Skocz do zawartości

rosnie spalanie na postoju - komp oszalal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

staje na czerwonym swietle albo na parkingu i patrze na srednie zuzycie a ono rosnie co kilkanascie sekund przybywa dziesiatek litra, choc raz sie zdarzylo, ze rosly i litry. Co sie moze dziac, skad komp bierze dane do obliczania sredniego spalania. chyba trafilem na felerny egzepmplarz, powoli sypie sie wszystko!

pozdrawiam

Opublikowano

Nie prawda a tak ma być

Podczas postoju spalanie rośnie do nieskończoności (nie robisz przebiegu a paliwo bierze) komputer pokazuje dobrze.

Dziesątki rosną po przejechaniu kilkunastu kilometrów (bo bierze średnie spalanie do przejechanego przebiegu od chwili uruchomienia pojazdu) a litry ci brało bo pewnie ledwo co odpaliłeś, przejechałeś kawałek i stanąłeś czyli mały przebieg a duze zuzycie (tak jak mówie spalanie rośnie do nieskończoności podczas gdy auto stoi na włączonym silniku)

Wszystko jest ok. (Ekonomizer tez wskazuje tak samo czyli max. zuzycie na postoju)

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

dziwy moj Panie prawisz, zuzycie paliwa na motogodzine szacuje na jakies 2 litry. to ze chowa sie ekonomizer o niczym nie swiadczy.

Pprzyjac wiec powinienem ze wczesniej komp byl bee, a teraz wraz z ociepleniem zaczal dzialac prawidlowo, przypomne tylko, ze piszemy o srednik spalaniu, wiec nawet gdyby Twoja teoria byla zgodna z prawda to po przejechaniu 500 km ze sr spalaniem 7.8 litra, zatrzymanie sie na 5 minut i zwiazany wzrost sredniego spalania do 29 litrow, ni epowinien mnie dziwic, gdyz na postoju spalanie rosni8e do plus nieskonczonosci. Z czego dowodze, ze po zapaleniu silnika nalezy natychmiast jechac, a spalanie w korkach na poziomie 40 litrow nie powinno nikogo dziwic. ;-)

pozdrawiam :roll2:

Opublikowano

Posłuchaj nie wiem dokładnie ile ci wskazywał i tp ale pytałeś sie czy to normale a to jest normalne ze na postoju i zapalonym silnuiku spalanie będzie rosło do nieskończoności wiec nie wiem o co ci chodzi.

Podajesz jakies liczy i nie bardzo wiem o co chodzi, fakt jest faktem ze na postoju spalanie rośnie i na komoputerze tez wiec jezeli przybywa na nim litrów to nie jest to objaw uzkodzenia kompa. Nie wiem o co ci dokłądnie chodzi z tymi 500 km przebegu i 7.8 litra mówisz ze jak staniesz na 5 min to znowu spalanie po uruchomieniu rosnie do iluuś tam pomimo ze wczesniej wskazywało 7.8 ale musisz tez wiedezec ze po jakims tam czasie (nie wiem dokładnie) spalaniesie chwilowe sie kasuje i nabija od nowa.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg