Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

własnie kupiłem bmw e36 320i 1995r. w kombiku, autko jest sprowadzone i ma niby najechane 230 tys, jaki olej zalać zastanawiam się pomiedzy 5w40 a 10w40 dodam iż nie ma ksiązki serwisowej ale silnik chodzi ładnie no i nie wiem co było niestety wlane wczesniej??

ile tam wchodzi litrów??

Opublikowano

co do ilosci oleju to masz w instrukcji napisane...

jak nie wiesz jaki byl to najbezpieczniej polsyntetyk 10w40, tymbardziej ze nie majac ksiazki nie jestes w stanie zweryfikowac przebiegu

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano

powiem ci tak ja tez mam 2.0 i mam najechane okolo 245 000 i tez jak kupywalem rok temu to nie wiedzialem co zalac, zalalem Castrola Magnatec 10w40 i nie narzekam. Dokładnie ksiazkowo wchodzi 6.5 litra i mi tez tyle weszlo co do setki :)

pozdarwaiam MG

Bardzo Mądry Wybór :)

-OO=[][]=OO-

Nie sztuka zabić muche przednią szybą :)

Sztuka zrobić to boczną :D

Opublikowano
Jak ja kupiłem swoją 318-stkę z 91 roku to na zmianie oleju wlałem Lotos mineralny,tak znajomy mi polecił. Autko ma już swoje lata i najlepiej jest używać mineralnych olei. :)
Opublikowano

Co za znachor Ci tak powiedział???? Do bmw nie leje sie mineralnych nie wazne czy są stare czy nowe. Półsyntetyk wlej a po 2 nie szkodzi poszukać w wyszukiwarce ile ludzi pisze o mineralnych olejach

:duh: :duh: :duh:

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano
Jak ja kupiłem swoją 318-stkę z 91 roku to na zmianie oleju wlałem Lotos mineralny,tak znajomy mi polecił. Autko ma już swoje lata i najlepiej jest używać mineralnych olei. :)

:jawdrop: Nie ma jak polscy mechanicy :mad2: Minerał i na dodatek jeszcze Lotosa, to się do malucha co najwyżej nadaje... A potem są dopiero problemy. No ale cóż, nie mój wóz, nie będzie mnie wiózł. Na szczęście;)

Opublikowano
Lotosa to się do żuka Panowie leje a nie do BMW. :twisted2:
http://www.bmw-sport.pl/images/signatures/1868313008478371b841670.gif
Opublikowano
dzięki za odpowiedzi wleje 10w40 myslałem nad 5w40 ale nie mam pewnosci co do faktycznego przebiegu auta a nie chce zeby cos wypłukało a co za firme polecacie słyszałem ze shell helix plus i mobil daje rade?
Opublikowano
ale to chyba do nowych silników tzn nowo wyprodukowanych a nie które mają przebieg powyzej 200 tys

Lej Max Life'a. Będziesz zadowolony.

Opublikowano

własnie kupiłem valvoline 10w40 na allegro ale sprzedawca sprawdzony wiem ze 0 lub 5 w40 jest kuszący ale daj PANIE BOZE zeby te 230 tys które mi swiecą były prawdziwe autko dopiero rejestruje lada dzien dostane blachy ale olej jest mega czarny i krateczki mówią zeby go wymienic więc wziąłem tego valvoline mysle ze to dobry wybór, na pewno będzie sporo postów bo muszę zrobic pare rzeczy jak umyje furke to wrzuce jakies fotki dzięki za odp i pozdrawiam

aaa i gdzie mozna kupic ramki z logiem forum jest cos takiego wczesniej miałem golfika i chyba kazde forum ma cos takiego??

Opublikowano
Tez mam pytanie co do oleju. Wlasnie ma przyjechac do mnie BMW E36 1,8is coupe. Jak tylko zarejestruje jade wymienic olej. Co myslicie o polsyntetycznym Mobil 1 ?
Opublikowano
witam

własnie kupiłem bmw e36 320i 1995r. w kombiku, autko jest sprowadzone i ma niby najechane 230 tys, jaki olej zalać zastanawiam się pomiedzy 5w40 a 10w40 dodam iż nie ma ksiązki serwisowej ale silnik chodzi ładnie no i nie wiem co było niestety wlane wczesniej??

ile tam wchodzi litrów??

Ja na Twoim miejscu wlałbym obowiązkow Mobil 10W40 i zrobiłbym 200km i jeśli olej bedzie czysty bedzie miał kolor słomkowaty to wlałbym Mobil syntetyczny np 5W40 lub Mobil 5W50. Pomyśl ze samochody sprowadzane z zachodu raczej nie jezdzą na takich wynalzkach jak olej mineralny, tam ludzie stosują tylko syntetyczne no chyba ze ty go sprowadziłeś z Ukrajny. Zalecam olej Mobil 5W50, Castrol troszke oszukuje swoich klientow poniewaz w swojej ofercie ma wiele syntetykow ale prawdziwym syntetykiem jest tylko Castrol 0W40 a pozostale mają wiele do zyczenia. Silniki jezdzace na Mobilu sa duzo czysciejsze i mają mniejsze zuzycie, zapytaj dobrych mechanikow ktorzy zajmuja sie remontami silnikow, zresztą wiele razy miałem okazje ogladać silniki pracujące na Mobilu. Wybór nalezy do Ciebie.

Opublikowano
znalazłem kartkę dotyczącą ostatniej wymiany oleju wynika z niej że autko przejechało na tym co już jest jakieś 19 tys km data co do przebiegu się zgadza a karta nie wygląda na podrobioną no i pisze na niej że zalany jest castrol 10w40
Opublikowano
znalazłem kartkę dotyczącą ostatniej wymiany oleju wynika z niej że autko przejechało na tym co już jest jakieś 19 tys km data co do przebiegu się zgadza a karta nie wygląda na podrobioną no i pisze na niej że zalany jest castrol 10w40
Jeśli zrobił 19 tyś km to za dużo! ten olej jest juz przepracowany i nie ma juz dobrych wlasciowsci smarujących, wymień na 10W40 Castrola lub Mobila, ja jestem za Mobilem. Jeśli olej masz brudny to po przejechaniu ok 1000km wymień go jeszcze raz razem z filtrem. Potem zmieniaj go według inspekcji. Najlepiej zmieniać co 10 tyś.
Opublikowano

wymień na 10W40 Castrola lub Mobila, ja jestem za Mobilem

jak juz napisałem zamówiłem valvoline 10w40 czytałem wiele pozytywnych opinii na jego temat

Opublikowano
olej wymieniony, zapomniałem chyba o jakiejs uszczelce bo na obudowie od filtra cały czas jest mnóstwo oleju cos musiałem zle poskładac :/