Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakis czas temu moj brat "okazyjnie" kupil felgi do E34. Za oknem juz slonce wiec chcielismy je dzisiaj zalozyc. Okazalo sie jednak, ze mimo odpowiedniego ET felgi te sa chyba od innego modelu (E39?) i potrzebny bedzie odpowiedni pierscien centrujacy bo obecnie felgi wchodza na piaste i czuc delikatny luz na boki. Tym samym niemozliwe jest wycentrowanie kola "na oko" i juz przy 90km/h autem zaczyna mocno bujac. I tu moje pytanie... czy mozna gdzies kupic takie pierscienie? Najlepiej plastikowe. Jaki to koszt?

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano (edytowane)
Plastikowe ok 40zł za sztukę - plastik (np.Novax - Poznań może też Norauto, lub inny duży dealer felg opon), natomiast jeśli masz luz w granicach 1-3mm to zapomnij :mad2: ponoć tak cienkich nie robią. Ja tak miałem w seicento i się naszukałem. Pozostaje wtedy dorobić. Koszt jakieś 40zł za komplet u każdego tokarza i po sprawie :cool2: Edytowane przez atonre
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Ponadto trzeba uwazac z E39. Fabryka nie wiedziec czemu zmienila w tym modelu srednice trzpienia centrujacego z 72.6 na 74 mm. ET pozostalo podobnie jak w E34, rozstaw srub tez identyczny.

Efekt - felgi od E34 nie beda pasowac do E39. Odwrotnie - w felgach od E39 (praktycznie wszystkie obecnie dostepne alusy sa robione na wymiar 74 mm) trzeba zatosowac aluminiowe lub plastikowe pierscienie korygujace 74 / 72.6 (koniecznie, bez tego kola beda "bily"). Pierscienie te sa do nabycia po ok

5 zl w kazdym sklepie z felgami.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
74 / 72.6

Czy jestes pewien tych wymiarow? Po prostu pojade po nie innym autem i nie bede mial mozliwosc siprawdzenia na miejscu. Dlatego musze zapytac o konkretne.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

• Członkowie klubu
Opublikowano

Pewien to bym był, gdybym sam to sprawdzał. :wink:

Ale kiedyś ktoś pytał na klubowej liście i PZ tak odpowiedział. Ale raczej wie co pisze... :wink:

Napisz do niego PW - pewnie jeszcze jest przy kompie. Podaj mu link do tego tematu - pewnie go nie czytał.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Jak nie znajdziecie plastikowych to dorób,zmierz średnicę wenętrzną w feldze i średnicę piasty.Takie cztery pierścionki nie powinny dużo kosztować.