Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem : po założeniu nowych opon Continental w prawidłowym rozmiarze zapalił się i cały czas pali się kontrolka ciśnienia powietrza w oponach. Sprawdzone mam ciśnienie w oponach i jest ok.

Co mogę z tym zrobić ?

Opublikowano

sprawdź czy faktycznie masz dobre ciśnienei w kołach i co najważniejsze czy nie ma różnic w ciśnieniu pomiędzy kołami... jak jest ok to może trzeba poprostu zainicjalizować na nowo czujniki.. wchodzisz w ustawienia i naciskasz ten przycisk na dłużej aż zrobi się "ptaszek" i po sprawie...

no chyba że to awaria...

jakie continentale zapodałeś ?? Runflaty czy zwykłe ?

Opublikowano

Jak napisał lolek-trzeba po każdorazowej wymianie lub dopompowaniu kół, NA NOWO zainicjalizowac czujnik.jest o tym w instrukcji obsługi.

pozdro

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam prośbę do kogoś kto ma instrukcję po polsku /ja mam po flamandzku/ aby napisał w skrócie co konkretnie trzeba wcisnąć i w jakiej kolejności aby "nauczyć" komputer nowego ciśnienia w kołach. Chodzi o model 118d z 2005roku. Pewnie gdzieś już była o tym mowa ale jakoś nie mogę natrafić na opis - najczęściej odsyłacie do instrukcji. Chyba że jest dostępna on-line po polsku względnie po angielsku, to poproszę link.

Zmieniłem ogumienie na zimowe i świeci mi się czerwona kontrolka z przekrojem opony i ostrzeżeniem.

Próbowałem coś ustawiać ale wyczytałem na forum, że można niechcący niewłaściwe skonfigurować sobie komputer i narobić kłopotów. Wolę nie grzebać w tym po omacku.

To pewnie jest banalne - jednak gdy się już wie jak to zrobić. Bez instrukcji banalne nie jest.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

po zmianie na zimówki i przejechaniu parudziesięciu kilometrów zaświeciła mi się kontrolka od ciśnienia powietrza w oponach, sprawdzilem cisnienie niby w jednym kole bylo 2,3 w pozostalych 2,0, wyrownalem wszedzie na tyle samo, wchodze w inicjalizacje daje init, trzymam przez 20sekund i nie pojawia sie ptaszek i ze jest ok tylko dalej na czerwono kontrolka:( Wie ktos co z tym jest nie tak??

Opublikowano
Wiem ze musi sie pojawic, mnie sie nie pojawia, odpalam auto, stoje w miejscu, przechodze w menu do cisnienia w oponach wybieram INIT trzymam przycisk ktorym zmieniam opcje dopoki sie nie nie zmieni, wychodzi ponownie czerwona kontrolka, moze robie cos zle... ktos cos poradzi?
Opublikowano
Wiem ze musi sie pojawic, mnie sie nie pojawia, odpalam auto, stoje w miejscu, przechodze w menu do cisnienia w oponach wybieram INIT trzymam przycisk ktorym zmieniam opcje dopoki sie nie nie zmieni, wychodzi ponownie czerwona kontrolka, moze robie cos zle... ktos cos poradzi?

Miałem podobny problem ale podczas jazdy komputer wywalił mi błąd kontroli trakcji. Ustawiłem zbieżność i poznikały błędy od kontroli i udało też się zainicjować czujnik ale on wcześniej nie wywalił żadnego błędu i skoro już mowa o czujnikach ciśnienia to mnie zastanawia, że przy uruchamianiu silnika nie zapala mi się kontrolka czujnika ciśnienia na żółto w strefie wskaźników, gdzie są kontrolki od zaciągniętego hamulca ręcznego, niezapiętych pasów itp. Na jakimś filmie widziałem, że przy uruchamianiu ów kontrolka zapala się na żółto i gaśnie razem z pozostałymi. Czy to normalnie w buszkach przed FL? Nie miałem jeszcze okazji sprawdzenia czy czujniki działają, ponieważ zawsze inicjuję czujniki po zmianie opon.

