Skocz do zawartości

klima zalozona ale jest problem z czyms. POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Dzis skonczylem zakladnie klimy i jest maly problem.

Po uruchomieniu auta przycisk od obiegu zamknietego pali sie caly czas ale tak lekko, przycisk od klimy i od podgrzewania szyby nie dziala tylko nieraz jak kilka razy naciskam przycisk od podgrzewania szyby to ten od obiego jak sie lekko palil to zapala sie mocniej/jasniej. Nawiew dziala ok.

O co tu chodzi? Jakis przekaznik czy moze cos innego?? Pomozcie!?

A nie zalozylem jeszcze tylko czujnika tego co jest w chlodnicy cieczy chlodzacej i elektrozaworu a no i nie nabilem jeszcze klimy ale to chyba nie ma az takiego na to wplywu chyba powinien zajazyc choc na chwile...

Opublikowano
na poczatek sprawdz koetki w panelu sterowania moze sa luzne lub zasniedziale

a jak nie to to gdzie szukac dalej.... najleprze jest to ze maialem w aucie caluska instalacje elektryczna od klimy wiec nic nie majstrowalem przy elektryce.... :(

Opublikowano
na poczatek sprawdz koetki w panelu sterowania moze sa luzne lub zasniedziale

a jak nie to to gdzie szukac dalej.... najleprze jest to ze maialem w aucie caluska instalacje elektryczna od klimy wiec nic nie majstrowalem przy elektryce.... :(

Opublikowano

Napisz przede wszystkim czy to jest climatronic czy manualna klima. Nie wiem jak w climatroniku, ale w manualu jest coś takiego jak tryb nocny, po zapaleniu świateł przygasają lampki, na wyłączonych światłach świecą mocniej. Sprobuj u siebie tą kombinacje , może będą jakieś zmiany wtedy będziesz wiedział gdzie szukać przyczyny....(wykluczysz chociaż coś).

Sprecyzuj też czy tylko nie świeci się przycisk czy wogle klima się nie załącza...

Myśle że jak miałbyś wszystko popodlączane to diagnostyka komputerowa wykaże błędy..choć nie jestem pewnien...

to tak moim zdaniem

pozdrowiam

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano (edytowane)

A wiec tak jest to klima manualna 2 strefowa z 95roku z e36 1.8, mojaq buma jest z 91 tez 1.8.

Wszytko popodlaczane jest oprucz czujnika w chlodnicy cieczy i elektrozaworu a co idzie za alektrozaworem to nie sa podpiete weze do nagrzewnicy.

wiec tak, odpalilem auto i przycisk na panelu od obiegu zamknietego swieci sie caly czas ale lekko prawie niwidocznie,przysick od klimy i od podgrzewania szyby nie dziala wogole, ale jak naciskam raz za razem przycisk od podgrzewania szyby to nagle zapala sie juz normalnie przycisk od obiegu ale nadal niedzialaja pozostale 2 . Kompresor nie zalacza wogole tak jakby pradu nie dostal choc jest podlaczony.

Edytowane przez zaba84
Opublikowano
Musisz podłączyć wszystko i potem zobaczymy co się dzieje...

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

zaraz ide zalozyc czujnik i elektro zawor i poruszac kablami i zobaczymy....

A tak na marginesie mam pytanie:

W eba pisalo ze do 09/1991 roku sa przekazniki o jednych numerach a po 09/1991 sa o innych numerach. A ja mam auto zprzed 09/1991 a klime z 1995 wiec jakie przekazniki zastosowac? Moze to wina przekaznikow?? :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano

Hura... pimylily mi kostki te niebieskie i podlaczylem na odwrut. ta niebieska co miala isc do modulu/sterownika klimy to podpiolem do paneli..teraz juz wszystko oki....

Ospalilem auto i podgrzewanie tylnej szyby dziala i na chwile zadzialal obieg zam kniety i przycisk od klimy...ale mam teraz takie pytanie.....

Czy jak nie ma gazu to przycisk od klimy i od obiegu zamknietego nie wlaczy sie?? bo na samym poczatku sie wlaczyl na chwile i teraz obydwa przyciski nie chca sie wlczyc??? Pilne panowie, pomozcie??!! :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano
...Czy jak nie ma gazu to przycisk od klimy i od obiegu zamknietego nie wlaczy sie?? bo na samym poczatku sie wlaczyl na chwile i teraz obydwa przyciski nie chca sie wlczyc??? Pilne panowie, pomozcie??!! :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Masz na myśli brak czynnika chłodzącego (freon-u) ?

Klima w takim przypadku powinna chodzić , tylko nie będzie poprostu chłodzić..tak mnie sie wydaje

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano
ale jak odpiolem aku i znow podpiolem to znow ta sama sytuacja na chwilke sie wlaczyly prysiki i zaraz zgasly nie chcialy sie wlaczyc i znow jak odpiolem aku i podiolem to znow to samo i tak w kolko...
Opublikowano
W Calibrze było tak, że jak nie było czynnika to presostat niskiego ciśnienia rozłączał klimę na amen... Brak czynnika to brak oleju w obiegu... Brak oleju to zatarta sprężarka... W Corsie z 2000 roku też tak jest... Nie powinna się załączyć takie moje zdanie :nienie:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

walczylem ostatnio z takim samym problemem jak twoj, tzn czasem klima i obieg zamkniety sie wlaczal czasem przez tydzien nie dalo sie zalaczyc. problemem okazaly sie kable (wtyczki) pod zbiornikiem spryskiwaczy od czujnika na osuszaczu. ja mam czujnik 4 przewodowy z 2 wtyczkami, zlutowalem kable i od tej pory spokuj.

p.s. pod warunkiem ze piszesz o e34 :-)

jesli jest male cisnienie gazu to czujnik nie pozwala na zalaczenie klimy ,po to zeby nie zabic kompresora, bo razem z czynnikiem jest olej ktory go smaruje.

Opublikowano

panowie znow to samo..nabilem dzis klime i podzialala moze z 15 min i znow cos......

Wzielem juz zlutowalem te kable od czujnika i dalej nic....

jak podepne przewod ok aku do jednego z przewodow od czujnika to hlima dziala ladnie tylko w panelu nie swieca lampki ze zalonczona a normalnie nie da sie jej uruchomic...

kuzwa o co tu chodzi ...??

Opublikowano

Awiec jeszcze raz...

jest problem z zalonczeniem klimy z panela, panel chyba jest ok bo jak na nowo podepne aku to zalaczaja sie lampki w przyciskach i zaraz gasna ale nie da sie uruchomic klimy z panela, natopiast jak podepne mase pod jeden przewod od czujika to klima dziala nawet na postoju od czasu do czasu zalaczy sie wentylator na chwile i sie ewylaczy, ale klimy nie da sie wylaczyc z panela, wylacza sie dopiero jak odepne przewod pd masy. Na foto widac ze wyciiolem kostke zeby wyeliminowac niestykanie sie w kostce. Tam gdzie mi dzis nabijali to gosciu cos sprawdzal pospinal odpinal i mowil ze cos z przekaznikami nie tak ale nie jest pewny. Co wy o tym myslicie???? :?:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images32.fotosik.pl/278/39ece76aee592941.jpg

Opublikowano

Kolego przepraszam że nie w temacie ale jakbyś mi powiedział jakie masz kolorki kabli na silniczku od spryskiwaczy to byłbym dzwięwczny jak nie wiem co :P

A klima... gaz nie zwiał gdzieś?? sprawdz teraz ciśnienie czy jest w normie...

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
A powiedz tylko kolego czy ty komputer wymieniłeś? Bo wydaje mi się że jest to konieczne...

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano

i kompyter... modul/sterownik k.imy jest podpiety... jak odlacze aku i podlacze to przyciski na panelu sie wlaczaja a potem gasna i wogole nie da sie uruchomic klimy z panelu tylko jak podepne mase....

No panowie pomocy...:(