Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam!!

Od kilku dni zauważyłem ze jak wsiadam do samochodu po cało nocnym postoju i wcisnę sprzęgło przed odpaleniem silnika to nie mogę go wcisnąć do końca... puszczę i jeszcze raz, już można głębiej :D a za następnym razem można odrazu do końca :) Co to może być? Ostatnio wymieniałem sprzęgło i mechanik powiedział że tarczy lub docisku(nie pamiętam które) nie trzeba wymieniać tylko wystarczy przetoczyć. Łożysko oporowe wymieniłem. Może ktoś też tak miał i wie co to??

Opublikowano
Tam jest chydraulika wiec może jest zapowietrzony układ. Nie trzeba przepompowywać aby go odpowietrzyć więc odkręć odpowietrznik w wysprzęgliku i powinien polecieć płyn.
...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmm, a powiesz gdzie jest ten odpowietrznik? Może na ETK byś mi pokazał jakby to nie był problem? Albo chociaż jakaś podpowiedź jak to wygląda i gdzie tego szukać.

Dzięki wielkie!!

Opublikowano
Jest na wysprzęgliku który jest po lewej stronie skrzyni biegów (patrząc w przód samochodu) i wysprzęglik ma okolo 10 cm (taka rurka) a odpowietrznik na min jest nakryty takim małym gumowym kapturkiem :) Jest to śróbka z dziurką w środku. Odkręca sie ją (ale nie wykręca) chyba kluczem 8. Będą do tego podłączone przewody chamulcowe (cienkie metalowe)
...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aha :) Szukałem na forum i też się troche o tym dowiedziałem:) Z góry wielkie dzięki dziś to sprawdze :)
Opublikowano
gdby układ był zapowietrzony to pedał odrazu wchodzi w podłoge. Ale odpowietrzyć zawsze mozna, najlepiej oczkowym kluczykiem zeby nie zniszczyc odpowietrznika, i jak dobrze pamietam u siebie E34 to był klucz 6.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To czemu w takim razie ciężko go wcisnąć do końca? Barto może masz jakiś pomysł?
Opublikowano
a czy jak nie chce wejsc do końca, czy przy tym położeniu wcisnietego sprzegła z oporem, normalnie można wbić bieg i ruszyć????? To jest pewna wskazówka, ale cieżko powiedzieć dlaczego tak sie dzieje, winić jedynie można hydraulke sprzęgła, ale dlaczego, czyzby się sama pompowała - niemożliwe, trzebabybyło dokładnie przeanalizować jak działa ta pompka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale to jest tak, że silnik jeszcze nie pracuje. Wsiadam wciskam sprzęgło żeby odpalić i nie wchodzi do końca...
Opublikowano
Ale to jest tak, że silnik jeszcze nie pracuje. Wsiadam wciskam sprzęgło żeby odpalić i nie wchodzi do końca...

to jak nie wchodzi do konca to tak trzymaj i odpal i wtedy sprawdź, czy wchodza biegii.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziś już tego nie było... Spróbuję jak mówisz jak się to znów pokaże.

Dzięki!!