Skocz do zawartości

Stuk w tylnej częsci auta przy gwałtownym wysprzęgleniu 1i2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie wkoło to samo !!! Przegub monokinetyczny!!!

Jest tylko jedna możliwość sprawdzenia tego !

Trzeba rozpiąc dyfer z wałem. Ba wale jest wielowypust kóry wchodzi w przegub. Tam sie wyrwarza luz. Ząbek przeskakuj klinuje sie na 2 i za ta puknięcie. Jak nie elstyczny wału to to!

Na półosiach zawsze musi być luz wynikający z przekładni dyfra. Jest to raczej wasza subiektywna ocena że połosie mają luz.

Najlepiej porozpinajcie wszystko i wtedy posprawdzajcie. Wtedy bedzie mieli pewnosc.

My Definition is High Definition

Moje:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=161053

Opublikowano
Się nie denerwuj :) Możliwe że masz rację i napewno następną rzeczą jaką zrobię to będzie sprawdzenie przegubu monokinetycznego. Ale na przegubach półosi jest luz napewno i nie wynika on z przekładni dyfra. Przekładnia dyfra nawet nie drga ja za póloś kręcę bo trzymam za przegub półosi ten przy dyfrze, a półoś się przekręca no ale może tak ma być(choc wątpię) najpier monokinetyczny a jak nie to powót do tematu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie na 99% usterka chyba zlokalizowana, luz (niewielki) na flanszy w skrzyni biegów. Pukanie dochodzi z okolic skrzyni, a przenosi sie na cały napęd. Wycieku oleju brak, a sam olej wymieniłem wczoraj (mtl-lt-2 z ASO).

wyjaśniają się też problemy przy zmianie biegów.

Czy ktoś miał podobny problem, czy jest możliwość wymiany łożyska skrzyni od strony wału, bez jej całkowitej rozbiórki ?? Tzn rozumiem, że skrzynie trzeba wyjąć. Ale czy trzeba ja wybebeszać całkowicie. ??