Skocz do zawartości

Cykanie w silmiku, może zły olej?? Zawory ??

Panicz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

nie jestem inżynierem i nie wiem czemu trzeba być olejowym monogamistą :D Ale wyczytałem to m.in. w mądrych książkach, a także kilkukrotnie na tym forum, nawet ostatnio ktoś kto pracuje w olejach się dokładnie wypowiadał, nie moge znaleźć bo tematów o olejach jest sporo :?

to ja wróce do swojego pytania. To moge zmienic z minerała elf sporti na półsyntetyk castrol magnatec albo valvoline max life ? pozdro

Ja jezdze na full syntetyku.Wczesniej po mineralu,wlalem 5W40 a teraz 10W60 castrol RS/Edge/.

Nic sie nie dzialo,0 wyciekow.0 strat oleju.

Moim zdaniem mozesz spo0kojnie wymienic na polsyntetyk.

pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
  • 4 lata później...

Witam

Spotkalem sie wiele razy ze stukaniem zaworow w Bmw , mialem juz pare modeli takze moge Panowie cos doradzic. Glowne przyczyny sa dwie :

1--------- Niski poziom oleju w silniku ------( w bmw e46 330Ci po remapie ----- zawsze dolewalem olej-------to nie jest defekt silnika -----poprostu jak sie jezdzi na maxa to silnik musi pobrac troche oleju----------wlasciciele 316 w automacie powiedza ze jestem glupi i silnik nie ma prawa brac oleju-------ja nie jezdzilem z miejsca a do b --- poprostu katowalem-----gdy bylo za malo oleju silnik cykal----- wyraznie bylo slychac ze byl to dzwiek * suchego zaworu * ze tak to nazwe.

2---------- Typ oleju------- Panowie nie sluchajcie sie 70 procent Samolukow Mechanikow, ich dedukcje* typu metoda moze bedzie dzialac moze nie * skonczyly sie wraz z produkcja E36 szostek. Wymyslaja typy olejow --- a moze ten -- a moze tamten ---- kazdy sie sciga ze jego olej lepszy ---- az smiac mi sie chce ---- a sam jezdzi Polonezem . Owszem do nowego autka na dotarciu serwis wleje nam odpowiedni olej nie ma co sie martwic ---------ale pozniej postepojmy z Wytycznymi --- Olej do Bmw kazdych wersji benzynowych powinien byc Castrol Magnatec 15W40 . Tak wlasnie ten ----- Nawet na kurku oleju silnikowego widnieje rekomendacja bmw dla firmy Castrol. Bmw to nie sa glupki ------- jezeli oni rekomenduja ten olej to znaczy ze jest najlepszy ----- sprawdzony pod roznymi obciazeniami i temperaturami przez serwisantow --------dlatego jest wlasnie ta rekomendacja . Jaki LOTOs z pewnego Zrodla !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Az smiac mi sie chce . mam ten problem obecnie z moja E92 jakis idiota nalal syntetyka jak do nowki ----- i zaczelo cykac ------ po wymianie na castrola 15w40 ustalo. Panowie lalem ten olej do :

E92 325i

E38 730i

E46 320i Coupe

E36 318

E39 540i manual-4.4 v8

E46 330Ci Cabrio

itd.

Posiadalem wiele modeli Bmw i obecnie Posiadam------------------------- do wszystkich leje Castrola Magnateca 15w40 i chodza super ----- bez problemow --- bez cykania .

Mieszkam obecnie W Anglii juz od wielu lat ------ zawsze bylem czlonkiem klubu Bmw w UK------ a Ciakawostka jest to ze na Forum bmw w Uk pisza ze Castrol Magnatec 15W40 to olej jaki tylko i wylacznie powinien byc lany do bmw wersji M-Power -- M3 E92. Nie uwazam siebie za mechanika --- poprostu to akurat wiem z Zycia i Wlasnych Praktyk z Firma BMW .