Skocz do zawartości

Problem ze skrzynią automatyczną ... POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj bez zadnych wczesniejszych objawów skrzynia biegów ( automat bez tiptronica 96r autka ) przestała mi wrzucac z 2 biegu na 3 no i dalej kolejno. Nigdy nie mialem zadnych szarpan skrzyni, jezdziła jak nowa.

Moje pytania są takie:

1. Czy moze to byc wina oleju??

2. Jak sprawdzic i gdzie stan oleju w krzyni??

3. Czy skrzynia ma jakies podłączenie do kompa??

Problem w tym, że jestem za granicą w Anglii a tutejszym mechanikom to ja jedynie moge dać koła zmienic, totalnie nie znają sie na rzeczy...

Czekam na pomoc!!!

Pozdrawiam

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano

Odpowiedzi następujące:

1 Tak

2 użyj :search: było tyle że starczy lektury na cały dzień

3 podłączasz auto pod kompa i jak są jakieś błędy w ASB to Ci je pokaże.

Opublikowano

Szukałem ale może zbyt słabo a bedąc zdenerwowanym słabo to wychodzi :) oby był to olej...

Nie mogłem dzisiaj znalezc miejsca w ktorym sie dolewa olej, myslałem zeby dolac olej i sprawdzic czy tak samo sie zachowuje... prosze o rady

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano

olej sprawdzasz i dolewasz tym zielonym korkiem którego zrobiłeś foto. W zasadzie jest to tylko zaślepka. Pod nia masz korek na duży klucz imbus. Stan sprawdzasz na odpalonym silniczku trzymając na hamulcu z włączonym D. Jak olej sie przeleje to stan jest jak nie to dolewasz dużą strzykawką aż się przeleje. Musisz rozszyfrować jaką masz skrzynie bo musisz wiedzieć jaki olej masz zalać. Masz tam olej długo żywotny (zielona tabliczka i korek) Prawdopodobnie skrzynia to 5HP18 ale nie na 100%. Musisz wejść pod auto i na boku skrzyni będziesz widział zieloną tabliczke z numerem skrzyni coś w stylu ZF 5HP18. To tyle co mozna pomódz na odległośc. A teraz śmigać do kościoła i na ofiarę daj żeby to tylko okazał sie winny stan oleju a po jego zmianie oby problemy ustąpiły. Życzę ci tego i powodzenia.

P.S Filterek i uszczelkę miski olejowej też sie należy przy wymianie oleju zmienić :cool2:

Opublikowano
Jutro wtocze sie pod samochód i wszystko sprawdze.... Dzisiaj na dodatek opona mi poszła z boku i musze 2 kupic :/ pechowy dzien... Oby olej jak mówiłem bo będzie załamka...
B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
Zrobiłem dzisiaj tak... Jechalem na D na drugim biegu około 80km, gdzies 3.5 tys obrotów, przerzuciłem na sekunde na S, cofnąlem spowrotem na D i tu niespodzianka .... Zmienił bieg na wyzszy!!! Może komus cos to mówi??
B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
Mam umowiony na czwartek rano warsztat, mechanik wymieni mi olej ale mówił zeby wymienic filtr trzeba wyrzucic skrzynie? Czy mial racje?
B-bardzo M-mądry W-wybór
  • Moderatorzy
Opublikowano
Mam umowiony na czwartek rano warsztat, mechanik wymieni mi olej ale mówił zeby wymienic filtr trzeba wyrzucic skrzynie? Czy mial racje?

Ha dobre.Powiedz Mu że wystarczy odkręcić miskę...

Opublikowano

Ha dobre.Powiedz Mu że wystarczy odkręcić miskę...

Takim mechanikom/kowalom mówimy stanowczo nie :nienie: Albo gosciu nie ma pojecia albo chce Ciebie naciagnac na koszta.

Pozdrawiam

Opublikowano
Zrobiłem dzisiaj tak... Jechalem na D na drugim biegu około 80km, gdzies 3.5 tys obrotów, przerzuciłem na sekunde na S, cofnąlem spowrotem na D i tu niespodzianka .... Zmienił bieg na wyzszy!!! Może komus cos to mówi??

