Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak to jest z DSC? Czy jeżeli się je wyłączy to go poprostu nie ma, czy tak jak w niektórych markach, że przy wyłączeniu systemu, on i tak działa tyle, że włącza się dopiero w krytycznych sytuacjach, a do pewnego momentu nie ingeruje?
Opublikowano
O ile dobrze pamiętam to możesz go zarówno ograniczyć jak i całkowicie wyłączyć. Więcej szczegółów znajdziesz w instrukcji. Nie mam jej teraz pod ręką, ale chyba jeśli przyciśniesz raz przycisk od trakcji to DSC ograniczysz, a jeśli przytrzymasz dłużej ten przycisk to całkowicie wyłączysz kontrolę trakcji.
Opublikowano
zdaje sie, ze jedno nacisniecie uruchamia Dynamic Traction Control , a przytrzymanie wylacza wszystko. Czy calkowicie? Trzeba sprobowac :norty:
Opublikowano
Ostatnio czegoś szukałem w instrukcji i była nie pamiętam dokładnie ale nazywało to sie chyba procedura szybkiego ruszania, czy coś koło tego. ktoś używał tego kiedy chcemy szybko z miejsca przyspieszyć każdą DSC kliknąć i Kick-Downa zrobić.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie nie wiedziałem jak całkowicie wyłączyć DSC ponieważ po jedno razowym wciśnięciu zapalała się kontrolka między zegarami i auto zachowywało się tak jak by jeszcze bardziej DSC był aktywny -czyli coś jak kolega wcześniej pisał - Kick-Down.

Czym się objawia całkowite wyłączenie DSC ? :)

Opublikowano
Właśnie nie wiedziałem jak całkowicie wyłączyć DSC ponieważ po jedno razowym wciśnięciu zapalała się kontrolka między zegarami i auto zachowywało się tak jak by jeszcze bardziej DSC był aktywny -czyli coś jak kolega wcześniej pisał - Kick-Down.

Tym, ze dla wiekszosci kierowcow samochod moze byc trudny do opanowania w pewnych sytuacjach.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano

Tym, ze dla wiekszosci kierowcow samochod moze byc trudny do opanowania w pewnych sytuacjach.

Pewnymi sytuacjami można nazwać już samo ruszanie :D

Opublikowano

Systemu całkowicie nie da się wyłączyć, żeby sprawdzić że jeszcze działa

potrzeba jazdy rajdowej.

Sam tego nie sprawdziłem, ale polegam na opinnii "rajdowca" który E60

objeździł i powiedział, że nie pozwla mu na takie uślizgi jakby chciał.

Hej :hand:

Opublikowano

z Tym ruszanie u nie których różnie byywa :) Wyłączyć to raczej się go kompletnie nie da, ale można ograniczyć jego działanie :)

Dziś sprawdzę ten myk z przytrzymaniem przycisku DSC :)

Opublikowano
Systemu całkowicie nie da się wyłączyć, żeby sprawdzić że jeszcze działa

potrzeba jazdy rajdowej.

Sam tego nie sprawdziłem, ale polegam na opinnii "rajdowca" który E60

objeździł i powiedział, że nie pozwla mu na takie uślizgi jakby chciał.

Hej :hand:

Całe szczęście że rajdowca napisałeś w cudzysłowie. Przytrzymanie przycisku DSC powoduje CAŁKOWITĄ dezaktywacje systemu. W każdym modelu BMW który do dzisiaj opuścił fabrykę. Kolega "rajdowiec" niech jeszcze trochę poćwiczy. Byle poza ruchem drogowym.

Opublikowano
Dokladnie, DSC daje sie calkowicie wylaczyc i nie ma tu zadnych watpliwosci. Jak bede duzy, to bede wylaczal DSC na Nürburingu - na razie sie boje :mrgreen:

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Hm, z tym, że na jak długo należy go przytrzymać? 1s,2s,3,5s ??

Nie wiem jak w 5-er, ale w trójce e9x zmienia się lampka i masz komunikat na ekranie navi (jeśli jest) a w e46 zapalały się dwie lampki razem. Czas i kontrolka opisane są w instrukcji.

Opublikowano

Właśnie w instrukji nic nie ma jak długo należy go przytrzymać. Navi niestety nie mam :(

Czy może ktoś z kolegów wie dokładnie co i jak w e39 z DSC ?

Opublikowano
Może jeszcze ktoś wyjaśnić jak w praktyce działają DTC i DSC, czym to się różni i czemu zapobiegają oba te systemy. Proszę o wyoślenie różnicy;)
Opublikowano
Może jeszcze ktoś wyjaśnić jak w praktyce działają DTC i DSC, czym to się różni i czemu zapobiegają oba te systemy. Proszę o wyoślenie różnicy;)

Hmmm. Ja bym to opisal w taki sposob:

DSC to system , ktory czuwa nad stabilnoscia pojazdu - taka wypasiona kontrola trkcji.

Natomiast DTC to tylko taka funkcja tego systemu, ktora pozwala na bardziej dynamiczna jazde - taka z lekkimi uslizgami i dymkiem z opon, a w razie czego moze uratowac dupsko jak sie przegnie pale.

Opublikowano
jasiuq1 - moim zdaniem widziałbym to tak, że ASC to jest kontrola trakcji a DSC - dodatkowa kontrola przyśpieszenia wraz z kontrola hamowania ?
Opublikowano
jasiuq1 - moim zdaniem widziałbym to tak, że ASC to jest kontrola trakcji a DSC - dodatkowa kontrola przyśpieszenia wraz z kontrola hamowania ?

...... :?: no ale my nie rozmawiamy o asc !!! ktore chiba bylo w starszych modelach

Opublikowano

A czy to nie jest tak ze DTC to poprostu kontrola trakcji (czyli TC lub ASR z innych marek) a DSC to to samo co ESP?

A zresztą, za stroną bmw.pl

Limuzyna BMW serii 5 wyposażona jest w elektroniczne systemy regulacji układu jezdnego, które zwiększają bezpieczeństwo i przyjemność jazdy. W sytuacjach krytycznych (w przypadku nad- lub podsterowności), układ dynamicznej kontroli stabilności zmniejsza moment obrotowy i odpowiednio wyhamowuje poszczególne koła. Układ zapobiega utracie przyczepności i w ułamku sekundy stabilizuje pojazd. W skład układu DSC wchodzi funkcja dynamicznej kontroli trakcji (DTC), która dopuszcza zwiększony poślizg kół w celu bardziej sportowej jazdy.

A na angielskiej stronie jest dodatkowo wyjasnione DTC podnosi przyczepnosc na sypkich i zasniezonych nawierzchniach (czyli jest to normalna kontrola trakcji) i podobnie z ESP...

Think Locally,

Fuck Globally!

Opublikowano
Hmm, no tak, ale nie wyłączone DSC czy też DTC nie pozwala na sportową jazdę... więc jak to jest z wyłączeniem owego ?

No normalnie... Trzymasz przycisk, elektronika się wyłącza i masz auto bez systemów wspomagających. Koła kręcą się w miejscu, tył ucieka na zakrętach, Ty się dobrze bawisz, albo jesteś zlany potem i masz duże oczy z przerażenia... To tak w skrócie :D

Opublikowano
Wsumie to się dobrze bawię i adrenalinka skacze :D Ale cały czas nie wiem ile należy to przytrzymać... od wczoraj nie mogę sobie sprawdzić bo pada deszcz :(
Opublikowano
Wciskasz i trzymasz dotąd az na ekranie pojawi sie ze DSC jest wylaczone...Jak wdusisz przyciski i policzysz do 10 powoli to juz napewno oba systemy beda wylaczone.

Think Locally,

Fuck Globally!