Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzisiaj miałem przyjemność jechać Audi A5 3.0 TDI 240KM 5,9s do 100 500Nm. Auto niesamowicie przyśpiesza, dużo lepiej niż 330D , dopiero 335d jest porównywalne. Nie jestem zwolennikiem Audi i wolę BMW ale ten silnik naprawdę rewelacja i do tego quattro.
Opublikowano
Hmmmmmmm... No nie wiem, na autostradzie sprawdziłem się z takim (przyspieszenia po zwężeniu, czyli od niewielkich prędkości, oraz szybka jazda) i ani razu mi nie odszedł, cały czas trzymałem stała odległość. Później to ja mu uciekałem i "niestety" nie mógł mnie wyprzedzić, ani chociaż wejśc na zderzak, a ewidentnie się starał. Również odległość między nami pozostawała w miarę stała. Jeżdżę e60 218 KM i podejrzewam, że nasza jazda była porównywalna ze względu na jego napęd na cztery koła..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E92 330xd, to jest porównywalny model w gamie BMW.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Audi A5 3.0 TDI 240KM 5,9s do 100 500Nm.

To ile waży to A5 1200 kg ?

Czy kolejne bzdury podawane przez Audi ?

Opublikowano

Jednak jest dobry konkurent ze strony BMW - 335D. Osiągi 0-100 podobne, a moment sporo wyższy. Zmyliła mnie nazwa 335 - myslalem, że to 3,5 litra a okazuje się, że to 3l.

BMW 335d:

http://www.bmw.pl/produkty/samochody/Seria_3/Modele_BMW_serii_3/BMW_serii_3_Coupe/Dane_i_fakty/Silniki_i_uklad_jezdny/Dane_techniczne.html

Audi A5 3.0 TDI Quattro

http://www.audi.pl/modele/a5/a5/dane-techniczne

Opublikowano

Audi jednak głównie się nadaje do wypisywania bzdur.

Audi o masie ponad 1600 kg i mocy 240 KM 0-100 ma w 5,9 ( nie 5,5s jak tu przed chwilą ktoś palnął)

A Subaru, z lepszym 4x4, o masie 1400 kg i 230KM ma 6,3.

:duh:

Opublikowano

Nie zmienia to wszystko faktu, że A5 z tym silnikiem jeździ rzeczywiście znakomicie, miałem okazję się o tym przekonać. Jest trochę młodsze od 330d , z kolei BMW ma już 335d itp. , tego rodzaju rozwój to w końcu normalka.

Pozdrowienia

Primator
Opublikowano

Za duzo filozofujecie, 335d/twin turbo, to juz inna bajka. Zgadzam sie z Nurkiem, odpowiednikiem A5 3.0 tdi/500Nm/240KM/1turbina, w gamie BMW jest E92 330xd/500Nm/231KM/1turbina.

Wszyscy wiemy, ze czasy przyspieszen i zuzycie paliwa z katalogu roznia sie bardzo czesto od rzeczywistosci. Co innego testy na torze, a co innego codzienne uzytkowanie. :wink:

Opublikowano
Audi jednak głównie się nadaje do wypisywania bzdur.

Audi o masie ponad 1600 kg i mocy 240 KM 0-100 ma w 5,9 ( nie 5,5s jak tu przed chwilą ktoś palnął)

A Subaru, z lepszym 4x4, o masie 1400 kg i 230KM ma 6,3.

:duh:

A co w tym takiego dziwnego?

Audi ma moment obrotowy 500 Nm, a to Subaru - 320 Nm, różnica więc spora. A5 ma w centralnym dyferencjale torsen, Impreza symetryczny napęd na obie osie, a torsen na osi tylnej, więc wyższość jego napędu 4x4 wyjdzie na zakrętach a nie podczas przysieszania na prostej.

A na marginesie już - w kwietniowym V12 był test tego Audi i podali ZMIERZONE przyspieszenie do 100 km/h - wyszło dokładnie 6.07 s, więc nie wiem, skąd to czepianie się Audi.

PS. Na osłodę, w teście napisali, że w porównaniu z 330xd silnik ten ma jednak gorszą reakcję na gaz.