Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

jak włączam wsteczny to PDC piszczy tak jakbym juz nie mógł cofać bo ściana dotyka do zderzaka mimo, że z tyłu nic nie ma :?

Czasami jak odpalam zimny samochód to PDC działa dobrze i jak cofam to odnajduje ścianę, a po kilku minutach już tylko piszczy :shock:

Sprawdzałem wszystkie czujniki - i niby "cykają" (nawet jak się zawiesi i piszczy). Mam CS 6.5 ale komputer nie znajduje rzadnych błędów !!! :shock:

Czy to możliwe, zeby czujnik mimo cykania był uszkodzony i wskazywał przeszkodę mimo jej braku ??? jak sprawdzić który to czujnik skoro nie ma błedów ???

A może komputer PDC ma jakiś błąd ?? - może jest ktoś z Wawy z kim mógłbym się na chwilę się zamienić PDC'em ??? (mam taki na 3 wtyczki - czarna, niebieska, biała)

pozdrawiam

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

macie jakiś pomysł...

może ktoś pożyczy mi PDC - albo zgodzi się żeby moje PDC podpiąć....??

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano
Mialem podobnie na pierwszy rzut wyciągałem wszystkie czujniki i przeczyściłem styki , pomogło na jakiś tydzień tylko ze w moim przypadku było jak u ciebie ale po czasie wystąpił tryb awaryjny PDC,zakończyło sie to wymiana 2 czujników i hula jak ta lala (pika nawet jak zbliżam sie do krawężnika :cool2: a mam M pakiet i M zawieszenie wiec warto sie uzbroić w działające PDC.
Opublikowano
Mialem podobnie na pierwszy rzut wyciągałem wszystkie czujniki i przeczyściłem styki , pomogło na jakiś tydzień tylko ze w moim przypadku było jak u ciebie ale po czasie wystąpił tryb awaryjny PDC,zakończyło sie to wymiana 2 czujników i hula jak ta lala (pika nawet jak zbliżam sie do krawężnika :cool2: a mam M pakiet i M zawieszenie wiec warto sie uzbroić w działające PDC.

czyli mam rozumieć, ze wszystkie czujniki działały a mimo to była kicha...

A potem te czujniki się "skończyły" - i jak wiedziałeś które to po ich wymianie było już super.....

to dobra informacja - bo wiem, ze sam komputer PDC jest dobry... teraz musze czekać na agonię jakiegoś czujnika... :evil:

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano

Metoda prób i błędów bo w ASO chcieli komplet wymienić(mogą zdiagnozować poszczególne czujniki i diagnoza gotowa ale mnie chyba nie lubią i od razu komplet)

potrzebne ci będzie coś długiego (Kij od miotły w garażu zawsze jest ;) ) , i jedziesz po kolei każdy czujnik i pod każdym kontem , aż natrafisz na padnięty , w moim przypadku był to lewy przód i prawy tył, ale przed tym przeczyść kostki czujników by wykluczyć winę kostek.

Metoda dość prymitywna ale jaka frajda z tego jest ze do tak zaawansowanej technologi używa sie prymitywnych narzędzi.

Opublikowano
Metoda prób i błędów bo w ASO chcieli komplet wymienić(mogą zdiagnozować poszczególne czujniki i diagnoza gotowa ale mnie chyba nie lubią i od razu komplet)

potrzebne ci będzie coś długiego (Kij od miotły w garażu zawsze jest ;) ) , i jedziesz po kolei każdy czujnik i pod każdym kontem , aż natrafisz na padnięty , w moim przypadku był to lewy przód i prawy tył, ale przed tym przeczyść kostki czujników by wykluczyć winę kostek.

Metoda dość prymitywna ale jaka frajda z tego jest ze do tak zaawansowanej technologi używa sie prymitywnych narzędzi.

ale niby jak mam kijem od szczotki znaleźć uszkodzony czujnik jeśli:

- wszystkie cykają - bo je osłuchałem

- piszczy mi jakbym już stał przy ścianie - więc zbliżanie kija nie zniemi ciągłego dźwięku...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano
tak jak pisałem : w moim przypadku przeczyszczenie styków pomogło na krotko i w tym momencie jak PDC byl sprawny* to zdiagnozowałem uszkodzone czujniki (reagowały tylko na dotkniecie sensora),z tego co sie orientuje to uszkodzenie 2 czujników na 8 powoduje tryb awaryjny PDC ciągły sygnał i miganie diody w przycisku PDC.
Opublikowano

witam,

mam do wymiany jeden czujnik z tylu, dzis sprawdzalem i nie cyka,

pdc nie dziala (miga dioda w przycisku i piszczy przez kilka sek.)

czy musze kupic dokladnie taki sam czujnik czy moze byc inny ale tez z bmw?

czujnik 3 piny

Opublikowano
mi tez dzisiaj po raz pierwszy zaczął piszczeć tył (ciąglym dzwiekiem) gdy za autem zupełnie nic nie bylo. Przetarłem czujniki chusteczką (mimo ze samochod przedwczoraj umyty i wydawal sie byc czysty) i nagle wszystko wrocilo do normy
Opublikowano
witam,

mam do wymiany jeden czujnik z tylu, dzis sprawdzalem i nie cyka,

pdc nie dziala (miga dioda w przycisku i piszczy przez kilka sek.)

czy musze kupic dokladnie taki sam czujnik czy moze byc inny ale tez z bmw?

czujnik 3 piny

Dokładnie taki sam.

