Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu, przy sprawdzaniu błędów w komputerze pojawi mi sie błąd podgrzewacza paliwa (ON). Wie ktoś może jaki ma to wpływ na używanie samochodu oraz jaki może być koszt naprawy? Może ktoś miał podobny problem? Samochód to E46 320d (136kM).

Pozdrawiam.

rychu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
widocznie chodzi o swiece ale jesli autko zapala bez problemów to jest to zwykły bład ( takie sa wady elektryki ) Przynajmniej mi sie tak wydaje , niech ktos mnie poprawi jesli sie myle

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
widocznie chodzi o swiece ale jesli autko zapala bez problemów to jest to zwykły bład ( takie sa wady elektryki ) Przynajmniej mi sie tak wydaje , niech ktos mnie poprawi jesli sie myle

Nie chodzi o świecę tylko właśnie o podgrzewacz paliwa - on jest zamontowany obok filtra paliwa (z tego co się zorientowałem).

rychu
Opublikowano

W M47 nie ma podgrzewacza paliwa. Jest czujnik temperatury paliwa w pompie wtryskowej (podobno nie mozna go wymienic osobno... lecz razem z cala pompa :duh: ). Temperatura paliwa jest brana pod uwage przy wyliczaniu dawek paliwa - tak wyczytalem w WDS'ie. Wiec jesli to jednak ten czujnik to powinny byc chyba jakies inne objawy np. przy roznych temperaturach zewnetrznych, zima/lato.

Jakim komputerem/programem byla robiona diagnostyka? Moze chodzilo o swiece zarowe albo elektryczny dogrzewacz silnika lub webasto :?:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie wiem czym była robiona diagnoza (robiłem to u mechanika). Mechanik wyraźnie powiedział, że chodzi o podgrzewacz paliwa. Pytałem w serwisie bmw i jest taka część (sprzedawane razem z obudową filtra paliwa) jednak u mnie, do tej obudowy nie dochodzi żaden kabel :/ i teraz mam problem :).

Chyba pojadę jeszcze raz do mechanika ... a może ktoś z Krakowa posiada interfejs i chwile wolnego czasu - tak by przeglądnąć u mnie błędy?

rychu
Opublikowano

Maroek ma rację. Ta fala koło filtra paliwa to chłodnica paliwa powracającego. Pobiera zimne powietrze z wlotu chłodzenia tarczy hamulcowej. Chodzi o to żeby do baku nie wracało gorące paliwo.

Pozdrawiam :norty:

Pozdrawiam, Hary.