Skocz do zawartości

zbiorniczek wyrównawczy ???? czujnik temperatury ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie dawno zakupiłem bmw e46 i postanowiłem ją zagazować. Oddałem do warsztatu w wiadomym celu.. i gdy przyjechałem po odbiór samochodu w mojej obecności przy zamykaniu maski wywaliło płyn chłodniczy (okazało sie iż pękł zbiorniczek wyrównawczy) Goście go pospawali (nie wiem jaka żywotność jest czegoś takiego) założyli.. zalali układ płynem, odpowietrzyli nom i niby wszystko ok... ale podczas powrotu do domu .... temperatura zrobiła się na max'a, zatrzymałem się, otworzyłem maskę no i nie widzę aby chodził wentylator.... na drugi dzień myślę doleje płynu i zawiozę auto do gaziarzy.... jednak podczas dolewania do zbiorniczka wszystko wylewało sie od spotu (czy jest tam jakiś zaworek ???) i tym sposobem auto byłem zmuszony odholować do nich .... Wieczorem do mnie zadzwonili mówiąc iż wszystko jest ok i ze można przyjechać po auto.... pojeździłem dwa dni i historia sie powtarza. A mianowicie wskaźnik temperatury zaczął rosnąć, wentylator się nie załączał a dolewając płyn wszystko wylewało się spodem zbiorniczka wyrównawczego. Jutro dalej ciągnę auto do nich ..... a ja sie zastanawiam co to może być ???jakiś czujnik wentylatora ??? ze sie nie załącza ??i rośnie temperatura ??? ale czemu wywala płyn spodem zbiorniczka ?? jest tam jakiś taki zawór który ma się otwierać w takiej sytuacji ???

Może ktoś wie co może być tego przyczyna ??? prosiłbym o podpowiedzi i z góry bardzo serdecznie dziękuje

Opublikowano
??? przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz .... może to termostat ??? zacina sie i przez to wywala cały płyn zbiorniczkiem na spodzie ??? zdzierając jakiegoś węża ?? co o tym wszystkim myślicie ?? pomoże ktoś ??
Opublikowano

mało prawdopodobne że jest to termostat,jeśli termostat się zaciął to obieg jest zamknięty i w bloku jest wrzątek a w zbiorniczku zimna woda,lub jest otwarty i silnik nie może nabrać temperatury.Pod zbiorniczkiem raczej nie ma zaworu więc pewnie opaska jest źle zakręcona albo uszkodzony przewód.

Jeśli wybija płyn przez zbiorniczek to już są kłopoty,uszczelka pod głowicą lub głowica.

A little piece of heaven in my hands
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Warsztat spier... robotę i tyle. Jakim cudem zbiornik Ci sie rozwalił !!

montaż gazu polega min: na ingerencji w układ chłodzenia auta.

Jeśli po montażu gazu masz problemy z chłodzeniem to nie szukaj termostatów czy czujników tylko jedź do partaczy i niech poprawiają swoją rzeźbę. :duh:

Opublikowano
no dla mnie tez jest to wszystko dziwne, auto dalem do nick i wczoraj, pod wieczor zadzwonili do mnie mowiac ze znalezki usterke ze jest to termostat... nie wiem kazalem kupic nowy .... i zobacze ..... mam nadzieje ze na tym to sie zakonczy ... a jesli nie to bede mial powazny problem ....
Opublikowano

nie bardzo wiem co to ma wspólnego z wywalaniem płynu chłodzącego,uważam że nie mają pojęcia co robią i będą ci po trochu wymieniali cały układ chłodzący albo próbują cię naciągnąć.Obym się mylił.

Na wszelki wypadek weź stary termostat i go sobie sprawdź.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja postawiłbym na czujnik który odpowiada za otwarcie termostatu, termostat sie nie otwiera przec co nie załancza sie wiatrak woda sie gotuje i dlatego wywaliło sie płyn.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
jeżeli termostat jest zamknięty to nie ma prawa wywalić wody,chyba że razem z termostatem.Termostat zamyka dopływ płynu do chłodnicy,a zbiorniczek jest podłączony do chłodnicy.Bardziej prawdopodobne wydaje się visco jeżeli po jakimś czasie wywala.Jeżeli wywala od razu po załączeniu silnika to wina głowicy lub uszczelki.
Opublikowano
nie nie, to nie wywala od razu po zalaczeniu silnika....... pierwszym razem wywalolo po przejechaniu jakis hmmm 20km silnik przed jazda byl nagrzany..... a odtatnio to wwalolo po 2 dniach od wyjscia od mechanika.... i tez to nie bylo od razu tylko podczas jazdy ...... wzrosla temperatura i juz wiedzialem ze cos nie tak.... ci "gaziarze" stwierdzili ze uszkodzony kest termostat ze go rozebrali czy cos tam i ze jest uszkodzony .....
Opublikowano
nom mieliscie racje panowie.... chyba chca wymieniac mi caly uklad.... okazala sie ze na nowym termostacie to samo.... jutro zabieram od nicha auto i daje do mechanika.... nie placac za termostat...... to pewnie bedzie to ta uszczelka albo glowica :( duże to koszty ????
Opublikowano
ok ja ci powiem jak umnie bylo jak wymienialem termostat u siebie w e36 wymienilem niby caco odpalilem stoje wszystko gra temperatura taka jak powinna wyjechalem z firmy 200 m i co czerwono niedlugo ,otwieram maske odkrecam korek to prawie go nie wywalilo takie bylo cisnienie,woda to jak z fontanny sie lala po odkreceniu,niewiem co bylo ale znowu wymienilem termostat na jeszcze nowszy i dokladnie odpowietrzylem,i jak do teraz pasi,moze to cos pomoze powodzenia
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
sam nie wiem... dam go do mechanika... niech popatrzy obczaji... porozkreca, posprawdza zarzuci nowa uszczelke glowice da do sprawdzenia... mam nadzieje ze na tym sie zakonczy..... :((:(:(
Opublikowano
jeżeli termostat jest zamknięty to nie ma prawa wywalić wody,chyba że razem z termostatem.Termostat zamyka dopływ płynu do chłodnicy,a zbiorniczek jest podłączony do chłodnicy.Bardziej prawdopodobne wydaje się visco jeżeli po jakimś czasie wywala.Jeżeli wywala od razu po załączeniu silnika to wina głowicy lub uszczelki.

mozecie mi powiedziec co to jest to visco ????

Opublikowano
Panowie a ja pierwsze co bym zrobił to odpowietrzył chłodnice!!! Miałem tak z moją coupe cały czas mi gotowało wode i wylewało z chłodnicy. Przyczyna była jednoznaczna źle odpowietrzona chłodnica!!! Koło chłodnicy wody masz tam taki zaworek który odkreca się srubokrętem gwiazdkowym (znajduje się na wierzchu) musisz zapalić auto i jak tylko delikatnie złapie temperature to musisz popuszczać ten zaworek żeby ulatniało się nim powietrze z para (wodą) , jedyny minus tego odpowietrzania to jest taki że długo to schodzi , nieraz do pół dnia!!! :-( ja odpowietrzałem moją 3 razy bo strasznie zapowietrzona była!!! Spróbuj tak zrobić może się uda!!! aha jak bedzie chodzić silnik to sprawdź czy jest wąż twardy który idzie od chłodnicy wody do bloku!!! Jeśli jest twardy to źle bo uszczelka poszła lub coś podobnego a jeśli jest w miare miekki to tylko musisz odpowietrzyć. Pozdro.
Opublikowano
Aha koledzy jeszcze teraz tak czytam to co kolega napisał na poczatku i jeśli nie załącza sie wiatrak a napewno masz tam elektryczny to winna wiatraka ,spalił się wiatrak. Jedno z czym jest problem to w używce cięzko jest go kupić bo prawie wszystkie są spalone i jest pełono rodzajów , u mnie zadziałał dopiero 4 wiatrak!!! :-((( a kosztował 300 zł bo nowy w serwisie 900 zł po upuście !!! :-( W używce dobry kupisz napewno u chłopaków znad moża ja wyczaiłem ich w auto bicie jak się reklamowali i wysłali mi dobry , tylko że policzyli 300 zł no ale te po 200 zł to wszystkie lipne. Mechanik ci powie na bank że się spalił wiatrak i że trzeba teraz dobrze odpowietrzyć po zamontowaniu wiatraka!!! Jak byś chciał nr do goscia od wiatraków to się odezwi i ci wyśle. pozdro i oby było tylko to bez żadnych uszczelek i głowic.!!! pozdro.
Opublikowano

żeby nie kupować 20 termostatów weź ten który masz do domu,nalej do garnka wody i go wrzuć.Temperatura otwarcia dla benzyny to ok.92*C,

dla diesla to ok.80*C.Musisz sobie tylko skombinować jakiś termometr.

Visco to sprzęgło wentylatora chłodnicy,dość awaryjny element.

Odpowietrzenie,sprawdzenie visco i termostatu nic nie kosztuje i możesz to sobie zrobić sam,bo inaczej cię "fachowcy" zjedzą.