Opublikowano
ja tez mam taki problem ... nawet nie pomoglo dopompowanie kol i zalozenie je na nowo .. cinienie oponach takie same jest - dopompowane do 2.4 ... czy jest mozliwe ze na prostej drodze niezasniezonej nieoblodzonej moze cos stac sie z takim czujnikiem ? - -7stopni bylo wtedy ... bedzie trzeba jechac na skasowanie bledu do zaprzyjaznionego zakladu :P
Opublikowano
Lukolo dzis udalo mi sie zrobic inicjalizacje, na rozne sposoby se bawilem az sie udalo, kilka razy i moze za 10tym wyszedl ptaszek i ok, sprobuj nacisnac init i ruszyc, albo przytrzymac dluzej init i ruszyc, za ktoryms razem sie uda:) u mnie na raszczcie nie swieci juz to ustrojstwo
Opublikowano

sa to opony Run on Flat :) czyli tlumaczac na polski jezdzic na kapciu ... tak w doslownym tlumaczeniu :) maksymalnie mozna na takiej przebitej oponie przejechac 250km nie przekraczajac 80km/h jedna osoba i maly bagaz o ile pamietam z instrukcji obslugi autka :)

zawsze mozesz sobie wlozyc mala dojazdowke w pokrowcu ;p ale z bagaznika malo zostanie

Opublikowano
z tego co pamiętam to na run on flatach można jechać do 50 km/h ,przerabiałem ten temat na własnej skórze ....

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano

Ja swojego czasu miałem taką przygodę apropo prędkości z jaką można jechać....

od czasu do czasu zapalała mi się kontrolka ciśnienia w ogumieniu po weryfikacji okazało się że jest gwóźdź jako że do zimy niewiele brakowało postanowiliśmy nie ruszać gwoździa i przemęczyć sie do wymiany na zimówki... co jakiś czas faktycznie spadek ciśnienia a sygnał komputera i kontrolka na wyświetlaczu krótka wizyta na stacji dopompowanie koła i jazda.... pewnego razu zasuwam sobie 140km/h tu nagle alarm kontrolka błysła pomyślałem co tam zeszło troszke powietrze nie ma paniki na dworze leje nie wysiadam jade dalej.... oczywiście nie oszczędzałem się i jazda między 100-150km/h aż pod dom zajechałem do wulkanizatora i tu nagle szok :duh: zdejmują opone powietrza zero a dziura taka że wsadził rękę sami nie wierzyli w to co widzieli żeby tak rozwaliło tego typu oponę miałem dużo szczęścia w sumie z taką prędkoscią przejchałem jakieś 100km co do prowadzenia to poza kontrolką zapaloną nie poczułem jakiejkolwiek różnicy a troszke śmigam autkiem i wszelkie niedogodności są mi szybko wyczuwalne :cool2: .... to taka mała dygresja do tematu.... :cool2:

Opublikowano (edytowane)
wirciak ,miałem prawie identyczny przypadek ,ja grzałem ze Słowacji nawet 180 km/h ... opona to się praktycznie spaliła ... dopiero koło Częstochowy znalazłem koło od BMW .. jednak jak zdjęli koło z runflatem ,to faktycznie dziurę miałem wielkości piłki do tenisa ziemnego ,z tym ,że u mnie to pękła jeszcze felga i amortyzator :twisted: Edytowane przez tsz79

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
:) udalo mi sie to zrobic :) nie bylo bata zeby opona byla przebita bo cisnienie w kazdej bylo takie samo :) nie dawalo mi to spokoju :) z tym ze nikt nie powiedzial jak robie INITA to trzeba nacisnac dlugo BC zeby sie pojawil ptaszek kolo INITA :) no coz w intrukcji tez nie pisze tego ;p
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich!

Mam do Was takie pytanie, czy jest możliwe, że posiadając buche z 2005 roku, którą kupiłem na zimowych Run Flatach nie posiadam czujników ciśnienia powietrza? Dodam tylko, że w menu BC mam opcję INIT (inicjalizacja czujnika), którą mogę wykonać z powodzeniem (pokazuje się ptaszek). ABS, ESP działają OK. Przy uruchamianiu silnika w strefie wskaźników, gdzie są kontrolki od niezapiętych pasów, zaciągniętego ręcznego, kontroli systemu ABS itp. nie zapala się na żółto kontrolka czujników ciśnienia. Na jakimś filmie widziałem, że przy uruchamianiu ów kontrolka zapala się na żółto i gaśnie razem z pozostałymi. Da się coś z tym zrobić? Pytam, ponieważ ktoś zrobił mi psikusa i spuścił całe powietrze z prawej przedniej opony, a ja niczego nieświadomy pojechałem do domu i dopiero dziś zauważyłem, że opona lekko się ugięła.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ten watek nadaje sie na mistrzowie.org

Brakuje mi określeń by nikogo nie urazić a wyrazić się dosadnie o tych co zadają pytania powyzej. Nie dziwie sie ze uzytkownicy bmw maja taka a nie inna opinie.....

No i po co odgrzewac takie stare kotlety (watki)?