Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Troche mnie zmartwila bardzo krotka moim zdaniem zywotnosc moich tarcz i tu mam pytanie do kolegow: co ile w Waszych autkach trzebabylo wymienic tarcze i co ile klocki.

Pytanie do wlascicieli 530D z automatyczna skrzynia.

Oczywiste jest, ze kazdy jezdzi inaczej, ale jakas srednia napewno mozna wyciagnac.

Pozdrawiam

Opublikowano
Troche mnie zmartwila bardzo krotka moim zdaniem zywotnosc moich tarcz i tu mam pytanie do kolegow: co ile w Waszych autkach trzebabylo wymienic tarcze i co ile klocki.

Pytanie do wlascicieli 530D z automatyczna skrzynia.

Oczywiste jest, ze kazdy jezdzi inaczej, ale jakas srednia napewno mozna wyciagnac.

Pozdrawiam

a jaki masz rzeczywisty przebieg?

Opublikowano

a jaki masz rzeczywisty przebieg?

:mrgreen: tego nie wiedza najstarsi indianie :mrgreen:

Auto "ex ag" ale ja i tak pomalu zaczynam watpic - 40 000

tarcze sa na min. grubosci klocki pokazuje jeszcze 11000 przod i 15000 tyl.

Tarcze leciutko bija przy hamowaniu jak sa cieple. Przy probie reklamacji wyszlo, ze za cienkie juz na wymiane gwarancyjna.

Opublikowano
e61 z 12.2004 przebieg 128500 z przodu tarcze wymienione przy ok 115000 z tylu wciaz ori i jeszcze na ok. 2 zmiany klockow
Opublikowano
Ja w swojej mam teraz 43000 przebiegu, klocki (tylko teraz nie pamiętam czy przód czy tył) wymieniłem przy 39000. Tarcze pozostały te same...
Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

....o w morde....

nie no , tylo to chyba za duzo. No ale ktos u Was kiedys sprawdzal grubosc, czy poprostu nic sie nie dzialo to nikt nie wymienial?

Opublikowano

Witam,

W E90 330i klocki pierwsze wymienialem po 22kkm, tarcze i klocki na nowo po 44 kkm, a potem klocuchy znowu poszly po 65 kkm i tez chyba z tylu zmienialem, albo moze tyl poszedl juz przy 44kkm.

Samochod posiadam od nowosci. Zadziwiaja mnie przebiegi po 240k na jednych tarczach, taki wynik uzyskuje sie chyba jazda po autostradzie na tempomacie 130. ;)

Teraz jezdze E70 3.0sd, felgi caly czas sa czarne, obawiam sie, ze pierwsze klocki pojda po 20-25 kkm.

/DP

Opublikowano

Panowie, no może inaczej.....

Wymieniłem tarcze (jak napisałem) przy stanie licznika 240 tysi. ale... Nie wiadomo kiedy poprzedni właściciel. Co do pewności to ja moim autem zrobiłem ponad 100 - kę i tyle na pewno na jednych tarczach.

Pozdro. :hand:

Opublikowano

Zasialem troche paniki.

Bylem dzis w "innym" aso niz zwykle , zrobilem hamulce (wszystko) i rozmawialem z gosciem, ktoremu wierze, bo ma wieloletni staz i poprostu jest fachowcem.

40 K na tarczach to troszke malo, ale nie jakos tragicznie. Co druga wymiana klockow = wymiana tarcz i wszystko ok.

Kazde auto ma inne tarcze i klocki i nalezy zrozumiec, ze w e60 tak wlasnie sie zuzywaja. Oczywiscie beda rekordzisci, ktorzy "nie hamuja" :mrgreen:

Tutaj hamulce maja hamowac a nie robic przebieg. Tak to rozumiem i mnie tez bardziej tak odpowiada.

Umowmy sie, ze jak tarcza ma min grubosc to nadal hamuje ! :mrgreen:

Stad w zasadzie mozna wielkie przebiegi robic ale skutecznosc hamowania mniejsza i pojawia sie bicie.

Poprostu myslalem, ze machne 80 -100 K na tarczach, ale tak rozowo nie bedzie. Ciezkie auto, automat, czybkie, jazda po miescie, akumulator cisnienia - to swoje robi.

Pozdrawiam

Opublikowano
W kwestii hamulców w E60: Na jakiej podstawie komputer wyświetla info o konieczności wymiany klocków, a w zasadzie na jakiej podstawie określa przebieg po którym trzeba je wymienić np. że za 11tys. km wymiana?
Opublikowano
Na kole przednim i tylnym sa specjalne czujniki, no i komputer bacznie obserwujac Twoj styl jazdy w magiczny sposob oblicza na ile jeszcze moze ich starczyc. Mozna powiedziec, ze podobnie to dziala jak obliczanie zasiegu na pozostalym paliwie.
Opublikowano

Witam,

Ja wymienilem przy przebiegu 44 tys, komplet przod (klocki plus tarcze), tyl same klocki. Auto w posiadaniu od nowosci. Tez bylem zdziwiony, ale podobno tak ma byc w przypadku automatycznej skrzyni biegow, manual powinien wytrzymac z tarczami do wymiany jakies 80tys.

Pozdrawiam