Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
,jak to w końcu jest z tym minerałem.czytałem, że lepiej jest zalać pół syntetykiem ale co on tak naprawde daje.jak kupilem mój samochód był sprowadzony z Niemiec i tam pewnie śmigał na syntetyku,17 tys km. temu mechanik zalał mi minerałem i nie wiem czy zmieniać czy jezdzić na minerale,odpiszcie jeśli wiecie co z tym zrobić.z góry dziękuje i pozdrawiam.
Opublikowano

Bez Twojej wiedzy zalał mineralnym?

Ja bym podziękował już takiemu mechanikowi :roll:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
no juz podziekowalem,tylko sie zastanawiam czy nic sie nie stani9e jak teraz zaleje polsyntetykiem,jesli wiecie dokladnie w czym jest lepszy polsyntetyk to napiszcie bede wdzieczny,pozdro
Opublikowano

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=42489&highlight=olej

jest tego duzo na forum moze to nie najlepszy przyklad ale z mojego doswiadczenia wynika ze Shell Helix 10-40 na kturym juz zrobilem ok 250 000km (nie tylko BMW) JEST NIEZAWODNY(w Niemczech) ale mam duze OBAWY w stosunku do polskich olei dobrych marek .

To wyglada ze olej gorszego gatunku zachodniej firmy(przedstawiciele tych firm kupuja olej jakiegos 3 gatunku ale maja prawo sprzedawac go jako normalny drogi i 100%pewny) trafia na rynek polski i jest drorzszy jak np.w niemczech:

dodam tylko ze z olejem . proszkiem do prania,plyn do plokania rozcieczony 10x (przedstawiciele polskiego rynku biora proszek bez zmiekczaczy wody bez srodkow pachnacych itp a wiem cos otym poprostu kazdy wyrub na wschud nieodpowiada rynkowi zachodniemu a ceny sa duzo wyzsze niz na zachodzie.

Tak ze sadzac po postach wynika ze z olejem robi sie to samo kupuja cysterne a sprzedaja 3 z domieszka polskich wyrobow.

Opublikowano
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=42489&highlight=olej

jest tego duzo na forum moze to nie najlepszy przyklad ale z mojego doswiadczenia wynika ze Shell Helix 10-40 na kturym juz zrobilem ok 250 000km (nie tylko BMW) JEST NIEZAWODNY(w Niemczech) ale mam duze OBAWY w stosunku do polskich olei dobrych marek .

To wyglada ze olej gorszego gatunku zachodniej firmy(przedstawiciele tych firm kupuja olej jakiegos 3 gatunku ale maja prawo sprzedawac go jako normalny drogi i 100%pewny) trafia na rynek polski i jest drorzszy jak np.w niemczech:

dodam tylko ze z olejem . proszkiem do prania,plyn do plokania rozcieczony 10x (przedstawiciele polskiego rynku biora proszek bez zmiekczaczy wody bez srodkow pachnacych itp a wiem cos otym poprostu kazdy wyrub na wschud nieodpowiada rynkowi zachodniemu a ceny sa duzo wyzsze niz na zachodzie.

Tak ze sadzac po postach wynika ze z olejem robi sie to samo kupuja cysterne a sprzedaja 3 z domieszka polskich wyrobow.

no niestety tak juz u nas jest. ja też kupuję oleum,proszki,płyny w Niemczech.

A wracając do oleju zlałbym w cholerę tego minerała i wlał półsyntetyka. jesli będzie ok wróciłbym do syntetyka, którym niedawno była zalana

montrealblau metallic

http://images32.fotosik.pl/159/5915b878132dde91.jpg

Opublikowano
Nie każdy może sobie kupić oleje i inne takie tam w niemczech. Ja lełae półsyntetyka tylko ze LOTOSA :mad2: Ii popychacze do wymiany. Teraz zaleje taki sam tylko że CASTROLA. Z tego co czetałem wcześniej o olejach to śmiało można zmieniać z minerała na półsyntetyk.