Skocz do zawartości

316 Compact Informacje także o 318ti

rastamiazo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum, chciałbym sie dowiedzieć co myślicie o BMW podanym w temacie jako swój pierwszy samochód.

Mam zamiar właśnie kupić sobie swój pierwszy samochód i nie wiem czy BMW 316 Compact rocznik 94 - 97 będzie udanym wyborem.

Czy ten model często się psuje ...? Czy dużo będe musiał w niego ładować pieniędzy ??

Nie chodzi mi o spalanie, części, komfort jazdy bo już na te tematy znam odpowiedź.

Co sie najczęściej psuje i jakie są tego przyczyny, co warto dostrzec przed kupnem

Jeśli macie propozycje innych samochodów w tej cenie to proszę o nie .

Edytowane przez rastamiazo

miałem takie auto z 1995r

w zasadzie polecam te auto , nie miałem z nim żadnych problemów , nic się nie psuło

(no ale jak już chcesz compacta to polecał bym 318ti)

:twisted:

Ja mam compacta z tym że 318 Ti pali 10 L w cyklu mieszanym a musze przyznac że mam bardzo cięzką noge do gazu :P

Jeśli chodzi o usterkowosc to chyba nie ma jakiegos z nią problemu swoj wozik ma już rok i niczym mnie jeszcze nie zaskoczył...

.:::B:::. .:::M:::. .:::W:::.

Mam jeszcze jedno pytanie ..

Jaki silnik najlepiej wybrać w 318 Compact?? ( bo jednak przekonano mnie że 318 będzie lepsza)

Bo wiem że jest kilka rodzajów i nie wiem który wybrać ... który się najmniej psuje ..ceny części ... i raczej ogół czemu ten silnik jest lepszy od innego

Masz na mysli 318tds czy 318ti? Bo tylko te byly w compactach... Sa to dwa skrajnie rozne silniki, jeden diesel 90KM i 190Nm momentu, drugi rzedowa benzyna 4 garowa z 16 zaworami i przyjemna moca 140KM. W compactach nie bylo M43B18 czyli silnika o pojemnosci 1,8 i mocy 115KM. Wiec reasumujac ja wzialbym 318ti a psuc bedzie sie kazdy niezadbany silnik wiec mniej psuc bedzie sie ten o ktory sie dbalo i tyle, pozdrawiam! :)

Sendra to fakt ze psuje sie to o co sie nie dba, ale silniki 8 zaworowe sa mniej podkrecone fabrycznie przez co moim zdaniem jest dluzsza zywotnosc wlasnie tych, no ale kosztem mocy.

ja wlasnie zakupilem 316 i po 2 dniach jezdzenia na benzynie postanowilem ja zagazowac, bo z moja noga to palila 11 l i bez wzgladu czy miasto czy trasa ;). sekwencja poki co znakomicie sie spisuje (2 dni testow), jestem bardzo szczesliwy, nie ograniczam nogi i mam spokojne sumienie co do pieniedzy wlanych.

co do usterek o jakich ja slyszalem to: mata abs pasazera, poduchy pod silnikiem, odchodzace obicia drzwi, oswietlenie przelacznikow ogrzewania i spryskiwacz na tylnej szybie, ale nie sa to powazne problemy i bardzo latwo sie z nimi uporac, a komfort jazdy w moim przypadku jest bardzo pozytywny! i poki co od zakupu bmw ludzie dla mnie sa bardziej zyczliwi, podchodza zagaduja, normalnie mam ubaw! :)

Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko ludzie którzy nie chcą tego zrobić.

Chodzi mi oczywiście o 318ti ... Pytam czy często sie psują bo przeglądając to forum dosyć często są posty o modelu 318 że coś się komuś popsuło itp. itd. i to mnie przeraża .. często widzę że rozrząd się psuje i inne tam .. a o 316 tyle złego nie czytam i dlatego się waham... a jeśli już 318 ti to który rocznik wydaje się wam najlepszy..tzn. czy od pewnego roku były produkowane jakies inne silniki czy coś się zmnieło i dany rocznik jest z ogółu mnie awaryjny.??

Chodzi mi oczywiście o 318ti ... Pytam czy często sie psują bo przeglądając to forum dosyć często są posty o modelu 318 że coś się komuś popsuło itp. itd. i to mnie przeraża .. często widzę że rozrząd się psuje i inne tam .. a o 316 tyle złego nie czytam i dlatego się waham... a jeśli już 318 ti to który rocznik wydaje się wam najlepszy..tzn. czy od pewnego roku były produkowane jakies inne silniki czy coś się zmnieło i dany rocznik jest z ogółu mnie awaryjny.??

Tak jak pisałem wyżej ja mam 318 ti i chodzi bardzo fajnie a do tego zagazowałem ją sekwencją BRC i nie ma różnycy w osiągach gaz/benzyna no chyba że pojedziesz na hamownie to będą róznice :twisted2: A co do awaryjności to rozrząd masz na łańcuszku w ti wiec nie ma tam paska a zresztą w 316 też od ktoregoś tam roku rozrząd jest na łańcusku. Samochód ten nie jest awaryjny sam w sobie. Zależy to od poprzedniego właściciela jak go użytkował i dbał o niego. Ja polecam compacta właśnie z takim motorem :dance:

.:::B:::. .:::M:::. .:::W:::.

Trudno powiedziec jakie problemy masz na mysli, najpopularniejsze to pasek o ktorym juz pisano, ale w compactach nie ma silnika na pasku, jest tylko lancuch, drugi to klepanie popychaczy zaworow czyli tzw. bociek, to niestety przypadlosc tych silnikow, dlatego warto trzymac sie oleju syntetycznego ktory ladnie dba o silnik, na polsyntetyku niestety beda sie odzywac co jakis czas te popychacze, zwlaszcza przy nizszych temperaturach, jak cieplo to nic sie nie dzieje a przynajmniej nie powinno, nie jest to grozne ale irytujace, standartowo klepia jakies 1-2 sekundy po odpaleniu na mrozie (az olej sie rozejdzie po silniku) a w sytuacji jak klepia non stop to niestety trzeba je wymienic. To takie sa typowe dolegliwosci rozrzadu silnikow BMW a jakie jeszcze wyszukales to nie wiem :) Pozdrawiam!