Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
i jeszcze jedno pytanko czy jak wloze tej samej wielkosci tylko mocniejsze glosniki (jbl) seryjne radio to uciagnie?????????
Opublikowano
i jeszcze jedno pytanko czy jak wloze tej samej wielkosci tylko mocniejsze glosniki (jbl) seryjne radio to uciagnie?????????
Opublikowano
Nie wiem czy trudno jest wyciągnąć głośniki ale radio powinno dać radę. Moc głośnika ne ma tu za wiele do powiedzenia, ważniejsza jest impedancja głośnika, i jego średnica. Impedancja nie może być niższa niż może pociągnąć końcówka w radiu (prawdopodobnie 4ohm), średnica nie może być za duża bo wówczas również potrzebna jest wydajniejsza prądowo końcówjka w radiu (większa masa membrany do poruszania). Nie bardzo wiem dlaczego wymieniasz głośniki, ale jeśli chcesz uzyskać wyższe natężenie dźwięku to wymiana głośników raczej nic nie da, no chyba że sprawność twoich JBLi jest znacząco wyższa od głośników seryjnych a to w brew pozorom nie musi tak być. Oczywiście może się polepszyć jakość dźwięku ale tu też jest różnie zresztą audiofilem pewnie nie jesteś to i tak prawdopodobnie nie zauważysz wielkiej różnicy, jeśli taka oczywiście będzie. Jest jeszcze jeden problem mianowicie podziału pasma dla głośnika średnioniskotonowego i wysokotonowego umieszczonego wysoko w drzwiach. Podział jest dobrany pod głośnik seryjny zmieniając głośnik, zmieniasz charakterystykę częstotliwościową zestawu tych obu głośników i tu też na dobre raczej nie wyjdzie taka zmiana. Myślę że sens byłby dopiero wówczas z wymianą głośników jeśli podłączył byś to pod wzmacniacz i zmieniał również głośnik wysokotonowy + odpowiednie zwrotnice (i nie mówię tu o tych standardowych np do głośników 4ohm bo tak naprawdę takich nie ma), ale to są koszty.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz otrzymać "złudną" poprawę dźwięku poprzez zmianę głosników. Dlaczego ??

Ano jak wymontujesz tekturowe, przechodzone oryginały i wstawisz cokolwiek z miękkim zawieszeniem i membraną z dobrego tworzywa, to troszkę może "basiku" sie pojawić, ale głosniej wiele to Ci nie zagra.

Jedyne sensowne rozwiązanie to wzmacniacz + przynajmniej podstawowe wygłuszenie.

Opublikowano
Wymontowanie glosnikow z tylu to dziecinada, dobre glosniki nie polepsza nadzbyt efektu poniewaz seryjne radio ma bardzo slaba moc. Rozwiazanie to wzmacniacz dobrze jak czterokanalowy (glosniki przod + jakas skrzynia) lub nowe radio ale tu efekt wizualny to tragedia.
Opublikowano
tylko wzmacniacz i skrzynia...soprany ze standardu , bass ze skrzyni
...latanie jest bogiem, predkosc nalogiem, zycie zabawa,sex podstawa...
Opublikowano
A jak wpiąć wzmacniacz ? rodzielić sygnał z tylnych głośników ? bo ja mam wzmacniacz + skrzynie po poprzednim aucie i leży bezużytecznie w piwnicy już 2 lata :duh:
Opublikowano
podlaczajac sie pod temat, czy w ogole do seryjnego radia da rade podpiac wzmacniacz? Slyszalem wiele razy ze nie, mam radyjko CD busines.

MaCkoS

Kocham 3jeczki:)

Nastepne bedzie M3!

Opublikowano
Jest taki problem z podpięciem sie pod to radio że nie ma ono wyjścia liniowego przeznaczonego do zewnętrznych wzmacniaczy. Ale niektóre wzmacniacze oferują możliwośc podpięcia zewntętrznego sygnału z wyjść głośnikowych radia. czyli wzmacniacz podpinamy po te przewody pod które podpięte są głośniki, oczywiście głośników już nie podpinamy pod te wyjścia. Niestety spotkałem się z taką możliwością we wzmacniaczach z niższej półki (w ceni około 300-400zł).
Opublikowano
są odpowiednie przejściówki na allegro , mi znajomy powiedział że nie ma problemu z moim blaupunktem gto 4100 żeby to zrobić tylko nie chce mi się i sprzęt lezy już długo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Można wyprowadzić przewody sygnałowe bezpośrednio z radia.

Spokojnie można zrobić 2x (tył i przód) i wzmacniacz śmiga bez żadnych przejściówek. Kumaty amator elektronik poradzi sobie z tym bez problemu.

Opublikowano
Ale, jezeli zamontuje wzmacniacz to warto tez kupic inne glosniki, czy zostac przy wzmocnionej serii? Nie chcialbym wydawac na to duzo pieniazkow i taki wzmacniacz za 300-400 zl by mnie satysfakcjonowal. Jak ktos tu wspomnial nie jestem audiofilem, chce zeby lepiej gralo:D

MaCkoS

Kocham 3jeczki:)

Nastepne bedzie M3!

Opublikowano

jak chcesz mojego blaupunkta gta 4100 to pisz , mam też skrzynie , ja nie będę montował bo prędzej zmienię model auta jak znajdę czas na podpięcie - wzmacniacz to 4x100 można mostkować i ma filtry , skrzynia też niezła , jak całość to kable oddam już w gratisie chodziaż kosztowały 100zł - skrzynka dość wysoka więc może być problem - całość idealnie grała z fabrycznym Audi Navi System oczywiście w Audi A4

http://img441.imageshack.us/img441/2093/dscn7427ob0.th.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/7704/dscn7428al2.th.jpg