Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja jechalem moją raz 250 licznikowe , byc moze by pokazalo jeszcze pare km wiecej ale juz musialem hamowac bo byl zjazd . E60 530dA .

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

tak sobie przeglądam i czytam to forum bo zastanawiałem się nad zakupem e60 i może diesla, mając nadzieję że jakoś to jeździ, niestety film który widziałem, szczerze mnie zniechęcił, musiałbym jeszcze taki filmik obejrzeć z 535d ale jeśli to taki sam "muł" powyżej 200 to odpuszczam diesla w ogóle, póki jestem młody i nie mam rodziny na utrzymaniu, diesel to nie auto dla mnie, przynajmniej ten 3.0 i nie atakuje tu nikogo tylko pisze o moich subiektywnych odczuciach po obejrzeniu tego filmu, powyżej 200 to auto już nie przyspiesza tylko powoli się rozpędza, zostanę jednak przy opcji 545 lub 550 bo tam w pełnym zakresie obrotów auto przyspiesza, nawet moje stare i poczciwe e39

pozdrawiam i więcej takich filmów proszę jak macie :D

po co komu porsche skoro można sobie pośmigać Bunią :D

Zmienione specjalnie dla Kolegi z forum :D

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a gdzie ( poza torem ) da sie jeździc powyżej 200 i ile razy w roku?
Opublikowano

Nielegalnie? Prawie wszędzie, gdzie jest dłuższy kawałek prostej :) Legalnie? Za Odrą na przykład, a ile razy w roku to już sprawa indywidualna.

Opublikowano
Raz mnie poniosła fantazja i rozpędziłem się do 220km/h (na zwykłej dwupasmówce i lekko wiało) .Gdybym był trochę młodszy i "bezdzietny" to może bym sprawdził czy jest blokada przy 250 :D :D .Tak przy 180-200km/h jest jeszcze spokojnie i stabilnie ale z każdym następnym km robi się nerwowo(pewnie przez ten wiatr i mam zwykłe zawieszenie).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nielegalnie? Prawie wszędzie, gdzie jest dłuższy kawałek prostej :) Legalnie? Za Odrą na przykład, a ile razy w roku to już sprawa indywidualna.

a Ty kazda prosta wykorzystujesz i jedziesz ile sie da?

Opublikowano

ja do Wrocławia często jeżdżę, autostradą Katowice Wrocław (do znajomych kilkanaście razy w roku) i tam spokojnie nocą da się jechać 250 i to na całkiem długim odcinku :D

od czasu do czasu wyjeżdżam za odrę do niemiaszków :D konkretnie do Mannheim trasa ponad 1000 kilometrów w jedną stronę i spokojnie jak wyjeżdżam z polski mogę już taką prędkość rozwijać :D

i właśnie dla tych 10 tysięcy kilometrów rocznie chciałbym mieć autko które przyspiesza w każdym zakresie prędkości :D

w sumie to dla tych 10 tysięcy kilometrów rocznie mam ten samochód :D :D bo na co dzień wystarczyło by mi Grande Punto czy Bravo w cenie mojego 12 letniego auta :D

pozdrawiam

Pozdrawiam

Opublikowano
Pewnego razu jadąc z kuzynem chciałem pokazać jak się zbiera moja Bunia i nagle przy prędkości 210km/h z polnej drogi wyjechał na środek pijany rowerzysta-odruchowo pedał chamulca w podłogę i ruch kierownicy w bok ,nie wiem jakim cudem nie wylądowaliśm na przydrożnych drzewach i rowerzysta wyszedł cało .Ale jak się zatrzymałem i wysiadłem żeby ochłonąć byłem cały spocony i nogi mi się uginały.Gdy dojechałem do domu i pomyślałem że mogłem osierocić rodzinę albo zabić ludzi i pójść do paki to ciary mnie przechodziły.To zdarzenie wiele mnie nauczyło i przestrzegam wszystkich przed zbyt szybką jazdą .Swoją drogą kontrola trakcij w e60 jest zawodowa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a Ty kazda prosta wykorzystujesz i jedziesz ile sie da?

Nie każdą, ale o co chodzi z tym pytaniem?

o to, czy jak tylko się da to jedziesz na maxa? czy moze czasami jak jest dość bezpiecznie, choć takiej gwarancji nie ma nigdy, a generalnie chodzi mi to o jazda z predkosciami powyzej 200 km/h wg mnie zdarza sie bardo rzadko w normalnym ruchu

Opublikowano

Raz w Chorwacji na autostradzie poszedlem Honda około 200km/h

Nawet w dieslu było widać, jak wskazówka od poziomu paliwa opada na dól... :mrgreen:

Uczucie fajne, lecz trzeba było być bardzo skoncentrowanym.

Dodam, że był to czerwiec i totalne pustki na drodze.

Przy takim ruchu, jaki jest w D, w ciągu dnia, na niektórych odcinkach, to bym sie nie odważyl.

Opublikowano
no i trzeba dodac, ze powyzej 200 to przyjemnosc z jazdy raczej marna, caly czas czlowiek bardziej skupiony, szumi jak cholera... osobiscie jak warunki na to pozwalaja to 180-200 lece i tej predkosci sie trzymam, wiecej krece jak np musze szybko wyprzedzic itp
Opublikowano
no i trzeba dodac, ze powyzej 200 to przyjemnosc z jazdy raczej marna, caly czas czlowiek bardziej skupiony, szumi jak cholera... osobiscie jak warunki na to pozwalaja to 180-200 lece i tej predkosci sie trzymam, wiecej krece jak np musze szybko wyprzedzic itp

dla mnie to największa przyjemność z jazdy właśnie przy tych prędkościach, pełne skupienie, adrenalina dźwięk V8 coś pięknego i chyba nie da się tego opisać słowami

Raz w Chorwacji na autostradzie poszedlem Honda około 200km/h

Nawet w dieslu było widać, jak wskazówka od poziomu paliwa opada na dól... :mrgreen:

diesle przy takich prędkościach są tak samo paliwożerne jak i benzyniaki jeśli nie bardziej :D

Pewnego razu jadąc z kuzynem chciałem pokazać jak się zbiera moja Bunia i nagle przy prędkości 210km/h z polnej drogi wyjechał na środek pijany rowerzysta-odruchowo pedał chamulca w podłogę i ruch kierownicy w bok ,nie wiem jakim cudem nie wylądowaliśm na przydrożnych drzewach i rowerzysta wyszedł cało .Ale jak się zatrzymałem i wysiadłem żeby ochłonąć byłem cały spocony i nogi mi się uginały.Gdy dojechałem do domu i pomyślałem że mogłem osierocić rodzinę albo zabić ludzi i pójść do paki to ciary mnie przechodziły.To zdarzenie wiele mnie nauczyło i przestrzegam wszystkich przed zbyt szybką jazdą .Swoją drogą kontrola trakcij w e60 jest zawodowa.

ja zaznaczyłem kolego że takie prędkości rozwijam tylko na autostradach a nie na normalnych drogach, na zwykłej drodze ryzyko że coś wbiegnie pod koła jest za duże a przy 200 czy więcej pokonuje się takie odległości w ciągu sekundy że po prostu brak czasu na reakcje, stąd nie ryzykuje lubie żyć a pozbawić kogoś życia też bym nie chciał, jeżdżę szybko ale z głową, o czym świadczy również moja bezwypadkowa historia, nie twierdzę również że jestem super kierowcą, bo takie przeświadczenie zabiło już nie jednego, używam mózgu do tego do czego został stworzony myślę że gdyby wszyscy używali mózgu podczas prowadzenia samochodu można by uniknąć wielu albo bardzo wielu wypadków niestety tak nie jest i pewnie nigdy nie będzie bo system kształcenia kierowców zmierza w stronę bezmyślności ...

Pozdrawiam

Opublikowano

o to, czy jak tylko się da to jedziesz na maxa? czy moze czasami jak jest dość bezpiecznie, choć takiej gwarancji nie ma nigdy, a generalnie chodzi mi to o jazda z predkosciami powyzej 200 km/h wg mnie zdarza sie bardo rzadko w normalnym ruchu

Zapytałeś się w temacie, gdzie jeździć takimi prędkościami, więc Ci odpowiedziałem, że praktycznie wszędzie, gdzie jest kawałek prostej.

Oczywiście, że nie jeżdżę wszędzie gdzie się da na maxa, bo szkoda zdrowia, auta, pieniędzy, a poza tym nie ufam tym wszystkim, którzy znajdują się poza moim autem i to moje zaufanie zmniejsza się wprost proporcjonalnie, im wyższą cyfrę wskazuje prędkościomierz :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to mnie uspokoiłeś :) fakt ze nieprecyzyjnie zapytałem , bo od poczatku nie chodzilo mi o to gdzie sie da, ale ze na pewno na codzien w większości nie jeździmy jak szaleńcy..., a z własnego doświadczenia wiem, ze im wiecej mam pod maska tym bardziej nie musze nikomu nic udowadniać
Opublikowano

Misi333k nie popadaj w skrajnosci bo przy tych predkosciach diesle pala o polowe mniej... mi przy 200 pali dyche na biturbo, benzyna pali 2 dychy, 1.8T w benzynie przy 180 palil mi 17 gdzie przy 90 palil 6-6,5 wiec mamy jakies rozbiezne info z tym, ze ja mam praktyczne bo kazdy doskonale wie ile zlopie benzyna powyzej 150km/h a diesel biega sobie gdzies w okolicy 8l przy silnikach +/- takich jak my mamy ;-)

dla mnie to największa przyjemność z jazdy właśnie przy tych prędkościach, pełne skupienie, adrenalina dźwięk V8 coś pięknego i chyba nie da się tego opisać słowami

i tak 10 godzin... pelne skupienie... jaki dzwiek V8? chodzi ci o ten maxymalny szum zagluszajacy radio?.... dojezdzasz na miejsce i czujesz sie jak po 48 godzinnej imprezie techno :D przy 200 juz trzeba mocno oczy wybaluszac na kazda strone a powyzej to jak dla mnie da sie to opisac slowami a nawet jednym slowe: "meczarnia" zwlaszcza jak mam z 1,5kkm przed soba no ale co kto lubi ;-)

Opublikowano
Misi333k nie popadaj w skrajnosci bo przy tych predkosciach diesle pala o polowe mniej... mi przy 200 pali dyche na biturbo, benzyna pali 2 dychy,

Z czego te 2 dychy wywróżyłeś? Z fusów?:) Muszę sprawdzić, czy ja przypadkiem klekota nie mam pod maską, bo mój pali ok. 4-5L mniej przy tych prędkościach :mrgreen:

Opublikowano
webber... masz bardzo mocne auto to jest pierwsze i najwazniejsze primo gdzie 200kkm to ten silnik nawet nie jedzie tylko spobie spaceruje po drodze co zapewne nie zrobi ci wiekszej roznicy w spalaniu czy to 180 czy 220 jak w mniejszych i slabszych silnikach wiec nie wiem jak to jest tam u ciebie bo nie znam nikogo z takim silnikiem, M3 kumplowi pali 18 jak tak sobie lecimy pod 200km/h odcinek okolo 600km po niemcowni gdzie ja manewruje w okolicy 10l/100km, glownie chodzilo mi o samo stwierdzenie Miska, ze diesle pala tyle samo a nawet wiecej od beznyny przy tych predkosciach bo to sie calkowicie mija z prawda bo pala duuuuuzo mniej, tak samo jak wiemy jaki jest halas od pedu powietrza powyzej 200km/h w E60 bo je mamy :wink: moze w e39 jak Misiek ma sa mniejsze opory ale nie sadze bo jak dotychczas w kazdej marce, ktora latalem powyzej 200km/h byl kociol i z kazda dyszka na cyferblacie halas narastal jakbym zwiekszyl predkosc o nastepne 50km
Opublikowano
, glownie chodzilo mi o samo stwierdzenie Miska, ze diesle pala tyle samo a nawet wiecej od beznyny przy tych predkosciach bo to sie calkowicie mija z prawda bo pala duuuuuzo mniej

Zrozumiałem o co Ci chodziło. Też uważam, że Diesel spali na pewno mniej niż benzyna, weźmy sobie chociażby porównanie 335d i 335i, które można sobie obejrzeć na youtube. Jednak twierdzenie, że benzyna spali 2x więcej od diesle'a jest lekką przesadą i tego dotyczył mój komentarz do Twojego posta :)

A tak trochę na marginesie, to czy na tym forum każdy temat musi się kończyć dyskusją na temat spalania? :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w E60 bo je mamy :wink: moze w e39 jak Misiek ma sa mniejsze opory

Akurat E60 ma jeden z lepszych współczynników oporu powietrza z aut produkowanych nawet obecnie, E39 przy E60 ma Cx jak drzwi do stodoły. Dlatego E60 przy tak dużych prędkościach pali tak mało i jest w miarę cicho. E39 530d przy 200 km/h to już ma wir w baku i to ostry, właśnie m.in. przez przeciętny współczynnik oporu powietrza. Zresztą zobaczcie najnowsze samochody (E60 też) jak są pozakrywane od spodu osłonami właśnie po to żeby jak najlepiej opływało je powietrze, co może w mieście znaczenia nie ma, ale na trasie gigantyczne.

Opublikowano
Misi333k nie popadaj w skrajnosci bo przy tych predkosciach diesle pala o polowe mniej... mi przy 200 pali dyche na biturbo, benzyna pali 2 dychy, 1.8T w benzynie przy 180 palil mi 17 gdzie przy 90 palil 6-6,5 wiec mamy jakies rozbiezne info z tym, ze ja mam praktyczne bo kazdy doskonale wie ile zlopie benzyna powyzej 150km/h a diesel biega sobie gdzies w okolicy 8l przy silnikach +/- takich jak my mamy ;-)

Ja powiem tak nie popadam w skrajności, nie jeździłem takim dieslem co ma prawie 300 kuców :D

pisałem wcześniej że ten 3 litrowy z filmiku mnie rozczarował

jeśli chodzi natomiast o to spalanie to widzisz jednak chyba mnie nie zrozumiałeś, moje autko przy normalnej jeździe jaką uskuteczniam pali około 12.8 shelowego racinga przy prędkościach rzędu 200 spalanie wzrasta do 16 -20 litrów w zależności od natężenia ruchu i ilości przyspieszeń, jazdę z tempomatem czy samodzielne dawkowanie paliwa

diesel natomiast paliłby pewnie 8-10 litrów przy zwykłej jeździe a przy prędkości rzędu 200 też spala 16-20 i teraz wzrost procentowy to w benzynie jakieś 30 -70 % wzrostu spalania w dieslu to między 60 a 150 % czyli relatywnie większy to co pokazuje komputer to jedno a realia to 2 gie, słabo wierzę w ta twoją dyche ale :D mogę się mylić bardzo jestem zaciekawiony tym silnikiem właśnie, tylko ciężko go znaleźć w mojej okolicy żebym kogoś poprosił o przewiezienie mnie takim autkiem

i tak 10 godzin... pelne skupienie... jaki dzwiek V8? chodzi ci o ten maxymalny szum zagluszajacy radio?.... dojezdzasz na miejsce i czujesz sie jak po 48 godzinnej imprezie techno :D przy 200 juz trzeba mocno oczy wybaluszac na kazda strone a powyzej to jak dla mnie da sie to opisac slowami a nawet jednym slowe: "meczarnia" zwlaszcza jak mam z 1,5kkm przed soba no ale co kto lubi ;-)

nigdy tak długo nigdzie nie jechałem, 1000 kilometrów 8 godzin z postojami jakimś jedzeniem z rzadszymi postojami 7 godzin ale jazda już męczyła, pewnie 6 godzin też by się dało ale po co się katować, u mnie jednak słychać silnik przy tej prędkości nadmiernego szumu nie słychać, może mam jakąś wyciszaną wersje samochodu, przy 250 u mnie było ciszej niż w audi a6 2.5tdi przy 180 byłem w wielkim szoku, ale takie były moje subiektywne odczucia, oczywiście pełne skupienie przez 8 godzin jest nie do uzyskania, ale z tak pełnym skupieniem jeździsz tylko po polsce, i do 200 kilometrów od granicy, potem w niemczech już nie musisz się maksymalnie skupiać bo wiesz że nikt nie wyjedzie ci prosto pod koła ze środkowego pasa czy jakieś inne podobne historie znane z naszych dróg, fakt 250 przez dłużej niż godzinke może zmęczyć :D ale tak do godzinki to dla mnie frajda maksymalna :D

Pozdrawiam