Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślałem o wycięciu katalizatora w moim TDSie, zamiast niego chce wspawać zwyklą rurkę która ułatwi przepływ spalin. Przy przebiegu 360tys km katalizator jest pewnie zapchany, więc taki zabieg doda mu trochę mocy :8)

Tylko czy w TDSie jest wogóle katalizator?

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano

Różnie to bywa z katalizatorami, w jednych są, w drugich nie ma. Najlepiej zerknij pod auto :)

http://images27.fotosik.pl/183/72e71eaa35d541ac.jpg

tak wyglądać będzie zwykły tłumik

http://images32.fotosik.pl/194/2ea1916cca7cf7ae.jpg

A na tym dużym obrazku masz katalizator :) różnice są bardzo wyraźne, więc nie powinieneś mieć problemów

pozdrawiam

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
Najlepiej jeśli masz kata do wymiany to wstaw też kata-nie ma sensu kombinować,dbaj o środowisko,marzenia o dodatkowej mocy wsadz między bajki.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano

Bez urazy Panowie ale widzę że nie znacie się na rzeczy. Wycinałem już kata w Lancii Kappie 2.4 td z przebiegiem 330tys km i Mistubishi Galancie 2.0 td 260tys km.

Gwarantuje wam że warto to zrobić w każdym dieslu z podobnym przebiegiem... auto wyraźnie zyskuje na przyśpieszeniu a co do głośności to wzrosła niewiele.

Żeby uzyskać podobne efekty jest tylko jeden właściwy sposób wycięcia katalizatora. Zastąpienie go rurą o tej samej średnicy co reszta wydechu! Wydłubywanie zawartości katalizatora nie jest odpowiednią metodą gdyż powstaje nam puszka rezonansowa na środku wydechu która powoduje wyraźny wzrost głośności auta i zaburzenia przepływu spalin w wydechu (niepotrzebne rozprężenie i sprężenie przy przejściu przez katalizator spowalnia prędkość gazu).

Natomiast jeżeli chodzi o strumienice to wywołują one dziwny metaliczny dźwięk z wydechu a także jako urządzenia zaprojektowane do aut wolnossących negatywnie wpływają na prace turbo sprężarki.

Otóż strumienica może też spowalniać przepływ gazów wydechowych i tylko przy pewnej prędkości gazów wylotowych zaczyna przyśpieszać ich przepływ . W sytuacji takiej mimo rosnących obrotów turbiny, ciśnienie na kolektorze wydechowym nie wzroście do wartości krytycznej w skutek czego zawór uwalniający gaz przy przeciążeniu nie zadziała a ciśnienie na dolocie będzie wciąż rosnąć. W eksteremalnych przypadkach długotrwałego przeciążania auta może doprowadzić to do awarii - koledze w punto 1.7TD po założeniu strumienicy pękła głowica ale przecież nie wiadomo czy to przez strumienicę czy kierowce ;)

Opublikowano
Osobiście też polecam ,fajny dzwiek, a moc moze delikatnie wzrosła ale moze tez mi sie wydaje,poza tym przy przebiegach powyżej 300 tysi to juz tez niewiele z niego zostało , a co do ochrony środowiska ,jak juz nie działa to po co go trzymac zawsze to kg mniej ,i dodatkowo możesz do sprzedać i jesteś 300 pln do przodu:)))))
Opublikowano
My możemy się nie znać na rzeczy ale tym swoim kawałkiem rurki ośmieszasz inżynierów nie tylko europejskich :twisted2: .Bez urazy.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano

Ja też jestem zdania że, lepszy jest kawałek rurki od zapchanego katalizatora. A po 300,000 prawie każdy taki jest, o ile jeszcze jest w całości i na swoim miejscu a nie w tłumiku środkowym. Oczywiście najlepiej było by kupić nowy i to jeszcze oryginalny katalizator ale to prawie 1/2 wartości wielu z naszych pojazdów.

W moim przypadku 1040,00 euro.

Opublikowano
moc wzrasta, mierzone na hamowni :D Nie sa to jakies znaczne przyrosty ale sa....
Opublikowano
ja kata w swoim TDS nie chce usuwać póki działa. A działa na bank bo i czuć ze nie capi z niego jak z autosana. Jedyne co przerobiłem to zwęziłem końcówkę tłumika końcowego w celu zwiększenia ciśnienia spalin na wylocie. Efekt??? Szum startującego samolotu na wydechu podczas ostrego przyspieszania. Fajnie to brzmi polecam. Oczywiście bez przesady z tym zwęrzaniem bo wydechy porozsadza!! Jeśli chodzi o moc to nie zmieniła sie w moim przypadku. Przynajmniej nie odczuwalnie. Pozdrowionka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie, gdzies czytalem, ze wyciete katy negatywnie wplywaja na prace turbo, ktore badz co badz jest projektowane biorac pod uwage dodatkowy opor w wydechu stawiany przez katy - czy to wedlug was nie jest problem?

czy turbo nie rozpedza sie przez wyciecie katow do wyzszych niz trzeba predkosci?

pisze to co slyszalem, z technicznego punktu widzenia nie wiem na ile to sie trzyma kupy...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Miałem TDS-a gdzie był katalizator. Po wycięciu kata i wstawieniu zwykłej rurki auto w sposób zauważalny stało się bardziej elastyczne i lepiej przyśpieszało. Nie sprawdzałem na hamowni ale RÓŻNICA JEST ODCZUWALNA. Autem zrobiłem bez kata około 50tyś km i nic z turbo się nie działo. Uważam że jestem dość obiektywny w swojej ocenie ponieważ ostatnio wywaliłem katalizatory w E34 535i i żadnej różnicy nie zauważyłem przed i po :wink:

90r E30 316 i coupe sprzedany

92r E36 318 is coupe sprzedany

91r E32 750 IL sprzedany

88r E32 735 IL sprzedany

92r E32 735 IL sprzedany

93r E34 530 V8 sprzedany

92r E34 525 tds sprzedany

90r E34 535 i obecnie

Opublikowano
Panowie, gdzies czytalem, ze wyciete katy negatywnie wplywaja na prace turbo, ktore badz co badz jest projektowane biorac pod uwage dodatkowy opor w wydechu stawiany przez katy - czy to wedlug was nie jest problem?

czy turbo nie rozpedza sie przez wyciecie katow do wyzszych niz trzeba predkosci?

pisze to co slyszalem, z technicznego punktu widzenia nie wiem na ile to sie trzyma kupy...

Negatywny wpływ na turbine ma zastąpienie katalizatora strumienicą (pisałem o tym w moim poscie). Po wycięciu katalizatora turbo napotyka mniejszy opór w skutek czego lepiej się wkręca, na szczescie każda sprężarka jest zapezbieczona zaworem który upuszcza ciśnienie kiedy wzrośnie ono do niebezpiecznej wartości wiec nie ma obaw o zniszczenie czegokolwiek. :wink: