Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Miałem podłączony komputer do autka i wykryło mi dwa błędy

1) Regulacja prędkości

2) Temperatura powietrza

Gdzie sie znajdują te czujniki i czy one ze zepsute jak komp je wykrywa... ?

A osobny problem to mam problem z ABS ponieważ zaświeca mi sie kontrolka po ok 4 - 6 km a gdy zgaszę auto i zapale znowu to sie nie świeci dopiero znowu po tym odcinku albo gdy zahamuje gwałtownie to tez sie zaświeci ... na komp właśnie nic nie wykryło... tylko pisało ze wciśnięty jest pedał hamulca może jakiś czujnik ? proszę o odpowiedz ... :modlitwa: Dzięki z góry

Opublikowano
błąd regulacja prędkości może być związana z tym ze komputer ma uaktywnioną funkcje tempomatu, jeżeli go nie posiadasz to błąd będzie wyskakiwał. co do czujnika temperatury powietrza to pewnie chodzi o ten czujnik znajdujący sie w kolektorze dolotowym, czujnik montowany jest od dołu. Jeżeli chodzi o czujnik temperatury czy też masy powietrza to można sprawdzić czy jest sprawny miernikiem, opór jaki powinien pokazywać przy 20 stopniach to ok 6030-6370 omów. przy 80 stopniach to ok 290-350. Co do ABSu to sprawdź czy nie masz luźnego któregoś czujnika lub kabelka - ruszając na postoju czy wyskoczy błąd.
Opublikowano

właśnie tempomatu nie posiadam to mówisz ze to może być tego przyczyna, ze komp ma taka funkcje ?? aha już wiem o jaki czujnik chodzi i gdzie sie znajduje z temp powietrza... wiec go sobie sprawdzę miernikiem dzięki...

ABS:

mówisz ze to może być przyczyna któregoś czujnika... ok

a dlaczego wyskoczyło na komp ze pedał hamulca jest wciśnięty ?

Opublikowano
hmm z tym pedałem hamulca to faktycznie dziwne, a świecą Ci stopy, może czujnik padł i w taki sposób objawia sie jego niesprawność ? A tak w ogóle to jak oryginalnie brzmiał ten komunikat ? i jakim sprzętem sie podpinałeś?
Opublikowano

światła hamulca świecą normalnie...

a dokładnie Ci nie powiem jak brzmiał i jakim sprzętem... ale mechanik mi powiedział ze może czajnik pedału hamulca... a na komp pisało ze jest naciśnięty a na hamulec nie naciskał nikt....