Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
:? 5 L :D

Podawalem chyba kiedys linka do tej oferty - za stala cene daja tyle oleju, ile potrzebujesz do zmiany w swoim samochodzie.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
ja do mojej e90 po wirusie leje Motul 8100 X-clean 5W40 C3 :!: :twisted2: :twisted2: :twisted2:

320d po wirusie: 202KM i 406Nm

"Jeśli Bóg byłby za przednim napędem, chodzilibyśmy na rekach" :D

Opublikowano
:? 5 L :D

Podawalem chyba kiedys linka do tej oferty - za stala cene daja tyle oleju, ile potrzebujesz do zmiany w swoim samochodzie.

To co to jest Krzysztofie, jakiś Caritas dla BMW?? :lol:

Opublikowano
Hmm, to tylko pokazuje, ile zarabia ASO BMW na normalnej sprzedazy oleju, skoro pomimo tyle nizszej ceny jeszcze zarabiaja... Ja tez bym tam kupil, ale na olej 0W-30, jaki chcialem, nie dali mi takiej oferty.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Hmm, to tylko pokazuje, ile zarabia ASO BMW na normalnej sprzedazy oleju, skoro pomimo tyle nizszej ceny jeszcze zarabiaja... Ja tez bym tam kupil, ale na olej 0W-30, jaki chcialem, nie dali mi takiej oferty.

Rozumiem, że wolisz zalać 0W30 zamiast 5W30.

Mogę spytać jaki jest tego powód?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Rozumiem, że wolisz zalać 0W30 zamiast 5W30.

Mogę spytać jaki jest tego powód?

Według mnie powód jest prosty. 0w-30 nie gęstnieje tak bardzo jak 5w-30 wraz ze spadkiem temperatury otoczenia, przez co stawia mniejszy opór podczas odpalania i pracy zimnego silnika. Szybciej też może zostać rozprowadzony po silniku zaraz po odpaleniu na zimno. Oczywiście to nie są jakies gigantyczne różnice, niemniej im zimniej, tym bardziej zauważalne.

Opublikowano
Dokladnie. Tak, jak powiedziales, nie jest to jakas ogromna roznica, ale jak juz zmieniam, to kupie to, co uwazam za (troche) lepsze.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano

witam. jesli chodzi o oleje czy mozecie napisac co ile wymieniacie. moje pierwsze bmw e46 330cd i z ksiazki servisowej idac ze auto bylo serwisowane w bmw zawsze i olej wymieniany srednio co 25tys km. czy to dobrze, normalne w tym aucie ?? servisie???

zawsze bylem nauczony zeby wymieniac co 10 max co 15tys km

Opublikowano
witam, kupiłem autko w którym był stosowany olej Tedex Synthetic 4 Litry API:SL/CF SAE: 5W-40, moje pytanie czy ktoś z kolegów stosuje taki olej ? czy warto przy nim pozostać czy zmienić na inny?
Opublikowano
witam. jesli chodzi o oleje czy mozecie napisac co ile wymieniacie. moje pierwsze bmw e46 330cd i z ksiazki servisowej idac ze auto bylo serwisowane w bmw zawsze i olej wymieniany srednio co 25tys km. czy to dobrze, normalne w tym aucie ?? servisie???

Pewnie normalne, bo pewnie co tyle zapalała się lampka informująca o inspekcji. Jeśli ktoś jeździ głównie w trasie i trzaska spore przebiegi, to olej może wytrzymać dłuższe przebiegi. Jazda po mieście na krótkich odcinkach to inna bajka. Trzeba też wziąć pod uwagę czynnik czasowy, bo z wiekiem olej też się utlenia i traci swoje właściwości, bez względu na przebieg.

Ja u siebie wymieniam średnio co 8-10 tys. km, ale nie rzadziej niż raz na rok - mało ostatnio jeżdżę.

Opublikowano
Ja estem tradycjonalista :) Mobil 1 Rally Formula 5w50 ;]

Ja może nie tradycjonalistą, ale olej ten sam :)

Kai
Opublikowano
Ja estem tradycjonalista :) Mobil 1 Rally Formula 5w50 ;]

Ja może nie tradycjonalistą, ale olej ten sam :)

:) mi praca silnika na tym oleju strasznie pasuje :) zalewałem już auta (inne jakie kiedyś miałem) innymi "serwisowymi" olejami gdy musiałem zmienić a wiedziałem że i tak zaraz będzie rozbierany. Robiłem na nich mało ale wierzyć mi się nie chciało jaka może być różnica w pracy silnika i w dynamice jego pracy przez olej :jawdrop: Ale tak jest i dla tego wole dołożyć i czerpać przyjemność z jazdy samochodem :)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Mobil 1 0W40, od początku uzytkowania (4lata)

Raz był zalany texaco, przy naprawie, ale nie byłem zadowonony.

003.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
a ja leje valvoline 5-w30 longlife i jest spoko, do wszytskich swoich buniek taki lałem i nie zawiodłem sie ani razu, oczywiście jest to olej o specyfikacji bmw, płacę na niego ok 240zł/4l

BMW-Banditen Motor Wagen

INSTRUKCJA E46

http://www.wupload.com/file/194077137/Instrukcja_BMW_E46_PL.pdf

Komunikaty kompa niem-angielsko-polskie

http://www.wupload.com/file/194069634/komuinikaty_bmw.txt

----------------------------------------------------------------------------------------------