Skocz do zawartości

Nie działa spryskiwanie szyby przedniej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ostatnio przestało mi działać spryskiwanie szyby przedniej. Oczywiście zalałem płyn do pustego zbiornika (około 3,5 litra) jednak nadal nie leci (wycieraczki zaczynaja chodzić, ale płynu nie ma...). Sprawdzałem zbiornik, nic nie ubywa, próbowałem wyczyścić dysze spryskiwaczy, trochę w nie podmuchałem :8) jednak bez efektu. Orientujecie się w czym może być problem?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz zdjąć prawe przednie koło, następnie odkręcić nadkole. Tam znajduje się zbiornik spryskiwacza. Jak już tam się dostaniesz to pewnie będziesz wiedział jak sprawdzić pompkę.
Opublikowano
Musisz zdjąć prawe przednie koło, następnie odkręcić nadkole. Tam znajduje się zbiornik spryskiwacza. Jak już tam się dostaniesz to pewnie będziesz wiedział jak sprawdzić pompkę.

hehe znam prostszy sposób :) otwórz maskę wyłącz wszystkie źródła dźwięku (a najlepiej zrób to w garażu) i najprościej w świecie włącz spryskiwacze jak będzie cisza to znaczy, że pompka umarła, a jak będzie coś buczeć to znaczy, że masz coś zapchane albo, że pompka cieknie (mi ciekła pompka od reflektorów i cały płyn 6,5 litra znikało w kilka sekund), weź kumpla i niech włączy spryskiwacze i obserwuj czy gdzieś nie cieknie pompka (jest z boku zbiornika na płyn)

Kamil
Opublikowano
No właśnie dźwiek buczenia jest, a płynu nie ubywa z tego co widzę, a już na pewno nie więcej niż 100 ml na tydzień... Tylko jak to teraz sprawdzić czy coś jest zapchane czy nie, hmmm...
Opublikowano

oj chyba tylko rozebranie wszystkiego na części pierwsze i sprawdzenie czy nie jest nic zatkane, ale może najpierw spróbuj podmienić pompke do spryskiwaczy z innej beemki i wtedy zobacz czy działa czy nie.

1. Jak będzie dzialać to kup nową pompkę uniwersalna kolo 20-40 zł zamiennik dedykowany koło 100zł, a orginał niewiem.

2.Jak nie będzie działać to znaczy, że masz coś zapchane i wtedy rozbieraj i sprawdzaj wszystko pokolei.

Kamil
Opublikowano
Masz rację, wstawię tę uniwersalną pompkę (w IC za 25 zł po zniżkach jakoś + robocizna z 50 zł, więc nie ma co skąpić) i zobaczę czy działa, jeśli nie to będę działał dalej. Dzięki i pozdrawiam.
Opublikowano
ale po co robocizne liczyć??? mi to zajęło 5 minut przy mrozie -5^ (może nie dużo, ale jak kilka litrów płynu się wylalo na ręce to ciężko było założyć wężyki na swoje miejsce). kup pompkę z takimi wejściami jakie masz (chyba okrągłe) i nie będziesz musiał nawet kabli ciąć i robić na wsuwki. Więc żadnej filozofi z tym nie ma :roll2:
Kamil
Opublikowano
Czyli dostęp do pompki jest od silnika, Sołtys pisał że trzeba zdejmować koło i nadkole? Jesli tak to gdzie dokładnie, oto zdjęcie mojego silnika : http://img171.imageshack.us/img171/1687/p2140015bj0.jpg
Opublikowano
oj chyba miał racje ... :worried: nigdy nie widziałem E39 pod maską (znaczy się nie zwracałem uwagi gdzie co jest), ale z tego co widze to chyba nie obędzie się bez zdejmowania prawego przedniego koła... musisz jeszcze poczekać na wypowiedź innych właścicieli E39
Kamil
Opublikowano
Tak czy inaczej trzeba to wymienić. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Trzeba bo jednak bez spryskiwaczy ciężko się jeździ szczególnie w taką pogodę jaką teraz mamy. Powodzenia przy naprawie.

Pozdrawiam,

Kamil
  • Moderatorzy
Opublikowano

Wypnij kabel idac do koncowek na masce i daj po spryskiwaczach jak poleci to masz zapchane filterki przy dzyszach.

Tak mialem w e36 a przypuszczam ze i e39 ma te filterki.

Opublikowano
Ok, sprawdzę jutro, ciekaw jestem czy wygłuszenie trzeba będzie ściągać.

Musisz zdjąć prawe przednie koło, następnie odkręcić nadkole. Tam znajduje się zbiornik spryskiwacza. :shock:

Opublikowano (edytowane)
zbigniewst żeś teraz strzelił :twisted: Chodzi mi o sprawdzenie filterków w dyszach spryskiwacza, wymiana pompki w późniejszej kolejności. Edytowane przez _Kris_
Opublikowano
zbigniewst żeś teraz strzelił :twisted: Chodzi mi o sprawdzenie filterków w dyszach spryskiwacza.

to ze pomka buczy nie znaczy ze dziala a o filterkach w dyszach pierwsze slysze :P a jak juz sa to by ci lekko cieklo z dysz spryskiwaczy :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

... a jak będzie coś buczeć to znaczy, że masz coś zapchane albo, że pompka cieknie....

U mnie mimo, iż pompka buczała to nie działała. Musiałem wymienić ją na nową.

• Moderatorzy
Opublikowano

Tak trzeba zdjac wygluszenie zeby dostac sie do filterkow. Zerknij na realoem czy w e39 sa one tez stosowane. Tutaj link do e36 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF51&mospid=47428&btnr=61_0070&hg=61&fg=45 element nr.13

to ze pomka buczy nie znaczy ze dziala a o filterkach w dyszach pierwsze slysze :P a jak juz sa to by ci lekko cieklo z dysz spryskiwaczy :shock:

Panie zbigniew rozne rzeczy sa o ktorych sie nie slyszalo.

Jezeli sa filterki zapchane nic nie cieknie z dysz.

Pewnie pompka buczy z radosci :mad2:

Opublikowano
Ja miałem u siebie poodbny problem, pompka chodzila a płyn nie pryskał, a przyczyna była prosta, zapchały się węzyki które ida do maski do dyszy, były zgięte po prostu
Opublikowano
Dzisiaj pompka już poległa zupełnie, w ogóle jej nie słychać, płyn jest, wiec wymienie ją w pierwszej kolejności. :) Co do spryskiwaczy to wygłuszenia nie trzeba ściągać, wystarczy delikatnie odgiąć końcówkę, w E39 są w samym jej progu praktycznie, kable też bdb widoczne. Napiszę co i jak po wszystkim, mam nadzieję że to rzeczywiscie pompka umarła. Pozdrawiam.
  • Moderatorzy
Opublikowano
nerwus

nr 13 to nie sa filterki tylko zaworki zwrotne zeby plyn nie cofal sie do zbiornika :shock:

Fakt taka ich rola ale przy okazji zbieraja wszelkie smieci :mad2: