Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Słyszłem dzisiaj opinie ze do mojej E39 3.0D 184km producentem silnika jest firma STEYR(sztajer),ponoc na zlecenie BMW.Wie ktoś czy to fakt,czy tez mój kolega mija sie z prawdą...Ważne to dla mnie bo on jezdi MB :D dziekuje za odpowiedz..
Opublikowano
dziwne bmw robi jedne z lepszych silników na świecie i miało by dać komuś projektować albo produkować??

Własnie wiem ze w tym roku zgarneli wszystkie mozliwe nagrody w kategorii producenta silników........jaja sobie ze mnie robi koleszka-usłyszał to na TVN turbo w programie ''Na każdą kieszen''

Opublikowano

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale np. bloki silnika do BMW z tego co pamiętam, to robi (a na pewno robił) właśnie austriacki STEYR.

Akurat fakt, że robi to STEYR, to bardzo dobrze o BMW świadczy, bo STEYR to jest High-Tech jeśli chodzi o produkcję metalurgiczną. Robią też np. broń.

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
jaja sobie ze mnie robi koleszka-usłyszał to na TVN turbo w programie ''Na każdą kieszen''

W tym programie była omega z silnikiem 2,5TD - i tam mówili, że to jednostka z BMW od Steyr'a..

Tak więc jeśli coś - to kumplowi chodziło o TDS-a - jeśli tak, to miał rację.

Opublikowano
Projekt silnika od najmniejszych śrubek a wykonanie poszczególnych elementów to dwie zupełnie różne kwestie. To,że silnik jest BMW, MB, czy Porsche nie oznacza,że są przez te firmy produkowane poszczególne el.
Opublikowano
Oglądałem dziś program na Discovery i było tam o montażu samochodów BMW. Mowa była tam o nowoczesnych dieselach. I dowiedziałem się, że faktycznie cały silnik z osprzętem jest robiony w Austrii w fabryce Steyr'a. Owszem na tej fabryce jest wielki znaczek BMW, ale to tak rzeczywiście jest fabryka Steyr'a. Silniki potem są wysyłane do Niemiec (np. do Monachium) wkładane do karoserii, a potem już wiadomo...
Opublikowano

nie wiedziałem tego :shock: rzeczywiście firma steyr to renoma

ale wracając do programu "na każdą kieszeń" to nieporumienień gość nieraz takie farmazony gada ze sie słuchać nie da ostatnio na honde crx del sol gadał cr-v :duh: kto to montuje później??

a i gadanie jakie czapki do jakich aut - autem sie jeździ bez czapki!

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

"It is an all-aluminum engine (block and DOHC heads) with cast steel cylinder liners. It uses SFI fuel injection, has 4 valves per cylinder with VVT and features fracture-split forged steel connecting rods, a one-piece cast camshaft, and reinforced plastic intake manifold. It is produced in Steyr, Austria."

To dotyczy też M54 .