Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moze ktos wie czym moze byc spowodowane lekkie zarzucanie tylu samochodu po najechaniu na dziure , dziwnie tyl samochodu reaguje na najechana dziure

118d

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli problem występuje przy przyspieszaniu to być jest to sprawa włączającego się na chwilę systemu kontroli trakcji, który przy wjeździe samochodu w dziurę reaguje zmniejszeniem przyspieszenia ponieważ koło chwilowo traci kontakt z nawierzchnią co czujniki mogą traktoewać jako poślizg.
Opublikowano

Masz to przy każdej dziurze czy raz się tylko zdarzyło?

Jesli przy każdej to tak jak Karbo,podobnie jest przy przyśpieszaniu na jezdni gdzie odcinki połączone są uskokiem-wtedy na kilka milisekund koło traci przyczepność i szarpie (ewentualnie uslizguje się koło)

MIK

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Trochę dziwne,bo na polskiej drodze oznacza to dla Ciebie wieczna ślizgawkę :?:

A opony i cisnienie ok??Sprawdziłbym to porządnie w pierwszej kolejności-2,5 bara z tyłu.Poza tym przyjrzyj sie czy aby Run Flat...nie jest przebity.Nagle złapanej gumy wskaźnik INIT Ci nie zasygnalizuje a na oko trudno od razu się dopatrzeć,że opona jest walnieta.

MIK

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Aha-jeszcze jedno mnie interesuje.Chodzi o dziurę,w którą wjeżdżasz dwoma kołami czy jest to bez znaczenia?

I w którą strone Ci zarzuca-zawsze w jedną?

MIKE

Opublikowano
u mnie jest coś takiego tylko jest to efektem działania dtc... poprostu jak któreś koło się oderwie od ziemi po wjechaniu na dziurę to system odczytuje to jako zmianę prędkości obrotowej jednego z kół a to interpretuje jako poslizg, na wskutek tego system przychamowuje odpowiednie koła i mam uczucie jakby ktos depnął mi na ułamek sekundy ostro po chamulcach , nie jest to uciążliwe bo trwa to przez ułamek sekundy i tylko wtedy gdy koło się oderwie na naprewde dłuższą chwile (duża dziura ), teraz nie zwracam na to uwagi ale na początku tez na to zwróciłem uwagę :wink: