Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dla mnie takie rozwiązanie jest bezsensowne, bo będą się chamy wpychać na siłę przed jadące samochody. A tu gdzie ruch odbywał się bezkolizyjnie takie strzałki lub zjazdy z pominięciem świateł istniały i istnieją, więc na darmo nie trzeba było czekać na czerwonym. Jeśli po Polsce jeździliby sami normalni kierowcy to taka strzalka owszem ułatwiałaby życie, jednak w naszych warunkach będzie tak że chamy w tuningowanych golfach 3 i kadetach będą się wciskać przed koła innym użytkownikom - tak kraj.
POLSKA TO JEDYNY KRAJ W KTÓRYM PREZYDENT MA SWOJĄ KOPIĘ ZAPASOWĄ
Opublikowano
ale istniała na takich skrzyżowaniach gdzie nikt ci z twojej lewej strony po prostej nie nadjeżdżał a teraz może byc to na każdym skrzyżowaniu z sygnalizajcą niezależnie od jego budowy
Opublikowano
ale istniała na takich skrzyżowaniach gdzie nikt ci z twojej lewej strony po prostej nie nadjeżdżał a teraz może byc to na każdym skrzyżowaniu z sygnalizajcą niezależnie od jego budowy

kolega w angli siedzi ? bo jak nie to rzeczywiscie jest cementowy :P

co do tych strzalek to szczerze mowiąc gdy mam czerwone i chce skrecic(jakby ktos mial watpliwosci np jasio :lol: to chodzi o skret w prawo :P ) to i tak skrecam nie czekam na jakąs durną strzałke. a teraz ci przedemna nie bedą czekać, troche mnie to wkurza ale nie przeginam i nie trąbie na nich wkoncu czekają zgodnie z przepisami :twisted:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
co do tych strzalek to szczerze mowiąc gdy mam czerwone i chce skrecic(jakby ktos mial watpliwosci np jasio :lol: to chodzi o skret w prawo :P ) to i tak skrecam nie czekam na jakąs durną strzałke.

Czyli łamiesz przepisy (wjazd na skrzyżowanie przy czerwonym świetle to jeden z podstawowych) i jeszcze sie tym chwalisz. Zmień marke bo tworzysz obraz "typowego kierowcy BMW" - oczywiście w mniemaniu ludu pracującego miast i wsi.

Opublikowano

kolega w angli siedzi ? bo jak nie to rzeczywiscie jest cementowy :P

co do tych strzalek to szczerze mowiąc gdy mam czerwone i chce skrecic(jakby ktos mial watpliwosci np jasio :lol: to chodzi o skret w prawo :P ) to i tak skrecam nie czekam na jakąs durną strzałke. a teraz ci przedemna nie bedą czekać, troche mnie to wkurza ale nie przeginam i nie trąbie na nich wkoncu czekają zgodnie z przepisami :twisted:

źle mnie zrozumiałeś :) chodzi mi o to, że jak miałeś skrzyżowanie w kształcie + (nie wiem jak to inaczej obrazowo przedstawić :D ) to przypuśćmy że jechałeś ze strony dolnego ramienia tego plusa i stanąłeś na czerwonym by skręcić w prawo. zielone mieli wtedy ci którzy nadjeżdżali z lewego i prawego ramienia plusa i strzałki zostały zniesione właśnie po to by ten co jechał z lewego ramienia i ty jadący z dolnego ramienia nie kolidowali ze sobą chcąc wjechać na prawe ramię.

no albo obrazowo wytłumaczyłem albo zamotałem jeszcze bardziej, ale myślę że przejrzyście nawet mi to wyszło :lol:

Opublikowano
kolego isys ja wiem o tym wcale sie nie chwale tylko wyrazam swoje zdanie :8) zaraz mi napiszesz ze pewnie wtedy nie patrze na skrzyzowanie wiec ci powiem ze nie skrecam komuś przed maske tylko wtedy gdy moge sie wlonczyc do ruchu nie powodując aby ktos hamował :8)

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

warto tam być!!!