• 1 rok później...
Opublikowano
panowie odświeżam temat, jak wymontować te czujniki?

są wkręcane, czy może wkręcane?

Zdecydowanie wkręcane bo wkręcane nie są :)

Nie mogłem się powstrzymać ;) kolego one są na wcisk, siedzą w koszyczkach plastikowych, trzeba je wyjmować w takiej postaci bo jak pchniesz sam czujnik to na uszczelkach Ci zostanie jak pociągniesz od tyłu i urwiesz cieniutkie kabelki więc jak dobry czujnik to uszkodzisz.

Opublikowano
rowno rok temu,pdc przestalo dzialac,objawy jak u wszystkich,zbieralem sie do wymiany czujnika,ale po ktoryms myciu nagle uklad ozyl,i dzialal do tego czasu,wiem prawie na 100%ktory czujnik szwankuje,byla rysa na nim po b.niewielkim otarciu lub poprzednik uszkodzil czyms np.wkladajac cos do bagaznika,ja chcac dokladniej przetrzec sensor wcisnalem go nieco ale wszystko dzialalo,a teraz gdy pdc niedziala znow probowalem przetrzec sensory i znow wcisnalem jeszcze nieznacznie glebiej,niewiem czy ma to takie duze znaczenie ale niewiem jak wysunac go do stanu poprzedniego,niechcialbym zdejmowac zderzaka,czy mozna w jakis sposob wysunac sensor myslalem o jakiejs przyssawce,chcialbym tez wiedziec ile kosztuje sensor i czy roznia sie one pomiedzy soba np narozny z tymi dwoma tylnymi? jeszcze tak nakrosej jak go wymienic,dziekuje za ev.pomoc :norty:
Opublikowano
niewiem jak wysunac go do stanu poprzedniego,niechcialbym zdejmowac zderzaka,czy mozna w jakis sposob wysunac sensor myslalem o jakiejs przyssawce

Nie radzę ciągnąć za sam sensor bo uriwesz kabelki - najlepiej go wepchnąć od tyłu.

chcialbym tez wiedziec ile kosztuje sensor i czy roznia sie one pomiedzy soba np narozny z tymi dwoma tylnymi? jeszcze tak nakrosej jak go wymienic,dziekuje za ev.pomoc :norty:

Czujniki 4 są takie same ale występują różne w zależności od rocznika, różnią się ilością pinów (2 lub 3) oraz mocowaniem kostki (ja mam wyjście na bok inne są w osi) lub samym sensorem, u mnie sensory są prostokątne ale widziałem też okrągłe na Allegro bo sam szukam jednego.

• 1 rok później...
Opublikowano

to cza odgrzac kotlecika.:)

w moim przypadku czujniki z tylu nie dzialaja,czasami piszcza,ale tak ledwo,ledwo i tak jakby pisk zanikal..sprawdzalem reka to z tylu zaden nie dziala..Na przycisku PDC swieci dioda nie miga..sensory przednie dzialaja idealnie..mial,ktos podobny przypadek?jak to naprawic?

• 9 lat później...
Opublikowano

Nie zakladam nowego tematu bo znalazłem ten:)

PDC na wstecznym piszczy ciągłym dzwiekiem przez kilka sekund potem w ogóle :/

Na komputerze wyświetla błąd "Ruck coś tam". Ale Ruck to plecy więc pewnie o pdc mu chodzi.

Jak się do tego zabrac? Przeczytałem cały temat ale nie za bardzo nadal wiem. Rozumiem że trzeba zderzak ściągnąć tak?

Opublikowano

Cześć,

najprawdopodobniej jeden z czujników padł. Aby stwierdzić który podepnij sie pod komputer i tam będziesz miał napisane dokładnie który czujnik jest zepsuty. Lepiej kup oryginalny uzywany niz zamiennik. W internetach są po około 50-80 zł. Czujniki przednie są inne niż na tył.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To i ja odgrzeję. Podłączyłem kompa i mam takie błędy, ale który czujnik jest zdechnięty? Z góry dzięki za info.

19376dda67ffe3cemed.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Da się bardziej ostro? Wygląda na tylny lewy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.