Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam to znowu ja. Posiadam BMW E36 320 silnik M50 sedan 92 rok. Otóż dzisiejszym moim problemem jest że jak jadę np. 150 km/h przez parę km to jak stanę to ostro czuć zgniłymi jajkami i nie ma różnicy czy jadę na LPG czy na PB. Jak z kimś się ścigam to też czuć jajka. Przed założeniem gazu było tak samo. I już mnie to denerwuje bo dość mocno śmierdzi. Byłem dziś na kompie i pokazał dwa błedy ”205 Usterka nieznana ” i drugi ”200 Pamięć programowania sterownika Błędny ” i zrobili mi pomiar spalin i wyszedł fatalnie oto wynik.

Na benzynie

HC: 225 ppm

CO: 0.52 %

CO2: 13.80 %

O2: 1.01%

Na LPG

HC: 264 ppm

CO: 0.42 %

CO2: 12.60%

O2: 0.88 %

Niby sonda dobra bo błędu nie było. Co z tym można zrobić i co może być przyczyną takich spalin. Przed założeniem gazu zmieniałem świece i po zmianie i po przejechaniu paru tyś km. Wykręciłem je i były czarne. Świece wstawiłem takie jak powinny być. Co może być powodem tego.

Jak kupiłem ją rok temu to spaliny miała takie

CO 0.02 %

CO2 15.20 %obj.

CO kor. 0.02 %

HC 65 ppm

O2 0.25 %

Lambda 1.008

Opublikowano
Ktos to ostatnio nawet pisal ze taki smród moze byc winą kataliztora,moze sie kończy.A nie slyszysz zadnego metalicznego dzwieku spod auta?mi sie wydaje ze to katalizator do wymiany.Pozdro
Opublikowano
Zapach zgniłych jaj oznacza chyba siarkowodór, o ile się nie mylę. Coś mi się kojarzy, że to właśnie objaw padniętego katalizatora.
Opublikowano
Też bym się skłaniał do katalizatora. U mnie wszystko gra, ale u ojca 520 m52b20 objawy były bardzo podobne. Po wymianie kata wszystko ok.
E 36 320i '96
Opublikowano
piszecie po wymianie kata ile nowy kosztuje?? Z tego co ja sie orientuję to chyba dość drogi interes???Obecnie mam 210 tys km przebiegu czy to realne ze przy takim przebiegu zaczyna sie sypać katalizator??
Opublikowano
piszecie po wymianie kata ile nowy kosztuje?? Z tego co ja sie orientuję to chyba dość drogi interes???Obecnie mam 210 tys km przebiegu czy to realne ze przy takim przebiegu zaczyna sie sypać katalizator??

Witam

To zalezy jaki kupisz :P

Mysle,ze za 300 pln sie zmiescisz!Zobacz na allegro.

pozdrawiam

Opublikowano
Ale 300 zł za nowy oczywiście nie oryginalny ??? Czy 300 zł to używany jakiś?? i czy jak coś te zamienniki długo wytrzymują ?????
Opublikowano
Ale 300 zł za nowy oczywiście nie oryginalny ??? Czy 300 zł to używany jakiś?? i czy jak coś te zamienniki długo wytrzymują ?????

Jasne ze nieoryginalny :P

Ja sobie zalozylem za 220 pln i wszystko gra!

Albo wytnij w cholere ten swoj i wstaw jakas atrape kata i czesc.

pozdrawiam

Opublikowano
powiem Ci ze dobry katalizator to mozna kupic za 200zł oczywiscie nowy i oczywiscie nie orginalny tylko że ja nie wiem po co????? Zgodze sie jak ktos sie czepia do ludzi co maja dobre katy i je wywalaja a w to miejsce wspawuja strumiennice albo rure i mysla ze maja 20 koni wiecej :cool2: Ale jak ktos ma walnietego zapchanego kata to nie wiem po co ladowac sie w koszty?? wytnij go, wyczep z neigo szystko i wspawaj spowrotem, spaliny beda w normie, buczec tez nie bedzie.....No chyba ze jestes ekologie to kup nowy i juz ale to bez sensu :norty: , pozdro
Opublikowano

katalizatory skupuja na allegro i nie tylko, wystaw od 200zl i zobaczysz jaka fajna cene osiagnie, oby tylko wklad byl caly. za te pieniadze kupisz sobie tlumik srodkowy ktory wspawasz zamiast kata lub jesli nie przeszkodzi ci pogloszenie tlumika to wspawaj po prostu rure zamiast kata.

za kata z 2.0 e34 dostalem 550zl

Opublikowano
Zapach zgniłych jaj oznacza chyba siarkowodór, o ile się nie mylę. Coś mi się kojarzy, że to właśnie objaw padniętego katalizatora.

