Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nagrzewaja sie koła czy to normalne????

możesz coś wiecej opisać?? po jakim czasie itp itd.....wiecej szczegółów

p.s

mi np nagrzewa sie silnik i uważam ze to normalne :P

Z racji tego, że spadł śnieg, przypominam, że piłowanie GOLFA na ręcznym, to nie DRIFT!!!!

Nie dyskutuj z idiotą , na początku sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

http://picasaweb.google.co.uk/kieltj/BMW - moje BMW

Opublikowano

kolego trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie bo w zasadzie brak w nim konkretów

Piszesz o nagrzewaniu się kół (tzn. chodzi Ci o opony , felgi czy co???)

To że się opony nagrzewają to jest oczywista sprawa bo wynika to z siły tarcia (oczywiście do rozsądnych temperatur)

Felga też się podgrzewa np. od hamulcy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dotknij śrubę mocującą ciepłe koło (ostrożnie) jeśli parzy (lub jest bardzo gorąca)to coś jest nie tak.

Jeśli jest "zimniejsza " od felgi, to znaczy że to "gorące koło" to wina upałów i grzania się opony.

Opublikowano
Jak robiles cos przy hamulcach to moga sie troche nagrzewac poniewaz sa nowe klocki i moze musisz cos poproawic albo poprostu musza sie troche dotrzec... Raz tak mialem u siebie ale powodow moze byc kilka i moge niemiec racji pozdrawiam
Opublikowano
Nagrzewaja sie koła czy to normalne????

posłuże się cytatem z filmu:

"pani kierowniczko ja rozumiem, że wam jest zimno - ale jest zima i musi byc zimno".

Tak więc zimą - zimno, a latem goraco - to chyba normalne :norty:

To odnośnie postawionego w ten sposób pytania kolegi sonix.

W innym przypadku podejrzewałbym zwiększone tarcie i wydzielanie w takim przypadku dużej ilości ciepła ( zakleszczone szczęki,klocki, jazda na ręcznym itd...)

Pzdr,

Opublikowano
moze to przez upał, rozumiem ze przednie są gorące od hamowania ciągłego po miescie. Nagrzewaja mi sie felgi chodzi mi o tylnie koła a jeszcze bardziej gorące są bebny hamulcowe.CZy kiedy hamuje hamulcem to hamują tylko przenie koła czy i tylnie???Z tyłu nie mam tarcz tylko bębny.
Opublikowano
Mogą się grzać od kończących się łożysk.

Hmmm - mogą i tak, tylko wtedy wyczuwalny byłby luz na kole/zwiększone opory toczenia/charakterystyczny szum (najpierw podczas pokonywania zakrętów a potem już na stałe).

Podnieś samochód tak aby tył był w górze, włącz silnik, rozpędź auto do pewnej prędkości i obserwuj co się dzieje z tylnymi kołami - czy mają opory toczenia/czy buczą, czy mają jakiekolwiek luzy.

Co do pytania - to przy uzyciu hamulca roboczego hamuje ci przód i tył z ta róznicą, że tył wypoisażony jest w korektor siły hamowania więc hamuje z mniejszą siła (nie blokującą kół).

Może zatarł ci się cylinderek i tłoczek nie odbija przez co szczęka hamulcowa obciera???. Dla spokoju można także rozebrać bębny i zobaczyć co jest tam grane - tylko wtedy musisz kupić dwie nowe nakrętki na osie.

Pzdr,