Skocz do zawartości

E39 535i czy E38 735i...wasze opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Powoli zbliża się czas na zakup kolejnej betki.

E39 535i 2000r. (manual), czy E38 735i 2000r. (manual)

Koledzy i koleżanki, co wybrać??

Pozdrawiam

003.jpg
Opublikowano

kolego najpierw odpowiedz sobie sam na pytanie w czym się lepiej czujesz

Bo każdy z obecnych na forum ma inne wymagania od auta i wybrał by co innego

Opublikowano

Wg mnie jeśli już płacić ciężkie pieniądze za utrzymanie V8-ki to już lepiej mieć 4.4, aniżeli 3,5. Koszta utrzymania takie same, spalanie też, a moc i moment dużo większe, osiągi też i 6 biegów w przypadku 4.4 manual.

Co do osiągów to 735 jest odczuwalnie mniej ruchliwe od 535. Do 7-mki 4.4 to chyba minimum. Machanie wajchą w takiej limuzynie też jest takie sobie, ale kto co lubi.

Jeśli na spokojnie się mieścisz w E34, to w E39 też będziesz się dobrze czuł, bo jest trochę więcej miejsca w środku. E38 to juz prawdziwa limuzyna, szczególnie z tyłu jest więcej miejsca niż w "piątce". Najlepiej wsiądź do ubu tak jak kolega wyżej radzi...

Opublikowano
Bo spalanie wcale nie jest takie samo:duh:

A co to za różnica 18, 19 czy 20 litrów w mieście? :lol: W trasie jej w ogóle nie ma, w dodatku przy 4.4 masz 6 bieg, a to jest fajna sprawa na autostradzie. To jest taka różnica jak pomiedzy 523i i 528i czyli żadna, bo spieranie sie o litr zakrawa na kpinę. W przypadku założenia gazu różnica jest już praktycznie w ogóle nieistotna.

Opublikowano

A co to za różnica 18, 19 czy 20 litrów w mieście? :lol: W trasie jej w ogóle nie ma, w dodatku przy 4.4 masz 6 bieg, a to jest fajna sprawa na autostradzie. To jest taka różnica jak pomiedzy 523i i 528i czyli żadna, bo spieranie sie o litr zakrawa na kpinę. W przypadku założenia gazu różnica jest już praktycznie w ogóle nieistotna.

Pytam ponownie jeździłeś 735 że piszesz że pali 18,19,20l?? Chyba z padniętymi sondami i lejącymi wtryskami.

Opublikowano

Witam.Miałem też dylemat czy kupić 740,735 czy 535.przejechałem się 4,4 w siódemce automat,steptronic i było bosko.Z tego co mówił właściciel przy 120 pali 12l a w mieście przy bardzo spokojnej jeżdzie 18.W końcu pojechałem do Berlina i kupiłem 535i.Komfort podróżowania jest podobny i spalanie bardziej przyzwoite.Przy 140km/h 10,5-11,a w mieście przy normalnej jeżdzie ok.14l.Wszystko to na automacie,bo z takim motorem moim zdaniem to tylko automat oczywiście steptronic.Kumpel powiedział,że w 5-tce to mnie przynajmniej widać.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
Pytam ponownie jeździłeś 735 że piszesz że pali 18,19,20l?? Chyba z padniętymi sondami i lejącymi wtryskami.

Nie zrozumiałeś mnie, nigdzie nie napisałem że 735 pali 20 litrów.... Cały sens mojej wypowiedzi sprowadza się do tego, że jeśli ktoś kupuje V8-kę, która sama w sobie jest bardzo drogim w eksploatacji silnikiem to warto się zastanowić mając do wyboru 3.5 i 4.4 czy nie lepiej zdecydować się na ten drugi lejąc średnio litr więcej (w przypadku instalacji gazowej, a tak jest w większości V8-ek w Polsce, różnicy praktycznie nie ma, chyba że dla kogoś 5 zł więcej na 100km to jest dużo, ale wtedy "duży" będzie też błąd samego zakupu V8) i później nie żałować, że mogło się mieć więcej (dużo większy, niżej dostępny moment, 6 bieg, lepsze osiągi itd.) przy takich samych kosztach eksploatacji.

Różnica pomiędzy V8 3.5 i 4.4 jest dokładnie taka sama jak pomiędzy R6 2.5 i 2.8. Niby osiągi drastycznie się nie różnią, a jednak jedno od drugiego odczuwalnie jest mocniejsze i jakby lepiej się jeździ. Koszta serwisu, części dokładnie takie same, różnica w spalaniu minimalna, jeśli w ogóle jest. Kwestia ceny samego zakupu i znalezienia zadbanego egzemplarza, bo chyba zakup 535 w dobrym stanie zamiast zajechanego 540 nie podlega dyskusji...

Opublikowano

Powiem tak 735i steptronic pali mi w mieście 16,5l benzyny (nie ma gazu)

Przy normalnej jeździe. A znajomemu 544i 6 biegów manual też pali 16,5l :)

Opublikowano

Z tym spalaniem jest tak, że to co właściciele mówią na temat swoich autek trzeba brać z przymrużeniem oka. :wink: U mnie nie ma żadnych cudów, E36 320i paliła mi w mieście/trasie 12l/8,5-9l, E36 325i 12,5-13/8,5-9, E39 528i 14-15/9-9,5, czyli tyle ile te auta tak naprawdę palą. Podejrzewam, że 540 spaliła by mi w mieście co najmniej 18, choć 20-oma nie byłbym zaskoczony zupełnie. I to nie jest tak, że wiele zależy jak się jeździ itd. itp. bo autko, które ma jakaś większą pojemność musi swoje spalić ze wzgledu na zwyczajne potrzeby silnika do napędzenia auta oraz ze wzgledu na fakt, że jak ktoś ma te 200 koni pod stopą to bedzie czuł potrzebę korzystania z tego. Chyba że ktoś muska pedał gazu wtedy rzeczywiście może uzyskać spalanie niższe od katalogowego.

DAREX - 544i? :wink:

• Członkowie klubu
Opublikowano

Widzę że rozmowa rozkrciła sie na temat spalania.

Nie tylko to jest ważne, może koledzy użytkownicy obu modeli napisali by coś na temat awaryjności, części itp.

DAREX widzę że jeździsz 7-emką, ile czasu nią simigasz i jakie są twoje odczucia?

Mi osobiście E38 podoba mi się bardziej niż E39, ale jest dużo cięższa i osiągi są trochę słabsze.

Piszecie żeby brać w automacie i ja się z tym zgadzam, boję się tylko że jak wezme zajechaną skrzynie, to będzie więcej problemów niz to warte.

Jeżdżę automatem od trzech lat i bardzo sobie chwale.

Nie zamierzam sprzedawać E34, zostawiam ją bo jest w dobrym stanie, a pieniądze które w nia włożyłem przekroczyły jej wartość.

Do kolekcji przydałaby się jeszcze trójeczka :norty: , ale to później.

Pozdrawiam

003.jpg
Opublikowano

Takich tematow bylo juz pare na forum. Przejedz sie E38, przejedz sie E39 i bedziesz wiedzial. Wrazenia z jazdy zdecydowanie sie roznia, mimo ze i jednym, i drugim modelem jezdzi sie rewelacyjnie.

Z tym, ze ciezko Ci bedzie znalezc E38 735i w manualu. Najlatwiej znalezc 730i, 728i lub ostatecznie 740i (z 6 biegowym manualem).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• Członkowie klubu
Opublikowano
Odświeżam temat...Panowie co takie słabe zainteresowanie?? :(
003.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Bosy

Kup sobie e 38 4,4 najlepiej w manualu - zagazuj sekwencją w kumatym warsztacie ( jak się dobrze pokręcisz 4,5-5,5 tyś zł wystarczy ) i jak to mówią ...... będzie Pan zadowolony :wink:

Pozdrawiam

Mario

Ps

Sekwencja zwróci Ci się po 12 000 - 15 000 km

będzie palił ok 18 gazu co da Ci około 35 zł oszczędności na każdych 100 przejechanych kilometrach .

Nie wydaje więcej w związku z jazdą na gazie na naprawy , serwisy etc.

Zrobiłem na sekwencji ok 180 000 km

Samochód rozwija pełne prędkości autostradowe , jeśli gonię dłużej niż godzine na autostradzie powyżej 220 km/h przelączam na benzynę .

• Członkowie klubu
Opublikowano

Mario.

Jak masz namiary na dobry warsztat w Warszawie, gdzie można założyć sekfencje, to poprosze na priv.

Pisząc E38 4,4, masz na mysli 740i??

W danych wyczytałem że spalanie to: 9l trasa, 18,6 miasto, 12,6 cykl mieszany(benzyna).

Jak dane fabryczne przekładają się na praktykę, oczywiście mówię tu o rozsądnej jeździe.

Powiedz mi jak to mozliwe że bedzie paliła 18 litrów gazu, skoro podają że pali 18 litrów benzyny.

Pozdro

003.jpg
Opublikowano
nie wiem jak tam z weryfikacją danych producenta, le nie znam na forum kogokolwiek komu by V8 spaliło więcej niż 18l czy to gazu czy benzyny, raczej wyniki kręcą siewokół 15l. Tylko ważne aby kupić 4,4l a nie 4,0 bo poprostu mniej palą i są bardziej ekologiczne podobno.
Opublikowano
nie wiem jak tam z weryfikacją danych producenta, le nie znam na forum kogokolwiek komu by V8 spaliło więcej niż 18l czy to gazu czy benzyny, raczej wyniki kręcą siewokół 15l. Tylko ważne aby kupić 4,4l a nie 4,0 bo poprostu mniej palą i są bardziej ekologiczne podobno.

E38 z silnikiem 4.0 benzynowym były produkowane od 94 do 96 roku, więc koledze to raczej nie grozi. Co do spalania 4.4 - 15 litrów w mieście to można takie opowieści między bajki włożyć, bo tyle to R6 2.8 pali przy normalnej jeździe. Kumpel miał E38 740i w automacie i 20 litrów w mieście to absolutny standard, choć wiecej też można latwo spalić. Gazu trzeba doliczyć litr lub dwa. Cóż, to bardzo duży silnik i bardzo ciężkie auto.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dane są pobrane właśnie z forum. Jest to pilk w Excelu i są tam wszystkie modele bmw.

Pozdrawiam

003.jpg
Opublikowano
Jako, że sam mam 4,4 polecam go. Sam miałem długi czas dylemat ponieważ 3,5 są bardzo często tańsze. Moim zdaniem kupić V8 3,5 to jak wziąść terenówkę z jednym napędem, nawet jeśli ktoś nie potrzebuje 4x4. Dlatego właśnie ja mam V8 4,4. Inną sprawą jest to że samochód służy mi jedynie jako zabawka, a żeby nim pojeździć musze sobie szukać wymówek. Wiąże się to także z dużym spalaniem (sama radość :norty:).

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

Opublikowano
ja mam e38 m60 manual 3.0V8 i pali mi na miescie 13-14 trasa 9-10 wiec niewiem skad koledzy biora spalania 20L na 100km, a co do e39 i e38, ojciec ma e39 i powiem wam, super auto, ale.... koszt servisu identyczny jak w e38, komfort wiekszy, prestiz chyba tez wiec jak juz kupywac to chyba cos wiekszego????? ja np jak juz kupilem e38 to napewno i mowie to szczerze, NAPEWNO niezamienie na e39,
www.auto-optima.pl
Opublikowano
ja mam e38 m60 manual 3.0V8 i pali mi na miescie 13-14 trasa 9-10 wiec niewiem skad koledzy biora spalania 20L na 100km, a co do e39 i e38, ojciec ma e39 i powiem wam, super auto, ale.... koszt servisu identyczny jak w e38, komfort wiekszy, prestiz chyba tez wiec jak juz kupywac to chyba cos wiekszego????? ja np jak juz kupilem e38 to napewno i mowie to szczerze, NAPEWNO niezamienie na e39,

Bo w E39 możesz sobie pozwolić na mniejszy silnik, aby mieć te same osiągi co w E38 przy większym. Poza tym w "siódemkach" ruchliwe są tylko V8-ki, a koszta utrzymania takiego silnika w porównaniu do R6 są, mówiąc delikatnie, większe. Pozostaje fakt, że E38 nie każdemu się podoba.

Opublikowano
Podoba nie podoba, liczą się też predyspoycje kierowcy. Jeżeli ktoś chce pojeździć nieco ostrzej to e39 lepiej się nada, natomiast jeśli kogoś przedewszystkim interesuje naprawde luksusowe przemieszczanie się to e38 będzie git.

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

Opublikowano

Bo w E39 możesz sobie pozwolić na mniejszy silnik, aby mieć te same osiągi co w E38 przy większym. Poza tym w "siódemkach" ruchliwe są tylko V8-ki, a koszta utrzymania takiego silnika w porównaniu do R6 są, mówiąc delikatnie, większe. Pozostaje fakt, że E38 nie każdemu się podoba.

oczywiscie bez zlosliwosci ale powiedz co jest drozszego w V8 a R6?? poza 2 swiecami wiecej??

www.auto-optima.pl