Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
talerzyki są przekładane więc nie musisz ich dokupować. estem na świerzo w tym temacie w czwartek tez wymieniałem i zbijałem talerzyki ze starych amorów na nowe BUILSTEINY.
Opublikowano

jesli mozna spytac ;jakie bilsteiny kupiles i ile zaplaciles?

Ja,kupilem B6 i przez dwa lata ,regenerowalem dwa przednie (za darmo na szczescie).Pieknie sie prowadzi samochod na autostradzie. Na prawde "poezja".Ale w centrum NY drogi sa jak na ukrainie ,moze nawet gorzej.Nie nadaja sie ,nawet na nie wielkie nie rownosci.Jeszcze 18" mparallel do tego i wole jechac metrem.

Kolega tez w e39, zalozyl zwykle sachs serie i powiem ,ze duzo lepiej i bez awaryjnie.

Nasze drogi tez nie sa najlepsze dla tego nie polecam B6.

Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.
Opublikowano
Czyli co, Bilstein jest kiepski, odradzacie? Też mnie czeka wymiana na przodzie i właśnie zastanawiałem się nad Bilsteinami, ale skoro ktoś pisze, że są słabe, to chyba pozostaje Sasch, który jest droższy.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
A tak na marginesie, da radę wymienić samemu ( dużo roboty ), czy lepiej do mechanika? Jeśli wymieniacie samemu, to może ktoś napisze delikatny manual, co i jak :wink:

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
zapłaciłem za Bilsteina 650zł wraz z osłonami i odbojami. Jestem bardzo zadowolony. Moje choć nie były wytłuczone na max to po wymianie różnica jest ogromna!. Auto stabilne nic nie póka bo już prawy zaczynał mi stukotać. W zimę nawet zamarzł więc wymiana musiała w końcu nastąpić. Polecam i ogólnie to ludzie pozytywnie sie wyrażają o tych amorkach. Talerzyki nie wymieniałem. Poprostu je przełożyłem. Nie słyszałem nigdy żeby komuś pękł więc nie wiem czy to prawda ale dla mnie to baja. Pozdrowionka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wymienialem u siebie tyl na bilsteina (poprzednie amory sachsa po przebiegu 210k km mialy dobra sprawnosc, jednak na jedym pojawilo sie minimlane pekniecie przy dolnym mocowaniu) - nie bylem zadowolony po wymianie, gdyz bilstein okazal sie bardziej miekki niz stary sachs (amory standard)

po drugie pytanie czy bilstein jest aluminiowy jak sachs? ktos mnie dopiero pozniej uswiadomil, ze sachs jest aluminiowy (czyli tak jak powinno byc) a bilstein nie jest (czyli zawieszenie jest minimalnie ciezsze)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

po drugie pytanie czy bilstein jest aluminiowy jak sachs? ktos mnie dopiero pozniej uswiadomil, ze sachs jest aluminiowy (czyli tak jak powinno byc) a bilstein nie jest (czyli zawieszenie jest minimalnie ciezsze)

No i co z tego??? Sam napisałeś "minimalnie". No i??? Sachs też jest minimalnie droższy ale to minimalnie jeśłi chodzi o cenę jest odczuwalne a waga zawieszenia nie. Więc wybór należy do Ciebie. Ja mam standardowe zawieszenie i po wymianie wcale nie jest miększy na Bilsteinach niż na oryginalnym zurzytym sachs. Sporo ludzi chwali i poleca Bilstena. Ja osobiście też.

Opublikowano
W oryginale szło Boge, czyli produkowane przez aktualnie BOGE-SACHS Boge i Sachsy są najbliższe ideału... Ja na Sachsa nei narzekam...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Czy Sache są z talerzami? Co jeszcze oprócz sprężyn należy sprawdzić przy wymianie amorków i można ewentualnie wymienić? Słyszałem o jakiś odbojach, czy coś w tym stylu, co to jest i jak sprawdzić, czy są ok?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i co z tego??? Sam napisałeś "minimalnie". No i??? Sachs też jest minimalnie droższy ale to minimalnie jeśłi chodzi o cenę jest odczuwalne a waga zawieszenia nie. Więc wybór należy do Ciebie. Ja mam standardowe zawieszenie i po wymianie wcale nie jest miększy na Bilsteinach niż na oryginalnym zurzytym sachs. Sporo ludzi chwali i poleca Bilstena. Ja osobiście też.

i po co sie tak goraczkujesz? cos ci nie pasuje w tym co napisalem?

ja naleze do ludzi, ktorzy chca miec w samochodzie, to co powinno byc, skoro oryginalny amor jest aluminiowy, to chcialbym miec aluminiowy - w momencie zakupu nie mialem wiedzy na temat roznicy sachs/bilstein i kupil to co kupilem; jesli dla ciebie roznicy nie ma, to fajnie, dla mnie to nie problem; jednak komus to moze robic roznice

po to sie pisze na forum, aby inni tez wiedzieli, to ze jestes zadowolony z bilsteina to juz sie dowiedzielismy, nie musisz sie powtarzac

ps.

"(...)po wymianie wcale nie jest miększy na Bilsteinach niż na oryginalnym zurzytym sachs(...)"

bardziej poprawnie byloby "bardziej miekki" (a nie miekszy) - poza tym jaki ma sens to co napisales: porownie zuzytego sachsa do nowego bilsteina?

nie pisze sie zurzyty, tylko zuzyty

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

i po co sie tak goraczkujesz? cos ci nie pasuje w tym co napisalem?

ja naleze do ludzi, ktorzy chca miec w samochodzie, to co powinno byc, skoro oryginalny amor jest aluminiowy, to chcialbym miec aluminiowy - w momencie zakupu nie mialem wiedzy na temat roznicy sachs/bilstein i kupil to co kupilem; jesli dla ciebie roznicy nie ma, to fajnie, dla mnie to nie problem; jednak komus to moze robic roznice

po to sie pisze na forum, aby inni tez wiedzieli, to ze jestes zadowolony z bilsteina to juz sie dowiedzielismy, nie musisz sie powtarzac

ps.

"(...)po wymianie wcale nie jest miększy na Bilsteinach niż na oryginalnym zurzytym sachs(...)"

bardziej poprawnie byloby "bardziej miekki" (a nie miekszy) - poza tym jaki ma sens to co napisales: porownie zuzytego sachsa do nowego bilsteina?

nie pisze sie zurzyty, tylko zuzyty

to ty się tu rzucasz i unosisz. Dla mnie to Ty możesz wkładać nawet resory od Żuka. Ja wyraziłem swoje zdanie a Ty swoje z dodatkiem agresji i cwaniakowania. To że zakładasz sobie Sachsa i płacisz jak za zboże bo chcesz mieć tylko obudowę aluminiową to nie oznacza że są najlepsze i że ma obudowa wpływ na komfort jazdy!!!!!!! I to nie ja sie tu uniosłem tylko Ty zareagowałeś na moją wypowiedz jak byk na czerwoną płachtę wiec sie zastanów nad sobą a potem krytykuj Bilsteina i innych ludzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Danek24, ochlon troche stary, nie badz mientki :)

przeczytaj jeszcze raz co ja napisalem, przeczytaj to co sam napisales... mam nadzieje, ze dojdziesz do wniosku, ze napisales glupoty; jesli konkluzja bedzie inna, to jest jeszcze gorzej niz myslalem...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1