Skocz do zawartości

Problem z tylnymi hamlcami (bębny) w 316i '93

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Siedze obecnie u kumpla i jego BMW ma problem z tylnymi hamulcami. Nic nie daje długotrwałe odpowietrzanie (no chyba ze cos jest robione źle - moze ktos by opisał jak to wykonac w przypadku tylnych hamulców?) Auto dopiero po długotrwałym "pompowaniu" pedałem hamulca zaciska szczeki. Przy jednorazowym wcisnięciu tył nie hamuje wogóle.

Co pierwsze sprawdzic?

Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano
sprawdzcie tam powinien być taki samoregulator co trzyna szczęki bardzo blisko bębna... jak jest skręcony to pompa musi wtłoczyć dużo płynu aby szczęki doszły do bębna... jak samoregulator je trzyma to płynu potrzeba troszkę :cool2:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
jesli masz uklad hamulcowy dobry i masz tylko problem z odpowietrzaniem to robi sie to tak: jedna osoba siedzi za kierownica a druga odkreca i zakreca zaworek na cylinderku. najpierw upewniamy sie czy nie brakuje tam plynu hamulcowego pozniej osoba za kierownica naciska do oporu pedal hamulca i jak kilka razy nacisnie to ma go trzymac wcisniety do oporu a wtedy odkrecasz zaworek i jak juz przestaje leciec plyn to go zakrecasz i tak z prawym i lewym kolem. ja tak robilem a jak juz sie w tak na wyczucie odpowietrzy na jakies 90% to reszta sama sie dokonczy. podobno odpowietrza sie na krzyz iedno kolo prawe przednie i jedno lewe tylnie np.
jedynakk
Opublikowano

teraz pytanie masz bebny czy bebno tarcze ???

jezeli bebny zacznijcie od sciepniecia bebna i sprawdzenia czy cylinderek pracuje z obu stron czy nie jest zapieczony bo jak jest zapieczony mozecie odpowietrzac pompowac i dolewac plynu do usranej smierci

jezeli cylinderek jest zapieczony dobra rada tak nie bawic sie w czyszczenie rozruszanie tylko odrazu wymienic na nowe tym bardziej ze cylinderki to maly wydatek jezeli bebno tarcze to czy pracuje zacisk tak jak powinien poza tym wracajac do bebnow jezeli szczekni jak i bebny juz sa wytarte zuzyte to nie osiagniecie hamulca porzadnego bo cylinderek bedzie wyciskac ale nie biedzie dociskal okladzin szczek do bebna jak bedziecie potrzebowac jeszcze jakis informacji piszcie