A ja potwierdzam... sprawdz ładowanie... może przeładowuje aku i z tąd te cyrki :)

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

Słuchaj miałem tak w 2 autach i zawsze winny był aku...

Nawet gdyby kolega musiał do sprawdzenia ładowania kupić miernik (który kosztuje już od 10-15zł) i poświęcić 5 minut czasu nie wyjdzie go to troszkę taniej niż od razu wymiana katalzatora?? A wiecie co się dzieje z elektryką w aucie jak akumulator ma zbyt duże napięcie... Jak to mówią "cuda, jaja wianki" także wynik na analizatorze także może pochodzić od wadliwego altka... oki koega zrobi jak uważa.. ja sprawdził bym najpierw tańsze opcje po 15zł i 5 minut zabawy to troszkę mniej niż nowy kat chyba :mrgreen:

Haratacze - BMW

Opublikowano

Także potwierdzam, że zapach zgniłek pochodzi od katalizatora. Natomiast nie wiem, czy jest on padnięty - może jest wsadzona właśnie podróbka i dlatego tak wali jajami. Nowe DAJEWO też tak miały, że śmierdziało im z kata jak z WC. Sprawdź katalizator, jego oryginalność - zobacz czy nie było nic kombinowane ze spawaniem itd.

Co do wyjęcia katalizatora - od tego raczej wynik spalin ci sie nie poprawi - jakie urządzenie będzie wtedy dopalać niespalone cząsteczki benzyny???

Co do wyników spalin:

HC: 225 ppm

CO: 0.52 %

CO2: 13.80 %

O2: 1.01%

Węglowodorów masz zdecydowanie za dużo - HC do 100 ppm

Tlenku węgla CO masz (jeśli to był bieg jałowy) masz trochę za dużo, natomiast jeśli było to na obrotach to masz dwa razy za dużo

Dwutlenku węgla CO2 - masz w normie

Tlenu - masz zdecydowanie za dużo.

Związki CO oraz HC powinny być utlenione ( gdyż są toksyczne) - z tego powstaje woda i dwutlenek węgla. Masz bardzo dużo węglowodorów oraz tlenu - czyli katalizator ci nie dopala (utlenia) tego związku.

Do wszystkiego brakuje jeszcze NOx - Tlenki azotu - także silnie toksyczne, których zawartość powinna mieścić się w zakresie 0-30ppm

Pzdr,

Opublikowano
Troche OT, ale czy taki metaliczny dzwiek w okolicy kata moze swiadczyc o tym ze sie rozsypal? Odkad kupilem autko zrobiloem 50 kkm i dalej jest tak samo nic sie nie pogorszylo i nie polepszylo. Jak sie rozgrzeje to metaliczny dzwiek ucicha. Osłona termiczna to nie jest.
Opublikowano
Witam katalizator mam BMW ostatni wydech mam tylko sportowy. A ze za dużo tlenu to co może to powodować????Może gdzieś nieszczelny dolot???
Opublikowano
metaliczny dzwiek - tzw pusty garnek moze oznaczac ze kat sie rozsypal, lub ktos celowo oproznil jego zawartosc zostawiajac puszke.
Opublikowano
metaliczny dzwiek - tzw pusty garnek moze oznaczac ze kat sie rozsypal, lub ktos celowo oproznil jego zawartosc zostawiajac puszke.

A w takiej sytuacji już (jak przetestowaliśmy z kolegami z forum CalibraGroup) lepiej wstawić zwykłą rurkę niż pustą puche po katalizatorze...

Metaliczny dzwięk to wynik "latania" luźno sitka katalizatora wewnątrz puszki

Haratacze - BMW

Opublikowano
Witam katalizator mam BMW ostatni wydech mam tylko sportowy. A ze za dużo tlenu to co może to powodować????Może gdzieś nieszczelny dolot???

Na moje to masz padnięty katalizator. Nie utlenia Ci CO i HC do CO2 i H2O - przez co nie potrzebuje tlenu O2.

Stąd za wysokie wyniki CO i HC oraz wolnego tlenu O2.

Diagnosta nic ci nie zasugerował???

Opublikowano
To nie było u diagnosty robione tylko u prywatnej osoby bo byłem na kapie żeby sprawdzić czy może sonda padła ze tak sie dzieje i wszystko z sondą ok. I on miał ten miernik co mają na przeglądach i kosztowało to 30 zł to pomyślałem niech sprawdzi powiedział ze to katalizator już sie skończył bo HC na przykład mam 225ppm a powinno być do 100ppm jak ją kupiłem to miała 65 ppm wiec trochę coś nie tak. I on stwierdził ze to już katalizator zużyty.
Opublikowano
a jestes pewny tego gostka? znam ludzi ktorzy celowo wmawiaja ze kat jest padniety, po to zeby potem w promocji ci go wyciac. kata oczywiscie sobie zostawia i potem sprzedadza za pare stowek.