Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

od niedawna zorientowałem się, że nie załącza mi się wentylator chłodnicy klimatyzacji. I stało się to nagle. Efekt jest taki, że klima działa (chłodzi), ale żeby w 30 stopniowym upale wewnątrz auta było OK dmuchawa w środku musi chodzić na 3. biegu.

Pytanie: muszę szukać nowego wiatraka, czy mogło paść coś innego? Jak to zdiagnozować, jak się upewnić? Mogę jeździć bez działającego wiatraka?

Sprawa dotyczy E36 M52 2.0 1995.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Panowie przy okazjii zapytam czy wentylator chłodnicy klimatyzacjii wspomaga również chłodzenie silnika? Wiem że było o tym pisane ale są to bardzo stare posty...

Konkretnie nie dowiedziałem się w 100% czy wentylator chłod.klim włącza się odrazu z momentem włączenia klimy? ja uważam że nie koniecznie....

Czy wentylator załącza się nawet jak jest klima wylączona?

pozdrowienia[/img]

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
wydaje mi się że wiatrak od klimy nie załącza się zawsze bynajmiej u mnie tak jest poniewaz chodzi wiskoza cały czas i nie ma potrzeby ciągłej pracy wiatraka klimy
  • Członkowie klubu
Opublikowano
No to sprawdźcie czy działa Wam na obu biegach, bo na pierwszym załącza się razem z klimą.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
no z moich obserwacji wynika co innego, jesli pierwszy bieg to ten wolniejszy a drugi bieg to ten szybszy to w momencie właczenia klimatyzacji załącza sie elektrowentylator na drugim - szybszym biegu, dlatego, ze w momencie włączenia klimatyzacji włącza sie kompresor. Gdy klima jest właczona i schłodzi juz do okreslonej temperatury, to wtedy komresor sie chwilowo wyłącza i wtedy eletrowentylator przełącza sie na pierwszy bieg. Z tego co czytałem to przy duzych temperaturach nawet gdy klimatyzacja nie jest włączona to elektrowentylator moze sie załączyc jako wspomaganie chłodzenia silnika, ale u siebie tego nie zaobserwowałem