Jak widzicie to co opisałem wczesniej? Kto sie spotkal z czyms takim??

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano

Kolego jesli "pomieszales guziczkiem" i zaczelo fungowac tzn ze prawdopodobnie technicznie (mechanicznie) twoja skrzynka jest ok.

Posprawdzalbym bledy tak jak ktos radzil. Moze wtyczka zasniedziala. A to bardzo prosto przedmuhac, prysnac kontaktem jakis fajnym. Nie zaszkodzi a moze pomoc. Poruszac kablem przy wtyczce czy nie jest walniety.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
kolego widze ze jestes z Gdanska, jak sie boisz mechanikow w twojej okolicy to podjedz na osowe do Adam Serwis - ja tam serwisuje juz trzecia bume i sie go hmmm nie boje :)
Problem w tym ze jestem obecnie w UK, w polsce to bylbym ratowany :) i sie zbytnio nie rzejmował...
B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
Kolego jesli "pomieszales guziczkiem" i zaczelo fungowac tzn ze prawdopodobnie technicznie (mechanicznie) twoja skrzynka jest ok.

Posprawdzalbym bledy tak jak ktos radzil. Moze wtyczka zasniedziala. A to bardzo prosto przedmuhac, prysnac kontaktem jakis fajnym. Nie zaszkodzi a moze pomoc. Poruszac kablem przy wtyczce czy nie jest walniety.

Jaka wyczka, gdzie jej szukac?? Na jutro miałem mechanika ale kolega zalatwił mi numer do polaka ktory zna sie na rzeczy i sobote wymieni mi olej i filtr...Jak to nie pomoze, wsiadam i zawoze ją do polski...

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano

NIE MOGE UWIERZYC. DZIEKI UZYTKOWNIKOWI MICHALS PROBLEM ZOSTAL NAPRAWIONY. OKAZAŁO SIE ZE PRZEZ TO ZE MIALEM ZALOŻONY ZAPAS 15STKE (OBECNIE MAM 18" ) SKRZYNIA WRZUCAŁA MI TYLKO DO 2 BIEGU. ZMIENILEM WLASNIE OPONY NA NOWE I PROBLEM ZNIKNĄŁ. JESTEM W CIĘZKIM SZOKU I WIELCE URADOWANY I GDYBY NIE MICHALS PEWNIE DZISIAJ SIEDZIAL BYM U MECHANIKA I PŁĄKAŁ Z POWODU KOSZTÓW BO W ANGLII MECHANICY SIĘ CENIĄ.

POST KTÓRY WŁASNIE KOŃCZE MAM NADZIEJE, ŻE POMOZE NIE JEDNEMU UZYTKOWNIKOWI TEJ SWIETNEJ MARKI JAK RÓWNIEŻ DA ZAOSZCZEDZIC NASZEJ KIESZENI :)))

POZDRAWIAM SERDECZNIE I DZIEKUJE ZA WSZYSTKIE WZKAZÓWKI !!!

B-bardzo M-mądry W-wybór
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,dziś załapałem gumę w przednim,prawym kole,założyłem zapas,alus taki sam ale opona szersza i skrzynia nie przełącza mi na ostatni bieg.Tydzień temu miałem zapas na tylnim kole i nie było problemu.Czy to ma jakiś związek z tym kołem?Bo szukałem i szukałem na forum i znalazłem wątek kolegi Mlodye36

Co sądzicie o tym?

były e36 od 316 do 320,kilka e46 od 318 do 323,e39 525tds,z3 2.8,z4 3.0

z4 jest fajne ;) ale tylko e89

http://img442.imageshack.us/img442/4116/z4avatar.png

Opublikowano
wszedzie mam 205 x 60 ,a zapas 225 x 55 i myślisz,że na 100% to będzie powodem problemu?

były e36 od 316 do 320,kilka e46 od 318 do 323,e39 525tds,z3 2.8,z4 3.0

z4 jest fajne ;) ale tylko e89

http://img442.imageshack.us/img442/4116/z4avatar.png