Skocz do zawartości

Rocznik przełomowy - prosze o pilną pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niedawno nabyłem 540 z 1998r. Od razu chce powymieniać częśći eksploatacyjne i tu zaczynaja się schody. Samochód został wyprodukowany na przełomie zmiany wersji silnika. Piewsza rejestracja samochodu była w 01.07.1998r. Jaka jest to wersja silnika? Znalazłem sprzeczne informacje. Raz jest napisane, że wchodzą tam świece zapłonowe BKR 6EK a gdzie indziej znalazłem NGK BKR 6 EQUP, a różnica zwłaszcza w cenie jest zasadnicza. Podobnie jeśli chodzi o filtry to ciężko mi ustalić. Czy moje autko ma już system VANOS? W jednej wersji silnikowej pisze, że płynu do układu chłodzenia wchodzi 12 litrów, a w drugiej 12.5 :/

Mój VIN to : WBADE61040BU90092.

Bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam Cie serdecznie. Najlepiej jak znajdziesz nr telefoniku do Aso, znajdz temat gdzie rozkodowuja Vin i tam jest nr tel do Aso, gdzie Ci przesla na @ wszystkie dane a jesli nie to podadza Ci przez tel co i jak.

Pozdr

Opublikowano
Tak też pewnie zrobię. A czy mogą byc jakieś następstwa jeżeli użyje swiec BKR 6EK zamiast np. BKR 6 EQUP? Wyjeżdżam na weekend na wieś i miałbym mozliwoś wymiany świec samodzielnie, więc musze je zakupi dzisiaj ewentualnie jutro a nie jestem pewien co do ich typu.
Opublikowano

Dzięki! ;) Niestety są to strony, które dobrze znam natomiast nie podają informacji co do wersji silnika M62. Szukając po częściach mam opis, że świece BKR 6EK były montowane do września. Natomiast samochody z tą "wersją" VINu były klepane od 1997 więc pewnie założe, że jest to starsza wersja silnikowa i kupie świece 6EK, mam nadzieje, że się to nie sypnie ;)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DE61&mospid=47548&btnr=12_0625&hg=12&fg=05

Opublikowano
ja kupiłbym niezleżnie od wersji silnika droższą świece EQUP różnica miedzy jednymi a drugimi to platynowa elektroda która wydłuża żywotność świecy i zmniejsza obciążenie układu elektrycznego.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
Aha, skoro tym te świece się różnią to rzeczywiście może warto wrzucic te lepsze. Dzianks za odpowiedź. Pozdrawiam!

Potwierdzam,ze warto założyc te lepsze bo sam na nich śmigam :)

http://gratyzchaty.pl -Giełda Darmowych Przedmiotów
Opublikowano

Wedlug ETK po VIN'ie auto bylo zrobione w 06/98.

Swiece NGK BKR6EK lub BOSCH F 7 LDCR.

Jak spojrzalem na ilosci plynow to wchodzi 12,5. Tyle, ze nie podaje dokladnego oznaczenia silnika. Co wiecej, jak wybralem 540 z 97 to tez bylo podane dla niej 12,5l - wiec nie wiem czy mozna temu ufac.

Ale co do swiec, to te EQUP byly montowane dopiero od 09/98, wiec wkladaj smialo EK. Tak swoja drogia to zmiany w bmw sa wprowadzane we wrzesniu, wraz z nowym rokiem modelowym.

Opublikowano
Możesz założyć EK, ja bym wsadził platynowe. Na allegro kupisz w hurtowni w dobrej cenie. Ja kupowałem po 27 zł szt.
Opublikowano
Tak swoja drogia to zmiany w bmw sa wprowadzane we wrzesniu, wraz z nowym rokiem modelowym.

Różnie to jest. Ja mam auto z 1. rejestracją 14.09.1999 r. Po vinie wyszło, że zostało wyprodukowane w sierpniu 1999 r., ale jest już to model 2000, więc zawsze zmiana modelu jest we wrześniu, ale z tego wynika, że już wcześniej klepią nowe modele.