Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam Wszystkich fanów BMW :modlitwa: !!!!! Od niedawna jestem posiadaczem pięknej BMW E 39 diesel 3.0 comon rail, skrzynia tip tronic, wcześniej miałem piątkę z silnikiem 2.0 i siódemkę z silnikiem 3.0 obie w benzynie i z manualnymi skrzyniami. Słyszałem różne opinie o dieslach i automatach w BMW może ktoś mnie oświeci, czy dokonałem słusznego wyboru :oops: ? pierwsze co mnie boli to wadliwy wyświetlacz tablicy licznika ponadgryzane cyferki i literki a i inspekcja mimo skasowania po wymianie oleju nie świeci .Czy można to jakoś naprawić ?czy też muszę wymienić cały licznik ? .Po przekręceniu stacyjki wyświetla mi się komunikat po" Dojczlandzku " Eremslicht Prufen (u umlau) ni w ząb nie kumam o co biega proszę o podpowiedź w tym temacie . Za wszystkie ciekawe rady i komentarze z góry dziękuję , Pozdrawiam !! :lol: Edytowane przez Renegat
Opublikowano
Eremslicht Prufen (u umlau) ni w ząb nie kumam o co biega proszę o podpowiedź w tym temacie

Sprawdz swiatlo stopu

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Wielkie Dzięki KrzysztofP w sprawie komunikatu wyświetlającego się na komputerze spaliła mi się żarówka 3-ciego światła stopu ;)
  • Moderatorzy
Opublikowano
Widzę że pan wszystkowiedzący się troszkę zapędził tu mała lekcja dotycząca pompowtryskiwaczy zastosowanych w silnikach tylko

http://pl.wikipedia.org/wiki/Common_rail :) :8) Ale mając TDS można tego nie wiedzieć :Pp (taki joke pozdrawiam) Sam się dopiero uczę o dieslach

Przeczytaj dokładnie artykuł z linku który podałeś.3,0d nie ma pompowtrysków tylko wtrysk CR.

Opublikowano
Widzę że pan wszystkowiedzący się troszkę zapędził tu mała lekcja dotycząca pompowtryskiwaczy zastosowanych w silnikach Common Rail

http://pl.wikipedia.org/wiki/Common_rail :) :8) Ale mając TDS można tego nie wiedzieć :Pp (taki joke pozdrawiam) Sam się dopiero uczę o dieslach

heh wysłałeś linka gdzie Twoja teoria co do pompowtrysków nie sprawdziła się.

wracając do tematu,

ja osobiście wyszedłem z diesla,

trudno znaleźć taki który byłby w pełni sprawny i miał moc jak z fabryki,

a póxniej zaczynają się koszty

Opublikowano

Pompowtryskwacze to urządzenie które przeprowadza wtrysk bezpośredni bez zastosowania szyny Common Rial

Chciałeś coś pokazać i udowodniłeś, ze z czytaniem ze zrozumieniem to są kłopoty :wink:

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
Macie Panowie rację :modlitwa: !!!!! dałem Ciała i to jak, ale się uczę i potrafię wyciągnąć wnioski z tej lekcji :oops: Co do diesla nie przerażajcie mnie, że taki kiepski słyszałem, że psuły sie te wcześniejsze padała ponoć głowica ,pompa i miały wadliwe skrzynie .Moja kumpela ma 2.5 l TDS i robiła w nim już chyba wszystko
Opublikowano
A tak do czytania ze zrozumieniem to powiem szczerze, że Syn mnie "zapakował "w tym temacie :mad2: i podał mi tego linka a ja nie sprawdziłem :doh: no i dostałem za swoje Pozdrawiam fachowców :lol:
  • Moderatorzy
Opublikowano
Macie Panowie rację :modlitwa: !!!!! dałem Ciała i to jak, ale się uczę i potrafię wyciągnąć wnioski z tej lekcji :oops: Co do diesla nie przerażajcie mnie, że taki kiepski słyszałem, że psuły sie te wcześniejsze padała ponoć głowica ,pompa i miały wadliwe skrzynie .Moja kumpela ma 2.5 l TDS i robiła w nim już chyba wszystko

Nie przejmuj się jeśli kupiłeś dobra sztukę a nie tzw. okazje to odpłaci Ci się piękną i dość tanią jazdą.Benzynki są fajne ale na dłuższych dystansach to diesle królują .Moja poprzednia to był TDS i też się świetnie sprawowała.jak ktoś myśli że Niemcy oddadzą za 7000eur dobrą 530d to się myli...

Opublikowano
Może ktoś mi podpowie : jakiego oleju wlać do skrzyni, ile tam wchodzi , gdzie najtaniej i fachowo wymieniają ?? oczywiście chodzi o tip tronic i w Szczecinie
  • Moderatorzy
Opublikowano
Może ktoś mi podpowie : jakiego oleju wlać do skrzyni, ile tam wchodzi , gdzie najtaniej i fachowo wymieniają ?? oczywiście chodzi o tip tronic i w Szczecinie

Rozumiem masz 530d to: ETL 7045E texaco wchodzi 6Lx przy normalnej wymianie(po 22zł/L) filtr oryginał ok. 150zł.,