Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem.

Przy ruszaniu i przekroczeniu predkosci okolo 5 km/h pojawia sie krutkotrwaly zgrzyt dochodzacy z przedniego zawieszenia ( od strony kierowcy ).

Co ciekawe ten zgrzyt wystepuje tyko raz. Podczas ponownego ruszania np. z pod swiatel lub krutkotrwalego postoju ( okolo 10 min ) wyzej wymieniony objaw nie wystepuje.

Bylem na stacji diagnostycznej i wyszlo ze zawieszenie jest w bardzo dobrej kondycji.

Co moze byc tego przyczyna ?

[/code]

Opublikowano
moze zacisk ci sie blokuje na tarczy lklocek po dlugim postoju sie do niej ''lepi'' a przy ruszaniu puszcza... rano podlewaruj samochod i zakrec kolem jak wyczujesz opor to zdejmij kolo i zajmij sie zaciskiem/cylinderkiem.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

a ja mam to samo i myśle ze to nie zawieszenie tylko włączenie sie systemu ABS w ten sposób słychać, a to z tego względu ze ten system włącza sie dopiero przy predkości 7km/h

a nawet odgłos ten dochodzi z okolic pompy ABSu,

no chyba ze ktoś nie ma ABSu i też ma taki odgłos zaraz po ruszeniu

Opublikowano
Hmmm.... to z ABS - em wydaje się najbardziej prawdopodobne - u mnie też takie coś jest, być może już pompa nie jest pierwszej nowości i dlatego wydaje taki odgłos... ale kto to wie...
Sama radość :)
Opublikowano
a moze to nie jest niesprawność pompy tylko pompa wytwaza sobie ciśnienie lub sprawdza układ.... u mnie wszystko działa OK! pomimo tego odgłosu. a czasem to zlewam sie zimnym potem przez ten cholerny ABS nie maz mozliwości czucia hamowania bo nie wiesz kiedy się to cholerstwo włączy a wtedy potrzebny jest dodatkowy metr lub dwa!
Opublikowano

to jest fakt.. ABS w E36 bynajmniej w tych starszych rocznikach jest taki sobie... jak już sie włączy to jak nie odpuścisz to się nie zatrzymasz ;). A tak na poważnie to na naszych nierównych drogach ABS średnio pomaga :( może na deszczu śniegu ale nie na suchej nawierzchni... Jak wyjąłem bezpiecznik od ABS-u i sprawdziłem hamulce to są niestety dużo skuteczniejsze bez tego ustrojstwa :( (głównie chodzi o nierówne drogi). Jak na mój gust to sie po prostu za wcześnie włącza.

P.S. trzeba też sprawdzić amorki bo są niestety bardzo istotne przy ABS-ie... i nie tylko....

Sama radość :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie też tak jest, i chyba z tego co tu widać jest to czymś normalnym. Na szczęście jedna naprawa mniej :D
  • 1 rok później...
Opublikowano

tez zauważyłem taki krótki zgrzyt :| sam ciekaw jestem co to jest :mad2:

jak wrzuce wsteczny wyjade z garażu dam na 1-ke i rusze to słychać ten zgrzyt i czuć delikatnie na pedale sprzęgła :?

więc to chyba ABS/pompa itp.

może wyjąćbezpiecznik od abs'u i sprawdźić :?: cy będzie znowu :?: