Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów,

mam pytanie czy ktoś z Was sam wymieniał świece żarowe w E46 320D 136KM, czy jest szansa wymienić je samemu bez zdejmowania kolektora dolotowego. Jesli tak proszę o info lub foto ewentualnie jaki klucz będzie do tego potrzebny.

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Opublikowano

Bez zdjęcia kolektora - niewykonalne.

Klucz do świeć to przedłużona nasadka 10mm.

Jeżeli nie masz doświadczenia, nie rób tego sam. Bardzo łatwo ukręcić zapieczoną świece.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, niestety muszę to sam wykonać bo w okolicy żaden mechanik nie chce się tego podjąć, czy to może być aż tak ciężkie ??

Będę walczył autko ma przejechane jakieś 167tys przynajmniej na liczniku może jeszcze świece nie są zapieczone ;)

Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi, niestety muszę to sam wykonać bo w okolicy żaden mechanik nie chce się tego podjąć, czy to może być aż tak ciężkie ??

Ciężkie nie, ale ryzykowne. Zerwana świeca = demontaż głowicy silnika.

Będę walczył autko ma przejechane jakieś 167tys przynajmniej na liczniku może jeszcze świece nie są zapieczone ;)

Trwałość świecy żarowej to około 100tkm i po tym przebiegu zawsze są zapieczone.

Żeby była jasność, zapieka się żarnik nie oprawa z gwintem. Po zerwaniu, oprawę wykręcisz, a żarnik zostanie w głowicy.

Trzeba odkręcać bardzo ostrożnie, np. 1/8 obrotu w lewo 1/16 w prawo itd. Słychać przy tym charakterystyczny trzask żarnika ocierającego o nagromadzony nagar, tak długo jak to będziesz słyszał, jest dobrze.

Trudno mi to opisać, ale mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi.

Powodzenia

Opublikowano

Info na pewno się przyda w sobotę rozbieranie i cała zabawa ale jeszcze pytanko a mianowicie:

Jakie świece żarowe polecacie? i pytanie do kolegi "wieniu" czy wiesz może ile czasowo może mi to zająć sam muszę to zrobić oczywiście po wcześniejszym zakupie;)

Opublikowano

Świece firmy Beru, tak jak pierwsze wyposażenie.

Trudno mi oceniać, jaką masz "wprawę" przy naprawach samochodu.

Ta praca wymaga cierpliwości. Zakładam, że radzisz sobie dobrze i 3 godz. powinny wystarczyć.

Opublikowano

W e36 które miałem wcześniej wszystko sam robiłem łącznie z wymianą uszczelki pod głowicą i pompą wody ;)

Mam nadzieje ze tutaj nie jest to bardziej skomplikowane.

Kolego co sadzisz o świecach NGK 2 mechaników mi poleciło ponoć lepsze od BERU ??

Czy to możliwe ??

Opublikowano
A ja zapytam jeszcze inaczej: kiedy lub ewentulanie dlaczego te swiecie nalezy wymienic? Czy sa jakies oznaki zuzycia badz potrzebny wymiany?
Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej, trwałość tych świec to ok. 100tkm.

Zadaniem ich jest poprawa zapalania i kultury pracy zimnego silnika.

Po podłączenia do komputera diagnostycznego sterowanie zgłosi błąd uszkodzonej świecy.

Przy dużych mrozach, zauważysz że świece nie grzeją :) ,ale takie mrozy to u nas już rzadkość.

szymoncobo napisz jak Ci poszło.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dołącze sie do tematu bo nie wiem czy nie wezme sie za wymianę.

Czy żeby wymienić świec trzeba kupić dodatkowe części np. jakieś uszczelki itp?

Opublikowano
Czy żeby wymienić świec trzeba kupić dodatkowe części np. jakieś uszczelki itp?

Jesteś zmuszony zdjąć kolektor ssący, i sztuka wymagałaby zamontować go na nowych uszczelkach. Nie są drogie.

Opublikowano

I to tyle? tylko ta uszczelka pod kolektor?

Wolę wiedzieć wcześniej i sie wyposażyć bo jak rozbiorę auto w Tarnowie (najbliższy serwis Kraków) to będzie lipa...

Opublikowano

Mam wersje przed liftem 11.2000r.

Czyli jak pojade do serwisu i powiem że chce uszczelki pod kolektor to mam dostać komplet + uszczelka pod EGR?