół syntetyki.

Opublikowano
A co Wy za legendy tworzycie :shock: :shock: :shock:

Jeszcze nie słyszałem aby komuś coś się zepsuło lub ciekło po wymianie z pół syntetyku na syntetyk.Tak może być po wymianie z mineralnego na syntetyk.

Poza tym producent w zalecanych olejach wymienia również pół syntetyki.

a nawet minerale! W instrukcji z 97 roku jest nawet takie cudo jak 15 W 40 ! Daniel jeśli bardzo boisz się o wycieki to jest olej valvoline syntetyczny "dbający" o uszczelki. Nie wiem jak sprawuje się w BMW, ale ma LL-98.http://www.valvoline.pl/MaxLife_5W40_index.html
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Witam.

Mój mechanior powiedział, że dopóki silnik nie bierze oleju to lać syntetyk.

Jak zacznie brać olej, to lej trochę gęściejszy.

To są jego słowa, jeżeli ktoś uważa inaczej to niech mnie poprawi.

Pozdro

003.jpg
  • Moderatorzy
Opublikowano
Witam.

Mój mechanior powiedział, że dopóki silnik nie bierze oleju to lać syntetyk.

Jak zacznie brać olej, to lej trochę gęściejszy.

To są jego słowa, jeżeli ktoś uważa inaczej to niech mnie poprawi.

Pozdro

Co to znaczy gęściejszy?Chyba nie minerał??!!

Jeśli silnik bierze olej a jeździliśmy np. na 5W40 to możemy śmiało przejść na 10W50 lub nawet 10W60.Po zastosowaniu takiego oleju zużycie maleje zdecydowanie.Minerał to ostateczność którą stosują handlarze.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Co to znaczy gęściejszy?Chyba nie minerał??!!

.

Nie wiem co miał na mysli mówiąc to... może są różne gęstości syntetyków?

003.jpg