Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pekla mi sprezyna. dotoczylem sie do pierwszego lepszego mechanika bo dzwieki wydobywajace sie z podwozia budzily przerazenie. mechanik wymienil jedna sprezyne bo twierdzi, ze ja sie tak upieralem. owszem toczylismy ostry spor ale o cene a nie to czy wymienic jedna czy dwie. instynktownie czuje, ze takie rzeczy wymienia sie parami. stad pytanie - czy inna charakterystyka sprezyn na tej samej osi to powazne zagrozenie? cos wiecej niz tak/srednie/nie?
Opublikowano (edytowane)
Mialem podobny problem z tym, ze moj samochod nie przeszedl badan technicznych ze wzgledu na peknieta sprezyne(nie byla zlamana tylko peknieta w jednym kawalku). W "serwisie" wymienili mi tylko jedna - http://www.servicetv.republika.pl . Auto prowadzilo sie bez zarzutu. Edytowane przez cutthr0at
E38 735iA Sport Individual 99`
Opublikowano

jak nie ma roznicy ze jedna strona jest wyzej a druga nizej to mozna tak jezdzic wedlug mnie, chodz prawidlowo powino sie wymieniac caly przod

lub caly tyl lewa i prawa, takie jest moje zdanie

e38 m62
Opublikowano
jak nie ma roznicy ze jedna strona jest wyzej a druga nizej to mozna tak jezdzic wedlug mnie, chodz prawidlowo powino sie wymieniac caly przod

lub caly tyl lewa i prawa, takie jest moje zdanie

No i jeszcze rada chamskiej naprawy :P Jak wymieniać jedną to na używana :D Są ludzie co jeden amortyzator wymienią na używany a potem jeżdżą :D

Ale ASO przesadziło... myślałem że w ASO nie robią takiej chamówy.

BTW. dziwne że w tak nowym aucie pękła sprężyna :( Jedyny podobny przypadek jaki znam to obniżony 525 TDS z dużym przebiegiem... kumplowi w takim pękła sprężyna a jeździł jak wariat. Tylko że to znacznie starsze auto.

A ile dałeś za wymianę sprężyny? Wg mnie trzeba by liczyć z 60 pln. Przy okazji warto sprawdzić łożysko nad nią... ja już niestety zmieniałem przy okazji wymiany amortyzatorów na szerokich oponach i koleinach nie źle to łożysko dostaje.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ale ASO przesadziło... myślałem że w ASO nie robią takiej chamówy.

BTW. dziwne że w tak nowym aucie pękła sprężyna :(

A ile dałeś za wymianę sprężyny? Wg mnie trzeba by liczyć z 60 pln.

to nie było ASO tylko taki quick-fit

w sprezynie pekl ostatni zwoj, nie wiem czy to rzadka sytuacja, auto jest z 1994 wiec na pewno nie "nowe"

sprezyna "Coil Springs Germany" za 190zł plus wymiana 150zl

Opublikowano

jak wymienisz jedną sprężynę, to wątpliwe, by miała takie same, czy chociaż mocno zbliżone charakterystyki dynamiczne pracy.

Przy dużych prędkościach może mocno rzucać autem, na zakrętach możesz czuć, że auto wynosi

Opublikowano (edytowane)
W mim przypadku auto z jedna prawdopodobnie nowa sprezyna prowadzilo sie rewelacyjnie nawet powyzej 200km/h. O tym ze mialo wymieniana lewa sprezyne wiem z ksiazeczki serwisowej http://usterki.hobby-elektronika.eu/funai.html to ze wymieniona byla tylko jedna poznalem po ok 4 miesiacach uzytkowania bo lewa miala idealna farbe a prawa odpryski i rdze. Edytowane przez cutthr0at
E38 735iA Sport Individual 99`
Opublikowano
to duzo cie skasowal za wymiane, koles wymienial w vektrze ostatnio to placil po 50 zl za sztuke a robil 2, wiec wydaje m isie ze to duzo 150zl
e38 m62
Opublikowano
Spokojnie wymieniaj jedną sprężynę,sprawdz numery sprężyny,żeby póżniej nie było tak,że są różnej twardości,to że może wyrzucać auto z zakrętu,to nie wina sprężyny tylko zużytych amortyzatorów,zakładając,że sprężyny nie są popękane.Amortyzatory to już inna bajka,nigdy nie zdecydował bym się wymienić jednej sztuki.
Nur bmw e32
Opublikowano

Tez nie zdecydował bym się na wymiane jednej sztki

Wyjątek może stanowić jedynie pęknięcie owej w nowym aucie z niskim przebiegiem w wyniku wjechania w dziure lub coś podobnego

w starszym przechodzonym samochodzie to troche nie bezpiecne

Cziekawe jak na wdze przedstawiały by się naciski na poszczegulne koła :?: Mogą wyskoczyć spore różnice :idea:

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Kolega mnie pocieszal, ze marna nowa sprezyna pewnie ma zblizona charakterystyke pracy jak zmeczony oryginal. No i wyobrazcie sobie, ze wczoraj zrobilem przeglad teczniczny i ... L:63 P:62.
Opublikowano

mam dojście do dobrych zamienników....na codzień pracuję w hurtowni więc cene też zrobię Ci dobrą!!

Polecam szwedzkie sprężyny Lesjofors.......ich wyroby są naprawde dobre a cena też powinna Ci się spodobać!!

pisz na gg lub 668152067