Opublikowano
źle mnie zrozumiałeś :) chodzi mi o to, że jak miałeś skrzyżowanie w kształcie + (nie wiem jak to inaczej obrazowo przedstawić :D ) to przypuśćmy że jechałeś ze strony dolnego ramienia tego plusa i stanąłeś na czerwonym by skręcić w prawo. zielone mieli wtedy ci którzy nadjeżdżali z lewego i prawego ramienia plusa i strzałki zostały zniesione właśnie po to by ten co jechał z lewego ramienia i ty jadący z dolnego ramienia nie kolidowali ze sobą chcąc wjechać na prawe ramię.

no albo obrazowo wytłumaczyłem albo zamotałem jeszcze bardziej, ale myślę że przejrzyście nawet mi to wyszło :lol:

Wytłumaczyłeś...

ale...chcesz zrobie Ci zdjęcie skrzyzowania właśnie takiego + -syt.jest dokładnie taka sama jak opisujesz-strzałka jest!I zresztą znam jeszcze kilka takich przypadków.Strzałki niby zostały zniesione a tak naprawde gdzie niegdzie dalej funkcjonowały.Ja generalnue uważam to za dobry pomysł,ale trzeba będzie w niektórych miejscach bardziej uważać bo przyzwyczajeni ze nie ma strzałki możemy sie zdziwić jak ktoś nam z prawej wyskoczy. :wink:

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Cementowy Jasio, po twoich enigmatycznych wypowiedziach wnioskuje ze chodzi ci o to, gdy skrecasz w prawo to na ten pas co chcesz sie wlonczyc jadą auta z twojej lewej strony bo mają zielone swiatlo :?:

jesli tak jest tymbardziej nie wiem co masz na mysli :?

warto tam być!!!

Opublikowano
ale...chcesz zrobie Ci zdjęcie skrzyzowania właśnie takiego + -syt.jest dokładnie taka sama jak opisujesz-strzałka jest!I zresztą znam jeszcze kilka takich przypadków.Strzałki niby zostały zniesione a tak naprawde gdzie niegdzie dalej funkcjonowały.Ja generalnue uważam to za dobry pomysł,ale trzeba będzie w niektórych miejscach bardziej uważać bo przyzwyczajeni ze nie ma strzałki możemy sie zdziwić jak ktoś nam z prawej wyskoczy. :wink:

Ok. Tak może być. Tyle że zapala sie ona wtedy kiedy skręt w prawo jest bezkolizyjny, czyli ci w poprzek z jakiegoś powodu mają czerwone. To była idea zmiany strzałek ze stałych na zapalane.

Opublikowano
kolego isys ja wiem o tym wcale sie nie chwale tylko wyrazam swoje zdanie :8) zaraz mi napiszesz ze pewnie wtedy nie patrze na skrzyzowanie wiec ci powiem ze nie skrecam komuś przed maske tylko wtedy gdy moge sie wlonczyc do ruchu nie powodując aby ktos hamował :8)

To w takim razie co przeszkadza Tobie przejechać na czerwonym na wprost - oczywiście po sprawdzeniu czy nikt nie jedzie i nie będzie musiał hamować :twisted2:

btw: włączyć

Opublikowano

Basti no ja się nie spotkałem z takim skrzyżowaniem, chyba że tak jak kolega napisał były to skrzyżowania kształtu + ale miały bezkolizyjny charakter, że ci z lewego ramienia mieli wtedy czerwone światło, ale Polska to taki zamotany kraj że możliwe jest to co mówisz :D

Beemwu no ja już nie wiem czego nie rozumiesz :D

Opublikowano

jasio ale zapominasz ze aby prawidlowo wlaczyc sie do ruchu przejezdzajac na zielonej strzalce zawsze powinienes sie zatrzymac,ze o przepuszczeniu jadacych z lewej juz nie wspomne.nie mozna tak dramatyzowac.to naprawde wygodne rozwiazanie.pozatym zasada ograniczonego zaufania.nawet jak przejezdzasz na zielonym

Opublikowano

Ta strzałka kontrowersyjna była bo ludzie się nie zatrzymywali mimo czerwonego światła i zieloną strzałkę traktowali jako nadrzędną - kiedyś jakiś policjant się wypowiadał w TV, że on osobiście nie zatrzymuje się przy zielonej strzałce bo po kilku wizytach u blacharza odpuścił :lol:

Po drugie często ludzie ruszali z miejsca po czym zatrzymywali się żeby jeszcze kogoś przepuścić w tym momencie kierowca z tyłu już upewniał się czy nic nie jedzie z lewej nie patrząc co się dzieje z przodu i ładował się w zadek poprzedzającego - częsty widok w miastach.

Mimo wszystko uważam, że zielona strzałka powinna funkcjonować.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

Po drugie często ludzie ruszali z miejsca po czym zatrzymywali się żeby jeszcze kogoś przepuścić w tym momencie kierowca z tyłu już upewniał się czy nic nie jedzie z lewej nie patrząc co się dzieje z przodu i ładował się w zadek poprzedzającego - częsty widok w miastach.

Mimo wszystko uważam, że zielona strzałka powinna funkcjonować.

tu ci racje przyznam.sam widzialem takie stluczki a i sam pare razy bym komus wjechal w zad.

Opublikowano
Basti no ja się nie spotkałem z takim skrzyżowaniem, chyba że tak jak kolega napisał były to skrzyżowania kształtu + ale miały bezkolizyjny charakter, że ci z lewego ramienia mieli wtedy czerwone światło, ale Polska to taki zamotany kraj że możliwe jest to co mówisz :D

No niestety...ci z lewej-też mają zielone.Potem dostajesz "normalne" zielone i ... piesi mają zielone! :mad2:

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zielone strzałki w minionych latach jednak rozładowywały korki miejskie.

Jak zwykle - głupota i niedoedukowanie krajowych polityków spowodowały likwidację tego elementu.

Powód był prosty - w krajach UE nie ma strzałek, więc ktoś zinterpretował (totalna głupota, jak zwykle), że po wejściu Polski do UE będą sprzeczne z przepisami. A PRZECIEż NIC NIGGDZIE NA TEN TEMAT NIE PISAłO.

Więc je zlikwidowano, a Francuzi, Hiszpanie i paru innych byli tym zdziwieni - chwalili takie rozwiązanie, mimo iż u siebie takiego nie mieli.

Koszt likwidacji "rysunków" był nieproporcjonalnie duzy do zamysłu, teraz koszt ich ponownego założenia będzie podobny, a jak zwykle za cudzą GŁUPOTE (czyt. głupote polityków) zapłacą zwykli podatnicy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Należy też pamiętać, że zielona strzałka umożliwia WARUNKOWY skręt w prawo, o czym wiele osób zapomina..... Warunkowy czyli po ustąpieniu pierwszeństwa tym wszystkim którzy mają takowe w danej sytuacji. Spotykam się z sytuacją że samochód zawracający na zielonym świetle musi hamować przed autami skręcającymi na zielonej strzałce w prawo.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Należy też pamiętać, że zielona strzałka umożliwia WARUNKOWY skręt w prawo, o czym wiele osób zapomina..... Warunkowy czyli po ustąpieniu pierwszeństwa tym wszystkim którzy mają takowe w danej sytuacji.

dodac jeszcze nalezy obowiazek zatrzymania pojazdu przed przejsciem dla pieszych.a dopiero potem jezeli warunki pozwalaja mozna skrecic w prawo.

z doswiadczenia wiem ze niewielu kierowcow sie zatrzymuje.

Opublikowano
Strzałka, jak strzałka zwał jak zwał. Po co ją rysować? Umieszczać sygnalizator? Nie można wprowadzić przepisu, że na czerwonym można skręcić warunkowo w prawo? Vide USA? Żadnych dodatkowych sygnalizacji, a założenie zostało spełnione.
"... Jednością Silni, Rozumni Szałem... "
Opublikowano
Nie można wprowadzić przepisu, że na czerwonym można skręcić warunkowo w prawo? Vide USA? Żadnych dodatkowych sygnalizacji, a założenie zostało spełnione.

wiesz ze nie wszedzie.w ny nie mozna skrecac a pojedziesz do nj i juz mozesz.lepiej oznakowac.bo byc moze nie bedzie strzalki na wszystkich skrzyzowaniach.

Opublikowano

Najlepiej sprawdzić jakich skrzyżowań jest więcej czy takich gdzie można, czy takich gdzie nie można.

1. Więcej jest takich gdzie można - przepis ogólny pozwalający + znak na pozostałych "No Turn on RED"

2. Więcej tych gdzie nie można - przepis ogólny zabraniający + strzałki

Żadna filozofia.

"... Jednością Silni, Rozumni Szałem... "