Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanie. Chce z zmienic w mojej jedynce felgi z 16tek na 17tki. Rozmiar wzorcowy dla tego auta to 195/55/16, jak sprawdzam zaminnikim czarno na biłym widać że odpowiedni byłby 215/45/17 a w salonie bmw twierdzą że jak bym zamówiłem jedynke na 17tkach to bym dostał opony w rozmiarze 205/50/17 i to ten rozmiar jest odpowiedni, mimo że różnica w średnicy wzgleden wzorca to 2% a w rozmiarze który ja sugeruje 0,5%. Proszę o odpowiedź i sugestie który rozmiar wybrać

Opublikowano
Wybierz 215/45. Z bardzo prostego powodu - jest bardziej popularny więc w razie potrzeby szybciej i taniej znajdziesz oponkę na podmianę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg danych z bmw.pl wersja 120d wychodzi na 205/55/16. Więc może od tego trzeba liczyć?

W tym przypadku na 205/50/17 masz -0,8 proc. różnicy, na 215 masz +1 proc. różnicy, natomiast najmniejsza różnica na 17tkach jest przy 225/45/17. Choć jak pisał Yatzek 215/45 jest najbardziej popularny więc powinien być najtańszych z trech powyższych.

Moderator
Opublikowano

No nie do końca.

Bo jeżeli w grę wchodzi jeszcze 225/45R17 to będzie to jeszcze bardziej popularny rozmiar od 215/45 - w 17 calach najpopularniejszym rozmiarem jest właśnie 225/45R17.

I w wielu przypadkach 225/45 będzie tańsze od 215/45.

Opublikowano
Bardzo dziwna sprawa. Faktycznie 120d wychodzi na 205/55/16 ale już np. 118d na 195/55/16...Są to rozmiary na granicy rozsądnej róznicy w średnicach - 2% Faktycznie chyba powininem się posłużyć tym rozmiarem 205/55/16 to jest w końcu wzorcowy rozmiar dla tej wersji silnikowej. Zagdką jest natomiast dla mnie to dlaczego BMW stosuje koła o tak różnej średnicy w róznych wersjach silnikowych...
Opublikowano
Zagdką jest natomiast dla mnie to dlaczego BMW stosuje koła o tak różnej średnicy w rożnych wersjach silnikowych...

BMW :?: :?: :?: :duh: :duh: :duh:

WSZYSCY producenci samochodów tak robią :!: :!: :!:

Im mocniejsza wersja, tym większe i szersze koła. Często różnice są naprawdę duże, np: wersja bazowa ma koła 195/65R15, a najmocniejsza aż 225/45R17.

Opublikowano

Yatzek - widze, ze nie zrozumiałeś co napisałem....225/45/17 i 195/65/15 to koła o idenycznej średnicy!!!! Chodzi mi o całe koło a nie srednicę felgi!!! :mad2:

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

oto kalkulator zaminenników opon

Z kolei 205/55/16 o 195/55/15 to koła o bardzo dużej różnicy średnicy!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak Cię zrozumieliśmy jak to napisałeś, a że napisałeś pokrętnie to masz efekt :mrgreen: :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł