Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku witam wszystkich użytkowników !!

Od piątku jestem posiadaczem tego modelu :D a więc tak:

- Jaki olej do silnika ( syntetyk czy pół ) i jaka marka ?

- Co z olejem w skrzyni, wymienić czy uzupełnić ?

- Czy przejmować się rozrządem czy wymienić na zapas ? (czy tam jest łańcuszek)

- dziś padł mi akumulator, po wyjęciu był cały biały bez oznaczeń czegokolwiek, a więc jaki będzie dobry?

Pytanko do użytkowników jak oceniacie to autko i na co zwracać uwagę ?

Gdzie w Warszawie lub okolicy mogę ją serwisować ???

Pozdrawiam

Opublikowano
Na początku witam wszystkich użytkowników !!

Od piątku jestem posiadaczem tego modelu :D a więc tak:

- Jaki olej do silnika ( syntetyk czy pół ) i jaka marka ?

- Co z olejem w skrzyni, wymienić czy uzupełnić ?

- Czy przejmować się rozrządem czy wymienić na zapas ? (czy tam jest łańcuszek)

- dziś padł mi akumulator, po wyjęciu był cały biały bez oznaczeń czegokolwiek, a więc jaki będzie dobry?

Pytanko do użytkowników jak oceniacie to autko i na co zwracać uwagę ?

Gdzie w Warszawie lub okolicy mogę ją serwisować ???

Pozdrawiam

Serwis w Warszawie polecam Grono serwis (ale trzeba sie umawiac, maja sporo pracy z wlasnym taborem aut), potem Chlopakow od Baura (zabijcie mnie zapomnialem ulicy) :)

Co do olei to sprawdz na foum, ja uzywam Castrol Magnatec 5w40, jak to nowe auto to ja bym wszystkie plyny bezwzglednie wymienil :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego Marcinoko :!:

Po co zakładasz dwa posty na ten sam temat!!!! Zanim zapytasz użyj funkcji szukaj :search: Na Twoje pytania na pewno padły odpowiedzi.

Na razie bez ostrzeżenia.... :twisted2:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

sorki nie było zamierzone. szukałem, ale nie mam za bardzo czasu na przeglądanie wszystkiego, szukałem już ale nie wszystkiego sie dowiedziałem a jutro już jadę na wymianę.

proszę o usunięcie tamtego posta.

pozdrawiam

Opublikowano
Widzę że kolega lubi ten sam typ BMW co ja :D . Rorząd jest łańcuszek. A co do oleju to zgadzam się z kolegą Castrol Magnatec 5w40 jest najlepszy :D
Opublikowano

Zgadza się ! Pojechałem po sedana 320d, a wróciłem z 320ci !

Na dojazdy do pracy wystarczy :D !

A co do rozrządu to wymieniać czy jeszcze sie mogę wstrzymać ?

Pozdrawiam

Opublikowano
Czytałem tu na forum, że łańcuch wytrzyma mniej więcej 500 tys. km, więc jeszcze długo powinieneś się wstrzymać :D Swoją drogą ja też miałem kupić 320d a jakoś dziwnym trafem mam 325Ci :twisted2:
Opublikowano
Ja mam 2001 ci 1.9 120 kucyków 160tyś. Jeżdżę na AGIP Mineralu i nie narzekam. Jedynie co musiałem robić to w zawieszeniu łączniki drążka stabilizatora czy końcówkę drążka. A tak to jeżdżę spokojnie.
Nałogowy wygniatacz asfaltu polskiego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżdżę na AGIP Mineralu i nie narzekam.

Mój ojciec też latał na mineralu, tylko że w Polonezie '91 rok :mrgreen:

Opublikowano

Waham sie pomiędzy Valvoline lub LIQUI MOLY oczywiście pół syntetyk, bo sam nie wierze że mam przelatane tylko 156tyś z groszami. No i oczywiście komplet filtrów i reszta płynów. A potem zobaczymy co wyjdzie w praniu...

Pozdrawiam

Opublikowano

Moja 328 lata na CASTROL EDGE SPORT 0W-40.

Nie jest to tani olej ale coś za coś.

Przebieg mojej to ponad 200tyś

Do silników z VANOSEM raczej nie polecam minerałów chyba że to już padaka.

Ten olej już od samego startu ma dobre smarowanie i nie rozmywa się przy wysokiej tempereturze silnika jak to ma miejsce przy słabszych olejach .

Ze względu na cenę to można zastosować również MAGNATEC tańszy i też dobry.

Moim zdanie każdy wysokiej klasy olej jest dobry.

Moja druga beta 318 (przebieg 500tyś) lata na MOBIL 10 w 40 i też jest spoko. Chydraulika pracuje cicho i silnik ładnie chodzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Waham sie pomiędzy Valvoline lub LIQUI MOLY oczywiście pół syntetyk, bo sam nie wierze że mam przelatane tylko 156tyś z groszami. No i oczywiście komplet filtrów i reszta płynów. A potem zobaczymy co wyjdzie w praniu....

SYNTETYK lej, ja mam taki sam motor, rocznik '98, na blacie jeszcze mniej niż TY, bo 120.000 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: i po 3 tyś na Castrol Magnatecv 5w-40 wszystko śmiga OK. Silnik sobie tylko szumi, i jest suchutki.

Nie słuchaj mechaników wychowanych na Astrach 1.4, co każą lać dla bezpieczeństwa oleje klasy 10W-.....

A sam nie fantazjuj z olejami tylko idź do sklepu motoryzacyjnego i kup sobie Castrola i filtr KNECHTA. Będziesz zadowolony.

Opublikowano

Ok po wymieniane, wybór padł na Valvoline półsyntetyk. chodzi cichutko i bez zająknięcia. Przed wymianą oleju odzywał się wanos, po wymianie na razie spokój i cisza.

Pozdrawiam

Opublikowano

Po dodaniu gazu kiedy spadał z obrotów coś delikatnie charczało kiedy dochodził do obrotów w którym się powinien załączać. Tak przynajmniej powiedział gościu który ją oglądał, ale dodał że i w samochodach z niewielkim przebiegiem tak ok 60-80tyś też potrafi się odezwać. Nie znam się na tym więc mam nadzieje że się uspokoiło. Wiem że można je regenerować, bo wymiana jest dość kosztowna.

Pozdrawiam