Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie - jak zwykle zmiany / zaostrzenia dotyczą tylko kierowców, a głupi piesi to tylko za przechodzenie na czerwonym mają ryzyko mandatu.

A jest wiele innych sytuacji zagrożenia wynikających z głupoty pieszego, a potem słuchać "jechał jak wariat" (szalone 30,40 kmh).

Opublikowano

Łatwiej mają mieć piesi, którzy przechodzą na czerwonym świetle. Obecnie grozi za to mandat w wysokości 250 złotych. Teraz będzie to od 20 do 200 zł.. " Do tej pory wysoka kara nie dawała policjantowi lub strażnikowi miejskiemu dużego wyboru: albo wysoki mandat, albo pouczenie"

Tego najbardziej nie rozumiem.

Wtargnie taki na drogę i będziesz winnym. niezależnie od sytuacji.

To może pozwolić pieszym chodzić środkiem drogi i przechodzić przez jezdnię w dowolnie wybranym miejscu. :mad2:

http://img155.imageshack.us/img155/5220/bkptouring350x100avatarzt8.gif

http://images.spritmonitor.de/239085_5.png

Opublikowano

Za parkowanie na miejscu dla inwalidy to dawałbym mandaty od 1000 wzwyż i naklejkę na tylną klapę - zająłem miejsce inwalidzie. No sorry ale nie widzę nic bardziej bezczelnego niż takie parkowanie. Wszyscy mogą parkować trochę dalej na normalnych miejscach, a takiemu chamowi nie chce się zrobić kilka kroków więcej, bo wygodniej zaparkować na miejscach dla inwalidów? Karać!! I to surowo wszystkich wygodnych!!! :!:

A co do pomysłu dla pieszych przechodzących na czerwonych, to chyba ten, który układał tą zmianę nie lubi czekać aż się zapali zielone... :naughty:

POLSKA TO JEDYNY KRAJ W KTÓRYM PREZYDENT MA SWOJĄ KOPIĘ ZAPASOWĄ
Opublikowano
z tymi pieszymi to chyba chodzi o to ze policjanci nie mieli sumienia karac 200 zlotowym mandatem ludzi ubogich badz emerytow.chodzi mi np. o male miasteczka gdzie zawsze znajdzie sie jakas babcia ktora wlezie na czerwonym.a tak to babci 20 zlotych i nastepnym razem moze pomysli.a 200 no to czesto polowa renty byla,i konczylo sie na pouczeniu, bo policjanci to tez ludzie.
Opublikowano
z tymi pieszymi to chyba chodzi o to ze policjanci nie mieli sumienia karac 200 zlotowym mandatem ludzi ubogich badz emerytow.chodzi mi np. o male miasteczka gdzie zawsze znajdzie sie jakas babcia ktora wlezie na czerwonym.a tak to babci 20 zlotych i nastepnym razem moze pomysli.a 200 no to czesto polowa renty byla,i konczylo sie na pouczeniu, bo policjanci to tez ludzie.

Pewnie masz rację, ale pomyśl sobie, że jesteś w trasie przejeźdzasz przez taką małą mieścinę, a tu babcia nie patrząc wychodzi Ci przed samochód i...

Swoją drogą wydaje mi się, że taka sytuacja z czerwonym światłem dla pieszych częściej ma miejsce w dużych miastach, gdzie ludzie idąc do pracy albo wracając z pracy wbiegają na jezdnię, mimo czerwonego światła, bo chcą zdążyć na tramwaj, który właśnie zatrzymał się na przystanku.

Dla mnie nie ma to znaczenia jak jest sytuacja. To jest złamanie przepisu, takie samo jak przekroczenie prędkości czy nieustąpienie pieszym przy zielonej strzałce.

http://img155.imageshack.us/img155/5220/bkptouring350x100avatarzt8.gif

http://images.spritmonitor.de/239085_5.png

Opublikowano

powiem wam ciekawostke. jesli mielibyscie koniecznosc przejscia na czerwonym, to nie robcie tego na pasach tylko obok. mandat za przejscie na czerwonym na pasach jest taki jak w artykule, a za przejscie przez ulice w niedozwolonym miejscu (czyli np metr od pasow) - 50pln.

wczoraj uslyszalem ze motorowerzysci beda mieli prawo jazdy zamiast obenej karty rowerowej.. czekam jeszcze az sie wezma za rowerzystow.

a taryfikator jak dla mnie tak czy siak jest postawiony na glowie, trzeba go zreformowac od podstaw.

Opublikowano
ale punktow za nieuzywanie kierunkowskazu jak nie bylo tak nie ma, ehh

zalew a byl wogole taki zamysl aby dawac punkty karne za brak kierunkow?

w polsce nie jest tak zle,stwierdzam po dwoch dniach jazdy.w nyc to jedna z najwiekszych plag.

Opublikowano
ale punktow za nieuzywanie kierunkowskazu jak nie bylo tak nie ma, ehh

zalew a byl wogole taki zamysl aby dawac punkty karne za brak kierunkow?

w polsce nie jest tak zle,stwierdzam po dwoch dniach jazdy.w nyc to jedna z najwiekszych plag.

nie wiem jaki jest klimat jazdy w nyc, ale sa miejsca gdzie to tak bardzo nie drazni.. w polsce ludzie jezdza jak narwani wiec nieuzywanie kierukow tylko mnie jeszcze bardziej denerwuje.

nie wiem czy byl pomysl zeby dac, ja chcialbym zeby byl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem co wy się czepiacie pieszych :wink: Po pobycie w USA gdzie większość ludzi przechodzi po pasach niezależenie od wyświetlanego koloru, jestem zdania że do tej sytuacji trzeba podchodzić na luzie. Są miejsca w Wawie gdzie się stoi i czeka na czerwone a samochodu nie widu nie słychu....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
jesli pieszy nie stwarza zagrozenia i nie robi takich zabaw przed nadjezdzajacymi pojazdami to tez nie widze wielkiego halo, sam jako pieszy zdarza mi sie nie-czekac na pustej ulicy, a nawet w niemczech gdzie ludzie korzystaja z ruchu drogowego w poukladany sposob, tez ludzie przechodza na czerwonym kiedy nic nie jedzie.
Opublikowano

nie wiem czy byl pomysl zeby dac, ja chcialbym zeby byl

to byloby zbyt surowe.nie jest to w koncu jakas zmora w jezdzie codziennej.wiem ze to denerwuje i to bardzo ale na kursie prawa jazdy polozony jest spory nacisk na jazde z kierunkami i widze ze ludzie sie stosuja.

p.s. nie wiem jak sie jezdzi po stolicy.

Opublikowano
Wa kierunki to powinny być mandaty dla tych kierowców co robią wszystko na odwrót. Wjeżdża taki na rondo z lewym kierunkiem włączonym (no tak trzeba włączyć bo ktoś by mógł pomyśleć że mamy pomysł okrążenia ronda zgodnie z ruchem wskazówek zegara) ale wyjeżdżając z niego już nie raczy włączyć prawego kierunkowskazu. Ciekawe co takiemu kierowcy siedzi w głowie - niby chce się stosować do przepisów bo kierunkowskazów używa i pokazuje że ignorantem nie jest, ale już prawidłowo to go nie użyje...
POLSKA TO JEDYNY KRAJ W KTÓRYM PREZYDENT MA SWOJĄ KOPIĘ ZAPASOWĄ
Opublikowano
Wa kierunki to powinny być mandaty dla tych kierowców co robią wszystko na odwrót. Wjeżdża taki na rondo z lewym kierunkiem włączonym (no tak trzeba włączyć bo ktoś by mógł pomyśleć że mamy pomysł okrążenia ronda zgodnie z ruchem wskazówek zegara) ale wyjeżdżając z niego już nie raczy włączyć prawego kierunkowskazu. Ciekawe co takiemu kierowcy siedzi w głowie - niby chce się stosować do przepisów bo kierunkowskazów używa i pokazuje że ignorantem nie jest, ale już prawidłowo to go nie użyje...

ludzie sa debilami.. u nas jedno rondo przeksztalcili tak ze pasy kieruja jak jechac, tak jakby sie jechalo bez ronda, masz nawet oznaczenia z ktorych w jakim kierunku mozna jechac... nawet w tvn turbo mowili ze jechac trzeba normalnie, sluchac sie znakow na jezdni i pierwszenstwa ustepowac zgodnie z zasadami, ogolnie to bardzo latwo sie teraz przejezdza jesli sie ma mozg.. przy zjezdzie juz nie trzeba wlaczac kierunku, a nonstop widze ludzi co jak zjezdzaja to wlaczaja kierunek niepotrzebnie, a ci co w ogole nie patrza na pasy na jezdzni tylko mysla ze nadal sa na dzikim rondzie to bez kierunku wymuszaja pierwszenstwo.. az sie zastanawiam czy sponsora na nowy lakier nie znalezc tylko zal mi samochodu i a noz cos wiecej sie uszkodzi...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zalew, co do Ronda Babka to mam takie zdanie, że malowanie pasów w obecnej formie nie poprawiło sytuacji. Ktoś kto to malował nie wziął pod uwagę jednej "drobnej" kwestii- dokąd głównie kierowcy jadą przejeżdżając przez rondo. Jeśli dobrze pamiętam to wjeżdżając od Jana Pawła w stronę Żoliborza/Arkadii to jedynie skrajny lewy pas zaprowadzi Cię na Żoliborz (ul. Popiełuszki jeśli mnie pamięć nie myli) a dwa pozostałe pasy nie wiedzieć czemu pchają Cię (bez zmiany pasa) w stronę Dworca Gdańskiego.

Moim zdaniem malowanie na rondzie powinno wymuszać zjazd na pierwszej odnodze, jeśli wjeżdżasz z prawego pasa, a środkowy i lewy do jazdy tzw na wprost.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

jezdze tam czesto i afair wszystko jest ok, chyba tylko jest faktycznie myk z tym jednym kierunkiem, tj. pasem co cie kieruje na gdanski, ale nie wiem czasem czy on sie nie zrobil jak tam cos przy torach robili. albo dlatego ze wiecej osob jedzie na drugi brzeg wisly niz na zoliborz i bielany.

wg mnie powinni zdjac znaki 'skrzyzowanie o ruchu okreznym' bo przy tych pasach juz to skrzyzowanie nie pelni (wg mnie, moze sie myle) takiej funkcji.. jak dla mnie jest duzo lepiej po namalowaniu pasow i zrobieniu swiatel, przeszkadzaja tylko ludzie ktorych na potrzeby rozmowy umownie nazwe idiotami, na szczescie oznaczenie jest na tyle wyrazne ze w razie co okreslenie winy jest oczywiste.