Skocz do zawartości

530d nie równo praca a jak sie rozgrzeje jest jeszcze gorzej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

auto po odpaleniu na zimnym silniku lekko wypada z obrotów i lekko kopci na siwo a jak sie rozgrzeje jest jeszcze gorzej 250 kilometrów temu z tego samego powod wymieniono kolektor ssacy zawór egr i bo były zawalone zapieczonym olejem oraz wymieniono breather czyli separator oleju.czuc olej w spalinach przebieg to 80 tys kilometrów wie ktoś coś może na ten temat.

nie lada zagadka co może być przyczyną bo tak to nie pojeżdze? :(

witam wiec tak kupilem auto nie dawno jeszcze prawie nim nie jezdzilem a dzisiaj bylem w bmw w serwisie nic nie znalezli a silnik chodzil normalnie tzn nie telepał sie podobno jeden wtryskiwacz jest bardziej złuzyty ale jeszcze w normie te czesci co wymieniono to dla tego ze pop[rzedni wlasciciel nie chcilal placic za usuniecie prawdziwego problemu a mianowicie olej dostaje sie do spalin tak tez dlatego wymienil tylko te zachlapane olejem czesci zeby na jakis czas chodzil lepiej (do sprzedarzy) a ja teraz albo dogadam sie z poprzednim wlascicielem tu w angli albo wezme go do sondu za ukrycie wady.za auto dałem 8500tys funtów więc ok ale bede chciał albo jakies 2000tys funtów na naprawe albo oddam auto bo nie wiem czemu bierze olej pewnie to nie turbo (ale jak to sprawdzic samamu bo pewnie tylko pod kompa podpieli a przecierz czy turbo puszcza olej komp nie powie) moze to cos w głowicy cos w glowicy może uszczelka albo jeszcze indziej czuc spalony olej w wydechu byc może to też przez to autem czasem telepie bo sie zawór egr przybrudzi albo z jakieis innej przyczyny.to raczej nie turbo bo wczesniej wymieniono turbo intake pipe (rure wlotu powietrza do turbiny bo byla zapieczona olejem ) a z kad tam olej sie mogl wziac?

Edytowane przez lukaszawf
Opublikowano
A nie ubywa ci plynu chlodzacego? nie chce straszyc ale to moze byc uszczelka pod glowica walnieta, albo sama glowica.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Po co wymieniać kolektor ssący i zawór ERG??? :mad2: :mad2: :mad2:

Ktoś Cie nieźle naciąga. Wystarczyło to wyczyścić.

003.jpg
Opublikowano
ja za to nie placiłem tylko poprzedni własciciel w serwisie wiec ok ale nic to i tak nie pomogło bo nie usunieto przyczyny w piątek jade na reklamacje do bmw i zobaczymy!!!czy znajdą w koncu przyczyne a nie bedą usuwac tylko objawy!!!
Opublikowano
a nie może to być od wtrysku??? Przecież to one najczęściej padają w tych motorach z wiadomych powodów (nasze jakże drogie i jakże beznadziejne paliwa)
Opublikowano
Tylko chyba jak walnie wtrysk to silnik sie w tryb awaryjny przełączy. Niech mnie ktos poprawi jak się myle.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
musi sie olej dostawac do spalin???

Jak olej dostaje się do komory spalania, to wydaje mi się, że to wina pierścieni.

A bierze Ci olej??

Ile oleju musisz dolać na 1000 km??

003.jpg
Opublikowano
EGR i kolektor sie czysci, a nie wymienia, ale zeby juz po 80 000 tysiacach byl zawalony smola? Opisz dokladniej co sie dzieje na cieplym, czy jak przegazujesz to nie dymi na czarno? Nierowna praca i dymienie na siwo na zimnym silniku [przez jakas chwile] to objaw zurzytych sweic zarowych. Napisz czy auto nie stracilo na dynamice. W jakim stanie jest turbo?
Opublikowano
witam wiec tak kupilem auto nie dawno jeszcze prawie nim nie jezdzilem a dzisiaj bylem w bmw w serwisie nic nie znalezli a silnik chodzil normalnie tzn nie telepał sie podobno jeden wtryskiwacz jest bardziej złuzyty ale jeszcze w normie te czesci co wymieniono (kolektor ssacy zawór egr rure dolotu powietrza do turbiny )to dla tego ze pop[rzedni wlasciciel nie chcilal placic za usuniecie prawdziwego problemu a mianowicie olej dostaje sie do spalin tak tez dlatego wymienil tylko te zachlapane olejem czesci zeby na jakis czas chodzil lepiej (do sprzedarzy) a ja teraz albo dogadam sie z poprzednim wlascicielem tu w angli albo wezme go do sondu za ukrycie wady.za auto dałem 8500tys funtów więc ok ale bede chciał albo jakies 2000tys funtów na naprawe albo oddam auto bo nie wiem czemu bierze olej pewnie to nie turbo (ale jak to sprawdzic samamu bo pewnie tylko pod kompa podpieli a przecierz czy turbo puszcza olej komp nie powie) moze to cos w głowicy cos w glowicy może uszczelka albo jeszcze indziej czuc spalony olej w wydechu byc może to też przez to autem czasem telepie bo sie zawór egr przybrudzi albo z jakieis innej przyczyny.to raczej nie turbo bo wczesniej wymieniono turbo intake pipe (rure wlotu powietrza do turbiny bo byla zapieczona olejem ) a z kad tam olej sie mogl wziac?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ty sobie jaja robisz, czy faktycznie tak piszesz? obstawiam niestety na drugie...

"złuzyty"

"sprzedarzy"

"sondu"

"8500tys" [=8,5 mln funtow?]

"przecierz"... and more

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Z tego co piszesz to olej leje Ci się z odmy (odpowietrzenia skrzyni korbowodowej) do układu dolotowego powietrza do turbo a potem dostaje się do interkulera, zaworu AGR, kolektora ssącego, do cylindrów i tam częściowo się spala a częściowo idzie w kolektor wydechowy co widać jako kopcenie. Nagar ze spalonego oleju w cylindrach zaczyna się żarzyć i powoduje niekontrolowany proces spalania, niedomagania zaworów, nadmierne zużycie pierścieni i tłoków, zacinanie się zaworu AGR, zanieczyszczenie turbiny (jak wirniki turbo okleją się brudem i nagarem to straci wyważenie i niedługo się rozsypie).

Pytanie czemu olej leci z odmy.

Ja miałem taki przypadek bo nie umiałem sprawdzać poziomu oleju i lałem go za dużo i dlatego wyrzucało go do odmy. Odkąd trzymam prawidłowy stan problem się skończył.

Oczywiście przyczyn może być więcej:

- nieszczelne cylindry (pierścienie, zawory, uszczelka pod głowicą) i przedmuchy spalin do skrzyni korbowodowej wyrzucają olej do odmy,

- niesprawny zawór odmy (ten w obudowie filtra odmy)

Opublikowano
Juz wszystko jasne olej po wymianie odpowietrzenia głowicy dopiero sie wypalił po 300 kilometrach z wydechu i z reszty kanałów a teraz już nic nie kopci i równo pracuje DZIEKI ZA PODPOWIEDZI !!! :D