Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam maly problem otoz do tej pory smigal mi w autach sub FOCAL 27H

ale stal sie on na tyle wyeksploatowany ze przy mocniejszym i dluzszym graniu urywa te linki w nim... (jak ktos widzial focala to wie jaki to ma wyhyl membrany-wcale nie maly...:) ) no i to bodajrze jednocewkowe bylo i podpinalem pod wzmaka 2 kanalowego za pomoca mostka....

A teraz rozgladam sie za Focalem nowym i znalazlem 27 V model = to jest dwu cewkowy-czyli o co kaman- ze musze zapodac ze wzmaka 2 kanalowego oba kanaly??? bez mostka?? czyli 4 kable (2pary) ida od wzmaka do suba?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dwie cewki, domyślam sie że 4ohm każda. Możesz łączyć cewki szeregowo(8ohm), równolegle(2ohm) lub niezależnie (2x4ohm).

Wysterujesz ten głośnik wzmacniaczem 1 lub 2 kanałowym. A jakie podłączenie będzie najlepsze zależy od wzmaka. Najczęściej idzie się w opcje równoległą i 2 ohm(max mocy)

Opublikowano

bo tez chodzi mi taka mysl po glowie zeby kupic wzmaka 4 kanalowego...zmostkowac na dwa kanaly i zapiac 2 x 20cm hertz subwoofery w polke umiescic-polke wykonac na zamowienie z gotowymi otworami 20 centow....

tylko ciekawe jakby graly takie dwa suby bez skrzyn zamontowane w polke-moze ktos juz przerabial taki temat i moze sie wypowiedziec czy fajnie basrem uderza z polki czy lepsza skrzynia (skrzynia wiem jak gra, a polka z subem samym nie mam pojecia...)

Opublikowano
bo tez chodzi mi taka mysl po glowie zeby kupic wzmaka 4 kanalowego...zmostkowac na dwa kanaly i zapiac 2 x 20cm hertz subwoofery w polke umiescic-polke wykonac na zamowienie z gotowymi otworami 20 centow....

tylko ciekawe jakby graly takie dwa suby bez skrzyn zamontowane w polke-moze ktos juz przerabial taki temat i moze sie wypowiedziec czy fajnie basrem uderza z polki czy lepsza skrzynia (skrzynia wiem jak gra, a polka z subem samym nie mam pojecia...)

Takie free-air to loteria - zwłaszcza dla głośnika przystosowanego do obudowy - odradzam. Inna sprawa, że jeśli już free-air, to głośnik ułożony w kanapie (np. za podłokietnikiem), a nie w półce.

A co do skrzyni - są obudowy :cool2: i obudowy :duh: - dobrze zrobiona obudowa z odpowiednio dobranym BR czyni cuda nawet z niezbyt mocnym głośnikiem.

Głośnika najlepiej szukać jedno-cewkowego, a jak masz już obudowę i nie chcesz zmieniać, to takiego który będzie do niej pasował (to, że ta sama firma, to jeszcze nie oznacza, że ta sama obudowa).