Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z ASB w BMW 523iA E39 96 rp. mianowicie chodzi o kick down, gdy podczas jazdy wcisne pedał gazu na max obroty silnika rosną a skrzynia redukuje bieg z opuznieniem i zapina bieg z bardzo niemiłym szarpnięciem gdy jade w trasie szybciej i skrzynia przy kick down powinna po kolei zrzuci dwa biegi pierwszy redukuje ok natomiast drugi znowu obroty rosną chwila zawachania i znowu szarpnięcie. Olej wymieniałem jakieś 10 miesiecy temu wraz z filtrem. W zeszłe wakacje wybrałem sie za granice skrzynia dzałała ok, z reguły poruszam sie po miescie i jezdze delikatnie, prawie nie uzywam kick down. Poza tym skrzynia działa ok, diagnozowałem ASB KTS BOSCH i wyskoczył błąd 099-brak opisu, błąd skasowałem. Pojezdziłem pare dni znowu zdiagnozowałem i zero błędów ale problem z kick down wystepuje nadal.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

BMW E39 523iA LPG
  • Moderatorzy
Opublikowano
a mozesz mi podpowiedziec jak zrobic reset komputera ASB ???

Najprościej podjechać do kogoś kto podłączyć do komputera.Popytaj w okolicy na pewno jest warsztat co to zrobi.

• Moderatorzy
Opublikowano
Zresztą można kupić za sto parę złotych na Allegro interfejs i zrobić to samemu z Carsoftu.
Opublikowano
Cześć-ja powiem tyle, że miałem ten sam problem i okazało się że sprzęgiełka w skrzyni były spalone.Po małym remoncie bunia śmiga jak nowa.
Opublikowano

ile kosztował cie ten remoncik i czy faktycznie miałes podobny przypadek jak ja ?

Mi zaproponowano w warsztacie zajmujacym sie naprawa ASB sprawdzenie jakiegos zaworka pod deklem tam gdzie znajduje sie filtr oleju i ewentualna wymiane.

BMW E39 523iA LPG
Opublikowano

Nie ma żadnego resetu komputera ASB, można jedynie zczytać błędy (ewentualnie je skasować ale napewno pojawią się znowu).

Tak jak pisze kolega wyżej masz spalone tarczki w skrzyni. Może to też być wina niskiego stanu oleju w skrzyni.

• Moderatorzy
Opublikowano
Nie ma żadnego resetu komputera ASB, można jedynie zczytać błędy (ewentualnie je skasować ale napewno pojawią się znowu).

Tak jak pisze kolega wyżej masz spalone tarczki w skrzyni. Może to też być wina niskiego stanu oleju w skrzyni.

Dlaczego piszesz że nie ma resetu kompa ASB?Podłącz pod Carsoftem i sprawdź.Dziwne zachowania skrzyni wynikają często ze złej adaptacji ASB w wyniku np. błędów które kiedys były i często pomaga reset....

Opublikowano

Panowie, byłem w drugim warsztacie po jezdzie testowej stwierdzono zuzycie tarczek koszt naprawy 1200zł, ale dopiero po rozebraniu skrzyni bedzie wiadomo czy to na 100% tarczki bo jak np jeszcze cos z płyta sterujaca lub utrata cisnienia naprawa moze kosztowac okolo 2500zł.

Dlatego chce sprawdzic wszystkie mozliwosci. Jesli mozna zrobic ten reset KTS BOSCH to prosze podpowiedziec jak ?

Moze tez bede miał mozliwosc podniany sterownika ASB - i tu pytanie czy wystarczy taki sterownik tylko podmienic czy nalezy go jakos zaprogramowac ?

A jesli juz nic nie pomoze to lepiej naprawiac czy szukac uzywanej skrzyni ?

BMW E39 523iA LPG
Opublikowano
Na twoim miejscu chyba bym naprawił. Nigdy nie wiesz co kupisz, a tak bedziesz miał juz spokój.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Ja tez bym naprawiał.

W Carsofcie jest zakładka"funkcje specjane" "adaptapion values" i "EGS Erase"

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odswiezam temat, jeszcze nic nie robiłem przy skrzyni ale zaobserwowałem dziwna rzecz, odpiołem przewód elektryczny od kick down pod pedałem pojechałem na jazde probna i co sie okazało, skrzynia działa nadal identycznie jak przed odpieciem czyli objawy takie jak opisywałem w pierwszym poście zadnej róznicy - co to oznacza ???

Mam cicha nadzieje ze to nieprawidłowa praca tego kick downa powoduje zła prace skrzyni a moze to jakis przekaznik lub moduł ???

BMW E39 523iA LPG
  • 6 lat później...
Opublikowano
Panowie mam podobny problem z kick Down mianowicie po wciśnięciu auto dochodzi do 80 km obroty Ida w górę do 4tysiecy i stoją w miejscu zero reakcji na gaz jakby przywieszone po chwili wraca do normy skrzynia pracuje idealnie do tej pory nie było żadnych problemów proszę o pomoc