Skocz do zawartości

Olej we wspomaganiu i w skrzyni biegów CZARNY??

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam!!

1.

Padła mi jakaś uszczelka we wspomaganiu i cały płyn wypłynął. Kupiłem nowy mobila taki jak zaleca bmw w instrukcji (kolor czerwony) zalałem go dojechałem do serwisu, tam zrobili mi uszczelkę za 10zł i jest ok. Tylko że ten płyn jest teraz czarny a nie czerwony taki jaki wlałem. Co może być przyczyną? A może jest to całkiem normalne?

2.

Wymieniałem olej w skrzyni biegów, był również czarny. Czy to jest normalne czy może oznacza coś konkretnego? Mechanik mówił (CARMAN) że to nie wróży nic dobrego ale nie umiał sprecyzować odpowiedzi.

Jak coś wiecie to dajcie znać. Wszystko jak narazie chodzi dobrze chodź czasami zacina się lekko 3 bieg i zgrzyta ale to bardzo rzadko.

Opublikowano
Ciemny olej oznacza ,że już był przepracowany.Możesz leszcze raz wymienić olej,,bo w tej chwili ten zmieszał sie częściowo ze starym i dlatego ma taki kolor.A czy było widać jakieś opiłki metalu w oleju?Jeśli nie to bym zbytnio się nie martwił.(jeżeli to skrzynia ręczna)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jest to ręczna. Pewnie nigdy albo z raz był wymieniany... bo np na filtrze paliwa była data 01.1993r... Opiłków nie było. To wymienie niedługo jeszcze raz i zobaczymy jaki będzie efekt.