Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wracam do tematu aby wyjaśnić wszystkim, którzy chipowali silnik lub

wgrywali nowy soft w ramach aktualizacji,

za każdym razem KONIECZNA jest synchronizacja

komputerów silnika i automatycznej skrzyni biegów !!!

W innym przypadku nastąpi zniszczenie skrzyni, tej oczywistej teraz dla mnie prawdy w większości nie znają autoryzowane serwisy, ale także tunerzy.

Pozdrawiam :hand:

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wracam do tematu aby wyjaśnić wszystkim, którzy chipowali silnik lub

wgrywali nowy soft w ramach aktualizacji,

za każdym razem KONIECZNA jest synchronizacja

komputerów silnika i automatycznej skrzyni biegów !!!

W innym przypadku nastąpi zniszczenie skrzyni, tej oczywistej teraz dla mnie prawdy w większości nie znają autoryzowane serwisy, ale także tunerzy.

a przeciez chip tunning jest tak bezpieczny...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
A niby jak ta synchronizacja sterowników ma wyglądać :shock: . Coś mi tu ściemą pachnie, wiem że dobrze po zamianie softu skasować adaptację automatycznej skrzyni, ale o synchronizacji to nie miałem pojęcia i myślę że czegoś takiego nie ma.
Opublikowano

A mi sie wydaje, ze wielu mechanikow ma niezly patent - jezeli klient jest upierdliwy i sie za duzo wypytuje o rzeczy, zwlaszcza takie, ktorych mechanik za bardzo nie ogarnia, to wtedy uzywaja jakichs fajnych zaklec wlasnie typu "panie, nie zrobili panu synchronizacji sterownikow" ;) Prawdopodobnie ten super serwisant nie umialby wytlumaczyc znaczenia zadnego z tych slow ;)

PS. Teraz na powaznie: poszukalem z ciekawosci na niemieckim forum E60 czegos o synchronizacji sterownikow i niestety nic nie znalazlem.

A co mowi na ten temat ETK?

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano

Nie było mnie przez kilka dni więc odpowiem zbiorowo.

Nie na szczęście i dzięki przezorności skrzynia nie padła.

Dla niedowiarków powiem, że skrzynia musi "rozmawiać" z silnikiem, jeżeli tak nie jest to robą się problemy.

Można to nazywać adaptacją, synchronizacją lub inaczej

poprostu wszystkie podstawowe punkty współpracy np. kąt wyp. zapłonu, muszą być ustawione, zaadaptowane przez ASB.

Chip tuning jest bezpieczny w rękach mądrych ludzi.

Jeżeli wgrano Ci program do silnika i nie powiązano zmian z ASB, to jesteś

na drodze do zniszczenia skrzyni.

Nie jestem zawodowcem, przytaczam wiedzę nabytą w dobrym, wiarygodnym źródle.

Opublikowano

No ale o ile sie nie myle, to soft "normalnie" wgrywa sie caly kompletny do wszystkich sterownikow i wowczas adaptacja musi sie odbyc niejako z automatu. Slyszalem, ze wgrywanie softu do poszczegolnych sterownikow jest mozliwe tylko pod nadzorem technika BMW Polska - jakies kody trzeba znac. No chyba, ze mi pierdoly pociskaja na serwisie.

Oczywiscie mam nie mam na mysli jakiego tuningu tylko update

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
a powiedzcie gdzie można sprawdzić jaki ma się soft w e61 i gdzie można wgrać nowy najlepiej w Szczecinie lub w woj. zachodniopomorskim
  • 11 lat później...