Skocz do zawartości

BMW 530D Automat, delikatnie piszczy przy zmianie biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem od przed chwila. Dalem kumplowi samochod i chyba jechal za ostro. Teraz gdy wcisne mocniej gazu i auto dochodzi do wysokich obrotow i juz automat chce zmienic bieg to cos deliklatnie piszczy (syczy). Zmienia plynnie i przyspiesza super. Co to moze byc ? Auto jest z 2004 roku i przebieg 155 tkm. Niepokoi mnie to, jeszcze sprawdze rano, bo moze po prostu musi odpoczac ;). Prosze o sugestie. Co powinienem sprawdzic za wczasu ? Jak delikatnie, nie krece go do wysokich obrotow to przy zmianie nie piszczy.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Na początek sprawdź poziom oleju w skrzyni. Na podnosniku lub na kanale znajdziesz z boku śrubke na limbus.

To syczenie to pewnie pompa oleju w skrzyni. Podejrzewam, że kolega żwawo przesuwał lewarek między pozycjami "R" i "D" i nie czekając na reakcje od razu wciskał gaz.

Opublikowano
No pewnie tak szybko zmienial. Czy tpo cos powaznego ? Co moglo sie stac jesli olej w skrzyni jest ok ?

Opublikowano

Jak kupowałem BMW z automatem, to mnie uczono, abym przy zmianie kierunku najpierw zatrzymał lewarek na neutral, a po chwili wrzucił na bie i zaczekał az będzie opór - wtedy dopiero puścić hamulec i wciskać gaz. Taki zabieg ma zapewnić bardzo długą żywotność skrzyni.

Konsekwencji w pełni nie znam, ale w pierwszej kolejności można załątwić pompe oleju, bo ona przy szybkiej zmianie biegu na przeciwstawny i bezpośrednim daniu gazu pracuje pod bardzo dużym obciążeniem

Opublikowano
Czyli juz mam pompe zalatwiona ? Jesli ja slychac delikatnie, to mam ja wymienic ? Czy to skomplikowane ? Czy jechac od razu i ja wymieniac. Nie chce miec problemu ze skrzynia. Kolega jest po prpostu nieodpowiedzialny i brak mi slow. Dzieki

Opublikowano

Nie bój się od razu.

Sprawdź tylko ilość oleju w przekładni. Z syczącą pompą mozna dużo pojeźdźić, może po krótkim czasie szum ustanie.

Wymiana pompy jest bardzo kosztowna - wiąże się z wymontowaniem skrzyni, otwarciem jej i później to samo w drugą strone (wysokie koszty robocizny)

Na razie jeździj spokojnie i nasłuchuj skrzyni czy dźwięk się nie zmieni, oraz czy szum będzie tylko przy ruszaniu.

Problem się zacznie, jeśli będzie szarpać przy zmianie biegów.

Opublikowano
To dzieki za odpowiedz. Pojade sprawdzic ten stan oleju. A ile powinno byc, zeby bylo dobrze ? Jak odkrece ta srube ? Jak sprawdzic jaki jest poziom ? Mozesz jeszcze mi pokazac w realoem.com gdzie jest ta pompa automatu ?

Opublikowano

Lokalizacja pompy wynika z budowy samej skrzyni, aby ją obejrzeć, trzeba wymontować skrzynie, a to chyba dla ciebie za duży (może niepotrzebnie) wydatek - kilka stówek za samo wymont + załażenie.

Jeśli chcesz sprawdzić poziom oleju, to jak wjedziesz na kanał, to szukaj na bocznej ściance śruby na libus na wysokości ponad połowe. Jak wykręcisz śrube, po prostu włóż palec i lekko zagnij - jak jest w porządku, poczujesz ciecz - olej.

W sumie jak pojedziesz na warsztat, to nawet średni mechanik będzie umiał to sprawdzić

Opublikowano
Nie tak do końca z tym zaginaniem palca aby sprawdzić poziom oleju. Dokładnie to sprawdzasz na zapalonym silniku, dzwignia lewarka na P, silnik rozgrzany do 30 C -50 C,Po odkręceniu korka kontrolnego jak jest poziom oleju ok ,to olej powinien wyciekać . Pompe oleju i jej cisnienie możesz sprawdzić podłąńczając specjalny manometr do tego przeznaczony. Ciśnienie na P,N,D mix 48psi, max 180psi, ciśnienie na wstecznym R min 60psi , max 232psi, obroty silnika 1300 obr/min